BOLNA ISPOVEST RODITELJA MILENE RADULOVIĆ O MIKI ALEKSIĆU: Ćutala je da bi nas zaštitila, a onda je rešila da neće biti čuvar ZLA
Foto: Nemanja Nikolić

progovorili

BOLNA ISPOVEST RODITELJA MILENE RADULOVIĆ O MIKI ALEKSIĆU: Ćutala je da bi nas zaštitila, a onda je rešila da neće biti čuvar ZLA

Pop kultura -

U svom prvom javnom istupu, roditelji mlade glumice Milene Radulović, majka Aleksandra i otac Stevan, odlučili su da govore zajedno. Ispričali su kako je Milenina hrabra ispovest raskrinkala Miku Aleksića; kako su saznali za pakao silovanja kroz koji je prošla; ali i o najgoroj mori svakog roditelja - kako su u to vreme primećivali sve, a zapravo nisu shvatali ništa.

Milena Radulović
foto: Pritnscreen

Sve promene i posledice na Mileni sam primećivala. Sve! Ali uzrok mi nije bio ni na kraj pameti. Na sve sam pomišljala, osim da ju je povredio neko blizak i od poverenja - kaže Milenina majka Aleksandra Radulović.

Aleksandra Radulović kaže da je za školu glume čula dok je i sama bila dete, ali nikad nije bila zainteresovana.

- Milena i njena mlađa sestra Anja su išle na plivanje, tenis, ples, slikanje. Ali, 2006. godine smo na letovanju sreli prijatelje čija je ćerka, Milenina vršnjakinja, već bila u grupi. Milena je posle toga silno želela da se upiše, otišla je na audiciju i bila primljena. Tako je krenulo - priča Milenina majka.

Roditelji su Miku Aleksića videli na prvom roditeljskom sastanku i posle toga možda i nikad dok je škola trajala.

- Do naših malobrojnih susreta je došlo mnogo kasnije, posle Mileninih ispita na FDU na koje je dolazio, s obzirom na to da je Milena bila Biljanin student. Nije tu bilo nikakvog prijateljstva, iako neki žele to tako da predstave u javnosti. Nikada se s Aleksićima nismo privatno družili - pričaju Radulovići.

Milena Radulović, premijera
foto: Nemanja Nikolić

Navode kako su se deca na početku plašila Mike i njegove strogoće s obzirom na to da su u grupu primani mali (Iva sa devet, Milena sa 11 godina), neka su u toj fazi i odustajala. Kako je prolazilo vreme, prihvatali su ga. Mika im je postajao prijatelj, drugi otac, a i jedini onima koji oca nisu imali. Njegov uticaj rastao je tokom godina. On im je zapravo postao vrhovni autoritet.

- Razumeo ih je kada bi imali probleme u školi, s vršnjacima, roditeljima, i tada posavetovao, oni bi ga zapravo uvek poslušali, slepo verujući, kao mala deca, ona koja su prvi put ušla na audiciju, iako bi od toga prošlo XY godina. Zapravo, čak i odrasli muškarci, neki naši proslavljeni glumci u maltene srednjim godinama i dalje "zavise" od njegovog mišljenja, pa posle premijera slušaju razne tirade i torture na svoj račun ili na račun svog rada. Uvek isti prizor - strogi otac s muštiklom u ruci "popuje" "malom" detetu koje se smeje, pa sluša ozbiljno, pa nešto i odgovori, ali zapravo nikada ne napusti taj nadasve važan razgovor i kritiku. On ih je “najbolje poznavao”, oni su ga voleli, bili su spremni telom da ga brane. I od nas, roditelja, ako ga makar i u šali napadnemo ili ako se s nekim njegovim stavom nismo slagali - ističe Stevan Radulović.

Milena i on su, kaže, imali česte sukobe zbog toga.

- Često bih je pitao: "Ma, je l' to tako i nikako drugačije zato što je Mika rekao? Pa šta je on, Bog?"

Tada im, kažu, nije smetalo što je Mika isključivao roditelje, ali bi danas odgovor bio drugačiji.

- Odrasla sam baveći se sportom, a nakon toga bila sam pet godina trener. Dešavalo se da prisustvo roditelja često više šteti nego što koristi. Ponavljam, to sam mislila pre. Jer, ako ste normalni, ne pada vam na pamet da je to (isključivanje roditelja) deo strategije i manipulacije. I da neko ko ceo život radi s decom može da ima zle namere - navodi Aleksandra Radulović.

Milena Radulovic
foto: Ana Paunković

- Meni se Mika nikada nije sviđao. Oduvek sam imao otpor prema njemu i pokušavao sam da odgovorim Milenu od glume. Nešto mi tu nije bilo kako treba. Ne umem da objasnim, ali nije mi se sviđao, valjda je to bio instinkt. Govorio sam da je to sekta. Kažnjavao je decu kada bi kasnila, a nas, roditelje, puštao je da sat duže od predviđenog čekamo decu i vrtimo se u krug oko škole. Mnogo puta bih poželeo da se popnem i vidim šta rade, ali nisam, jer sam znao da bi Mika zbog toga Mileni napravio problem - priča on.

Milenini roditelji primetili su sve promene u njenom ponašanju u trenucima kada je ona prolazila kroz najteži period u životu. Ali, šta je razlog, nije im bilo ni na kraj pameti.

- Milena je obožavala Mikinu školu. Kao odličan đak i neko ko je stalno čitao, u školi je više štrčala nego što je bila prihvaćena. S druge strane, u Mikinoj grupi, bila je sa sebi sličnom decom, osećala je da tu pripada i ta deca su joj i danas najbolji prijatelji i podrška. Obožavala je sve časove i nikada ih nije propuštala. Iznenada, Milena je u drugom polugodištu četvrtog razreda gimnazije postala buntovna, razdražljiva i svađalački nastrojena. Potpuno suprotno od svega što je do tada bila. Odbijala je da ide u školu, govorila je kako je to gubljenje vremena - kaže Milenina majka.

Dodaje da je sa suprugom razgovarala i da su sve opravdavali fazom u sazrevanju.

Milena Radulović
foto: Nemanja Nikolić

- Razgovarali smo s Milenom, ali prvi put u životu se nismo čuli. Razgovarali smo s psiholozima, s drugim roditeljima, imali su slična iskustva, pa smo sve pripisivali adolescenciji. U sledećoj fazi, Milena je izgubila samopouzdanje, postala nesigurna. Ko zna koliko sam je samo puta pitala kako je to moguće i šta se s njom desilo. Ali i dalje nisam bila na tragu. Tada mi je svašta prolazilo kroz glavu, ali nikada ono što se zaista dogodilo. Lako je biti naknadno pametan - kaže Aleksandra Radulović.

Šok, bol, tuga, bes...

Onda je sledilo bolno otrežnjenje.

- Kada mi je Milena konačno rekla da ju je Mika Aleksić zlostavljao, sručila sam se na pod. Bukvalno. Bilo je leto, poslednji dan juna prošle godine. Sećam se svakog detalja oko nas, znam koliko je tačno bilo sati. Izgovorila je to. Šok! Šok, pa neopisiv bol i tuga. Pa takođe neopisiv bes, životinjski, sve u jednom danu. Da sam ga tada srela, svašta bih mogla da mu uradim. Srećom, bile smo van Beograda. Smirile smo se. Onda sam uskočila u hladno jezero, plivala do besvesti, da razbistrim glavu. Onda smo ponovo sele da razgovaramo, pa da vidimo šta nam je činiti - navodi Aleksandra.

Veoma je bolno, kaže, to što je Milena kroz sve prolazila ćutke, godinama, sama.

- Toliko godina je sve to nosila sama na duši, najpre krivicu i sramotu, a onda je u sledećoj fazi ćutala da bi nas zaštitila. Koliko je zapravo to pogrešno i koliko bi joj lakše bilo da je ranije rekla, da nije kroz sve prolazila sama - kaže Aleksandra Radulović.

Stevan je za sve saznao nešto kasnije.

- Uhvatio sam se za glavu, zanemeo sam. Milena me je pitala nešto. Htela je valjda da zna da li sam dobro, ali reči nisu htele iz usta. Nisam mogao ništa da izustim. Kada sam se pribrao, pitao sam zašto nam sve ovo vreme nije rekla. Mesec dana nakon što sam saznao sve detalje užasa nisam mogao o tome da govorim - navodi Stevan Radulović.

premijera, Milena Radulović
foto: Nemanja Nikolić

Ni trenutka nisu razmišljali hoće li podržati Milenu u odluci da prijavi Miroslava Aleksića i o jezivom iskustvu progovori javno.

- Jedino što smo je pitali bilo je da li je jaka koliko misli da jeste i da li može da izdrži sve što je čeka. Rekla je da ne zna, ali da je sigurna da više ne može da ćuti i da ne želi da bude čuvar zla. Rekli smo: “U redu, ako je tako, onda idemo. Spremni smo da se suočimo s čim god treba”.

Stevan kaže da prati kampanju koju poslednjih dana vodi druga, Aleksićeva strana, i da sluša komentare da devojke koje su Miku optužile sve rade zbog slave.

- Neko je rekao da “svakom ko tako misli, želi pet minuta takve slave iz pakla”. Mi, koji smo na svojoj koži to osetili, ne bismo tu “slavu” poželeli ni najvećem neprijatelju. Ima onih koji tenedenciozno komentarišu, i onih drugih koji to čine iz neznanja. Milena je pre ovog istupa i pre svoje 26. godine snimila, ukupno u Srbiji i Rusiji pet filmova, deset serija i igrala je u dve predstave. To je njen saldo, a tek je na početku. O ovim drugima ne bih više ni reč - kaže Milenin otac.

Milena Radulović, premijera
foto: Nemanja Nikolić

Nakon što je priča objavljena, ipak je bilo mnogo više podrške nego kritike. Javljali su im se rođaci, prijatelji, poslovni poznanici i saradnici, sasvim nepoznati ljudi. Na ulici, preko društvenih mreža, sa svih kontinenata. Danas, posle osam meseci, svesni su šta je Milenin i Ivin istup značio za celo društvo, za sve devojčice i devojke, žene.

-U početku o tome nismo razmišljali, niti je iko od nas mogao da nasluti šta će se desiti nakon što Milena i Iva progovore javno. Milenin jedini cilj bio je da Mika Aleksić više nikada ne priđe nijednoj devojčici i naudi joj. Ona je taj cilj postigla. To što je čitav region reagovao govori nam koliko su seksualno uznemiravanje i zlostavljanje prisutni, a koliko se malo o tome govori na pravi način, a ne tabloidno. Sada je jasno i da više ništa neće biti isto, da je stasala nova generacija žena. Više nijedan zlostavljač neće moći mirno da spava računajući na višedecenijsko ili večno ćutanje žrtava - zaključuje Aleksandar Radulović.

Mika Aleksic, Milena Radulovic
foto: Dado Đilas, Nemanja Nikolić

(Kurir.rs/A.M./Blic)

Bonus video:

00:25

LUDNICA NA SVADBI TEODORINOG BRATA: Mladoženja se zavukao mladi ispod venčanice, Adriana se presvukla pa skočila na Džehverovića!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track