MEĐUNARODNI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DECU U SUBOTICI: Odata počast Minji Suboti, a evo ko su ovogodišnji dobitnici nagrade Mali princ
Foto: Printscreen/Youtube

kultura

MEĐUNARODNI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DECU U SUBOTICI: Odata počast Minji Suboti, a evo ko su ovogodišnji dobitnici nagrade Mali princ

Pop kultura -

Na repertoaru takmičarskog programa petodnevnog 28. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotiici, koji traje do 24. septembra je 10 predstava ansambala iz Izraela, Nemačke, Mađarske, Češke, Hrvatske, Brazila, Slovačke, BiH (Republike Srpske) i Srbije.

Ovogodišnje nagrade dodeljene su laureatima reditelju i glumcu Jovanu Caranu i kreatorki lutaka i scenografije Ljudmili Konstantinovoj Hense iz Kazahstana, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. Posthumna nagrada, za život posvećen stvalaštvu za decu, pripala je reditelju Dragoslavu Todoroviću.

Odata je i počast dobitnicima nagrade „Mali princ”, koji su preminuli ove godine, Vladimiru Andriću i Minji Suboti.

Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice, na otvaranju Festivala je rekao pored ostalog:

„Dečija radost i ljubav prema dobrim predstavama, okupili su nas po 28. put u Subotici, na međunarodnoj smotri teatra za decu. Prošle godine je održan skroman festival, jer nas je pandemija korona virusa razdvojila od naših prijatelja širom sveta, koji su želeli da pokažu svoje sjajne predstave subotičkim mališanima. Uprkos svemu, nismo dozvolili da se prekine tradicija, da strepnja nadjača umetnost i stiša dečiji osmeh. Dragoceno je da smo tada uručili najvišu nagradu Festivala Vladimiru Andriću, koji je obeležio odrastanje mnogih generacija u Srbiji, kao i drugi velikani”.

Subotica
foto: Printscreen/Youtube

Jovan Caran se zahvalio na nagradi rečima:

„Biti u društvu velikana kao što su Jurkovski, Boris Goldovski, Hardig Šandor, Lule Stanković i drugi, u prvi mah je zbunjujuća, ali ponosan sam na svoju posvećenost dečjem teatru i umetnosti za decu”.

Sandrin Gratalup, članica žirija takmičarskog programa i članica odbora Scenesd’enfance-ASSITEJ Francuske, nije prvi put u Srbiji.

„Već sam dolazila u Beograd. Sada otkrivam predivan grad, Suboticu. Bila sam veoma srećna dočekom na festivalu, sa decom koja pevaju i igraju, a za mene je dirljivo i što ću otkrivati predstave sa svih strana sveta”.

Takmičarski program, na sceni Jadran, otvoren je lutkarskom predstavom, bez govora, „Duhovi šume”, teatra Cia Elder Kloster iz Brazila.

U takmičarskom programu su i predstave „Aero”, teatra Odivo iz Slovačke i „Oz” iz Mađarske. Izložba Studentskih plakata, otvorena je u Fondaciji za omladinsku kulturu i stvaralaštvo Danilo Kiš. Publika je imala priliku da vidi i baletsku predstavu „Snežna kraljica”, van konkurencije, a u bioskopu Eurocinema, film „Stela” Stevana Vujičića.

Na sceni Jadran, juče su izvedene predstave „Bambi”, kragujevačkog pozorišta i „Guli”, Galilejskog multikulturnog pozorišta iz Izraela, a biće izvedene i predstave„Tri puta kralj” nemačkog Pozorišta Gruene Sosse i „Peća i vuk” Dječijeg pozorišta Republike Srpske. Danas će biti predstavljena publikacija „70 godina mladih: Pozorište mladih Sarajevo” Dubravke Zrnčić- Kulenović. Svi programi na Međunarodnom festivalu pozorišta za decu su besplatni.

Subotica
foto: Printscreen/Youtube

N.H. Foto: Dejan Vuković

Bonus video:

08:01

KOLIKO ĆE TRAJATI VEZA MILANA MARIĆA I NJEGOVE 19 GODINA STARIJE DEVOJKE: Astrolog ima NEVEROVATNA predviđanja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track