VOLELI SMO IH KAO ŠILJU I CRNOG U SERIJI SIVI DOM: Laušević i Lečić su odigrali JAKE uloge o kojima se priča i danas!
Foto: Printscreen/Youtube

kultna serija

VOLELI SMO IH KAO ŠILJU I CRNOG U SERIJI SIVI DOM: Laušević i Lečić su odigrali JAKE uloge o kojima se priča i danas!

Pop kultura -

Sivi dom je jugoslovenska televizijska serija, snimljena u produkciji Televizije Beograd. Serija ima 12 epizoda i snimana je tokom 1984. i 1985. godine, a premijerno je emitovana 1986. godine, a za dva glumca su bile posebne - Žarka Lauševića i Branislava Lečića.

Sivi dom, Žarko Laušević
foto: Printscreen/Youtube

Serija se bavila životom štićenika u Vaspitno popravnom domu za decu i omladinu u Kruševcu. U njoj su, pored Bate Živojinovića, Dragana Nikolića, Miše Janketića, Đurđije Cvejić, Bore Todorovića i Žarka Radića, glumili i tada mladi glumci, kojima su ovo bile prve veće uloge: Branko Vidaković, Zoran Cvijanović, Željka Cvijetan, Dubravko Jovanović, Andrijana Videnović, Nikola Kojo, Mirjana Joković.

U dvanaest epizoda scenariste Gordana Mihića nižu se različite sudbine dece iz popravnog doma. Seriju je režirao Darko Bajić koji je svojevremeno ispričao da je scenario napravio prema istinitom događaju.

Sivi dom, Branislav Lečić
foto: Printscreen/Youtube

Lečić se našao u koži još jednog delinkventa. Crni je stekao ogromnu popularnost i ovog talentovanog umetnika vinuo među zvezde. Osim što je maestralno odradio glumački deo posla, Lečić je pokazao izuzetnu fizičku spremnost. Većinu opasnih scena radio je bez kaskadera, među kojima je i trčanje po krovu voza u pokretu u suprotnom smeru kretanja pisale su Novosti.

- Kaskader me je menjao u scenama kad je Crni skakao sa mosta u Moravu i prilikom prevrtanja automobila. Sva ostala "ludila" radio sam ja - pričao je Leka. - Bio sam izuzetno fizički spreman, a takav sam i danas. Odlično se držim i dobro se osećam.

Sivi dom, Žarko Laušević
foto: Printscreen/Youtube

Da li je bilo teško izvesti sve te zahtevne poduhvate?

- Bilo je izazovno i drago mi je što mi je reditelj Darko Bajić pružio šansu da fizički potencijal ispoljim kroz ovu ulogu. I pored toga što nismo spavali, a mnogo smo putovali, radili i danju i noću, i što nismo zaradili neku paru, ništa mi nije smetalo. Cela ekipa je bila srećna što radi na ovom projektu i uvek smo podržavali jedni druge.

Kako je tekla priprema za ulogu?

- Kroz razgovor sa rediteljem spremao sam se za Crnog. On mi je davao smernice u kom pravcu priča treba da ide, ali sam na samom snimanju shvatio kako sve funkcioniše. Odlaskom u Vaspitno-popravnu ustanovu za decu i omladinu u Kruševcu, video sam autentične domce i to mi je mnogo značilo. Tad sam shvatio da u glumi ne smeš da lažeš i da ona služi da podrži istinu. Na vreme sam naučio da jeftina gluma ne znači ništa i da je potraga za pravim osećanjima i razumevanjem lika kog igraš jedini ozbiljan zadatak glumca.

Čemu vas je još "Sivi dom" naučio?

- Najvažniju lekciju - da nema uspešnog pojedinca bez tima i da je iluzija svaka želja da se sam ostvariš. To se ne odnosi samo na glumu, već i na posao lekara, advokata, sudije, policajca, sportiste, političara... Svi individualnost ostvaruju preko tima, koji mora da bude dobar kako bi pojedinac postigao veliki uspeh. Ako to shvatimo kao narod, postojaće šansa da nešto uradimo u budućnosti.

Uloga Šilje je pokrenula karijeru Žarka Lauševića.

- Iznad svih ostalih fantastičnih glumaca koji se pojavljuju u seriji, najviše se istakao Laušević. Imao je najtežu ulogu Šilje, koji tokom svih 12 epizoda gotovo da i ne progovara. Ta uloga ostavila je veliki pečat u njegovoj karijeri i mislim da nikad posle toga nije odigrao tako zahtevnu rolu - ispričao je jednom prilikom scenarista Gordan Mihić.

- Znam da je tada ženski deo populacije ludeo za njim! Mnogi muškarci, naročito srednjoškolci, brijali su jedan deo desne obrve, baš kao što je Žarko imao u seriji. U mnogim emisijama tada su njegov talenat upoređivali sa velikim holivudskim zvezdama poput Mikija Rurka.

Šilja je jedini lik kojeg u većem delu serije pratimo po izlasku iz doma, u njegovim stoičkim nastojanjima da, uprkos kriminalnoj prošlosti, pronađe normalan život.

Jedan od takvih momenata svakako predstavlja scena u kojoj se Crni sukobljava sa Šiljom i na osnovu koje, zapravo, saznajemo razlog Šiljine odlučnosti da krene pravim putem. Crni, koji se nalazi u bekstvu, dolazi kod Šilje sa predlogom da zajedno beže za Italiju, i pošto ne nailazi naželjeni odgovor, žestoko prebija bivšeg druga u pokušaju da izazove reakciju.

Sivi dom, Branislav Lečić
foto: Printscreen/Youtube

Crni tada postavlja pitanje čiji odgovor pruža jedan od mogućih razloga za promenu.

- Vrati! Što ne vraćaš? Zašto mi to radiš? Tuk’o si Agu… Vojketa… Bakija… Po dvojicu, trojicu si šib’o. Kad si popustio? Kad su Vojketa odneli u bolnicu? Kad je Aga ostao bez oka? Kad je Bakiju šiknula krv iz ušiju, a? – Kad je Houra legao na bombu - odgovara tada pretučeni Šilja, sa iscrpljenim pogledom i svojom stoičkom trpeljivošću. – Dvadeset i jednu godinu samo mrzim, i ti sad hoćeš da opet počnem. E pa neću Crni, neću. Gledaj me, i sećaj se.

Serija Sivi dom je obeležila odrastanje mnogih generacija i iako nije reprizirana kao druge serije javnog servisa, ostavila je svoj pečat u svesti gledalaca.

Sivi dom, Žarko Laušević
foto: Printscreen/Youtube

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

02:17

OBJAŠNJENO KAKO ĆE FUNKCIONISATI KOVID PROPUSNICE: Na OVIM mestima će prvo biti uvedene, a evo i zašto je to SJAJNA VEST

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track