JOVANKA BROZ BILA JE MODNA IKONA, DAMA I RATNICA Prvi put u javnosti njena naslednica, a evo šta je poručila Zorana Mihajlović
Foto: Gordan Jović/ Rts

Izložene haljine prve dame SFRJ

JOVANKA BROZ BILA JE MODNA IKONA, DAMA I RATNICA Prvi put u javnosti njena naslednica, a evo šta je poručila Zorana Mihajlović

Pop kultura -

Prvi put pred publikom u holu Radio-televizije Srbije izloženi su originalni odevni komadi iz jedinstvene kolekcije Jovanke Broz.

Jovanka Broz u boji
foto: Gordan Jović/ Rts

Godinama je modni svet prve dame, ili, kako su je stranci zvali, madam Tito, bio skriven od javnosti, a posle gotovo 70 godina je pred publikom zahvaljujući Etnografskom muzeju u Beogradu i porodici Aleksić.

Bonus video:

02:05

JOVANKA BROZ BILA JE MODNA IKONA, DAMA I RATNICA Prvi put u javnosti njena naslednica

- Jovanka je volela Srbiju i nikad nije izašla iz nje. Ona je živela u teškim uslovima, nije imala struju i grejanje, ali je hrabro nosila svoju sudbinu. Srećna sam što imamo ovu izložbu. Uspeli smo da njene stvari spasemo i da one završe u Etnografskom muzeju. Tu i pripadaju - rekla je Ruskinja Svetlana Aleksić, snaha Jovankine sestre Zore koja je prvi put govorila na srpskom jeziku.

Jovanka Broz u boji
foto: Gordan Jović/ Rts

Jovanka Broz, rođena Budisavljević (1924-2013), bila je prva dama Jugoslavije i supruga predsednika SFRJ Josipa Broza Tita od 1952. do 1980. godine, borac NOB, potpukovnik JNA, nosilac Partizanske spomenice, dva Ordena za hrabrost i mnogih drugih mirnodopskih jugoslovenskih i međunarodnih priznanja. Njen zaštitni znak bila je i punđa.

- Izložba počinje s njenim prvim predstavljanjem kao supruge Josipa Broza u haljini koju je kreirao Aleksandar Joksimović. Za nju su radili modele u salonima Diora i Klare Rotšild, a nosila je i modele Mirjane Marić - rekao je na otvaranju Igor Todorović, direktor projekta "Kolekcija Jovanka Broz".

Jovanka Broz u boji
foto: Gordan Jović/ Rts

Da pogleda izložbu, došla je i ministarka Zorana Mihajlović.

- Nisu samo haljine, ceo život Jovanke Broz je poseban. Ona je kroz svoj stil pokazala određenje poruke. Ona je za mene dama, ratnica... Kad pogledate sve ove haljine, ne možete da ne zastanete kraj svake - rekla je Mihajlovićeva za Kurir.

Jovanka Broz u boji
foto: Beta0/Ministarstvo građevine saobraćaja i infrastrukture/Zoran Petrović

Izložba "Jovanka Broz - u boji" otvorena je od 17. septembra, a već su najavljene posete iz cele bivše Jugoslavije. Na RTS od ponedeljka u 21.50 počinje igrano-dokumentarna serija "Jovanka Broz i tajne službe", koja prati najvažnije događaje iz njenog života, od dolaska u Beli dvor, udaje, do nesporazuma, sukoba, optužbi, razdvajanja od Tita, potpune izolacije i života u nehumanim uslovima. Jovanku u različitom životnom dobu tumače Milica Tomašević i Snežana Savić, dok Tita igra Nebojša Dugalić. Serija ima 10 nastavaka.

Jovanka Broz u boji
foto: Gordan Jović/ Rts

Kurir.rs

Bonus video:

04:03

Joška Broz o Titu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track