POSLEDNJI FILM MIRE FURLAN PRED PUBLIKOM! Premijera dokumentarca Sava za koji je pokojna glumica narator i autor scenarija
Foto: Shutterstock

beldoks festival

POSLEDNJI FILM MIRE FURLAN PRED PUBLIKOM! Premijera dokumentarca Sava za koji je pokojna glumica narator i autor scenarija

Pop kultura -

Dugometražni dokumentarni film "Sava", jedan od poslednjih projekata pokojne glumice Mire Furlan, imao je juče beogradsku premijeru na Beldoksu. Dokumentarac o putešestviju istoimenom rekom, u kojem Mira, autorka scenarija i naratorka, vodi gledaoce kroz bivšu Jugoslaviju, upoznajući ih sa ljudima koji dele ista sećanja, snove i vizije.

Furlanova u filmu pozajmljuje glas prirodi, odnosno Savi, koja kroz razgovor povezuje ljude tokom 990 kilometara dugog putovanja.

Film britanskog režisera Metjua Somervila sniman je na lokacijama širom Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Fascinacija Somervila bivšom Jugoslavijom i ljudima koji žive uz Savu započela je njegovom posetom Egzit festivalu u Novom Sadu.

Egzit
foto: Promo

- Hteo sam da pokažem kako je priroda veća od svake nacije i da će reke teći još dugo pošto nas ne bude. Reke spajaju ljude više od bilo kojih zastava, kulturnih običaja ili krvnog srodstva. Ovim filmom sam hteo da ilustrujem kako najduža reka u bivšoj Jugoslaviji spaja ljude i posle promena granica - kaže reditelj, a prenosi Beta.

Mira Furlan preminula je u Los Anđelesu u januaru, u 65. godini, od komplikacija prouzrokovanih virusom Zapadnog Nila, potvrdila je njena porodica. Na ovom dokumentarcu radila je od 2019. Na mejl koji joj je Somervil poslao, predloživši joj da bude naratorka, ona je odmah potvrdno odgovorila.

- Mogla bih potpisati svoje ime ispod vaše rečenice o prirodi i da ljudska povezanost mora biti iznad svih ovih opasnih predstava o nacionalnosti. Kao jedan od stanovnika bivše Jugoslavije koji je izgubio svoju zemlju zbog tog besmislenog rata (naravno nametnutog zarad profita neke nove elite), zahvaljujem vam se na ovom projektu. Jednom rečju, da. Biću počastvovana da radim sa vama na ovom filmu - napisala je Furlanova Somervilu.

Mira Furlan
foto: Dragana Udovičić

Kurir.rs

Bonus video:

02:03

TUGA NA KOMEMORACIJI MIRI FURLAN U JUGOSLOVENSKOM DRAMSKOM POZORIŠTU: Miki Manojlović jedva priča, glas mu drhti od SUZA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track