VELIKI FILMSKI AUTORI U LESKOVCU: Festival otvaraju Nebesa a stižu pobednici KANA I PULE
Foto: ATA images

tradicija

VELIKI FILMSKI AUTORI U LESKOVCU: Festival otvaraju Nebesa a stižu pobednici KANA I PULE

Pop kultura -

Novi selektor Bojan Vuletić odabrao je 12 igranih filmova koji će se takmičiti za nagrade

Od 16. do 21. septembra u Leskovcu će biti održan 14. Internacionalni festival filmske režije (LIFFE), koji će publici predstaviti najznačajnije igrane filmove nastale u poslednje dve godine u bivšoj Jugoslaviji.

Festival će otvoriti novi film Srđana Dragojevića "Nebesa", koji je uspešnu svetsku premijeru imao na filmskom festivalu u Roterdamu. Takmičarski program biće nastavljen iste večeri projekcijom "Lihvara" Nemanje Ćeranića, a do kraja nas očekuje i srpska premijera hrvatskog filma "Murina" Antonete Almat Kusijanović, koja je nagrađena u Kanu za najbolji debitanski film, projekcija pulskog pobednika filma "Plavi cvijet" Zrinka Ogreste, srpski kandidat za Oskara "Oaza" Ivana Ikića, dok će 14. izdanje biti zatvoreno ostvarenjem "Nečista krv - greh predaka" Milutina Petrovića. U takmičarskom programu su i srpski "Živ čovek" Olega Novkovića, makedonski "Homo - Only Human" Igora Ivanova, bosanskohercegovači "Tabija" u režiji Igora Drljače, hrvatska "Tereza 37" Danila Šerbedžije i dva slovenačka filma - "Zastoj" Vinka Moderndorfera i "Sanremo" Miroslava Mandića.

Film Oaza
foto: Promo

Filmove je odabrao reditelj Bojan Vuletić, autor serije "Porodica".

- Uprkos koroni, ovogodišnji festival sabira 12 igranih filmova u takmičarskom programu, koji su dosad imali značajan uspeh na svetskim festivalima, osvojivši pritom neke od najznačajnijih nagrada i priznanja. Raznovrsnost tema i estetika upravo govore o snažnom autorskom pečatu filmova koji svojom hrabrošću, duhovitošću, ali i suptilnošću govore o najaktuelnijim društvenim temama, ali i malim ljudskim pričama koje se tiču svakog od nas pojedinačno - istakao je Vuletić na konferenciji za medije.

Bojan Vuletić
foto: Firefly Production

Umetnički direktor Darko Bajić kaže da je sve spremno.

- Smisao našeg festivala nije glamur, već povezivanje kinematografija regiona i Evrope. Ova godina je posvećena pitanjima autorske egzistencije, profesionalizacije rada, pitanju novih tehnologija i njenog uticaja na liberalizaciju proizvodnje filmova, za zaštitu autoriteta i autorstva reditelja, za autonomiju filma i slobode izbora tema i autorova odgovornost bez kalkulacija prema istini i istoriji - rekao je Bajić.

U Leskovac dolazi i reditelj Goran Marković, koji je dobitnik nagrade "Živojin Žika Pavlović".

komemoracija, Goran Marković
foto: Nikola Anđić

Maša Kostić

Bonus video:

00:32

RADOŠ BAJIĆ I RADIŠA UROŠEVIĆ ZAPEVALI U DUETU: Glumac i pevač UHVAĆENI na proslavi u okolini Kragujevca! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track