STOJILJKOVIĆ DOBIO ANDRIĆEVU NAGRADU: Drago mi je što je žiri odlučio da nagradi zbirku koja je inspirisana rokenrolom i stripom
Foto: Nemanja Nikolić

Veliko priznanje

STOJILJKOVIĆ DOBIO ANDRIĆEVU NAGRADU: Drago mi je što je žiri odlučio da nagradi zbirku koja je inspirisana rokenrolom i stripom

Pop kultura -

Andrićeva nagrada za 2020. godinu pripala je Dejanu Stojiljkoviću za zbirku priča "Neonski bluz" u izdanju beogradske "Lagune", saopštili su iz Zadužbine Ive Andrića.

Značajno književno priznanje se dodeljuje za najbolju pripovetku, ciklus, tj. zbirku objavljenu na srpskom jeziku između 1. januara i 31. decembra prethodne godine. U najužem izboru bile su i knjige Dejana Simonovića "Bezglavo" ("Oksimoron", Beograd) i Emsure Hamzić "Skarabej od žada" ("Agora", Zrenjanin, Novi Sad). Žiri, koji su činili prof. dr Aleksandar Jovanović, dr Marko Nedić i Petar Pijanović, jednoglasno je doneo odluku da vredno priznanje ode u ruke Dejana Stojiljkovića, jednog od scenarista nove serije "Feliks", čije emitovanje kreće 4. oktobra na Kurir televiziji.

Ivo Andrić
foto: Profimedia

- Dobiti nagradu koja nosi ime našeg najvećeg pisca i nobelovca velika je čast. Još veća ako se ima u vidu ko su prethodni laureati. Andrić je definitivno uticao na mene na više nivoa: stilskom, zanatskom, idejnom... Njegovu pripovetku "Most na Žepi" smatram klasičnim primerom savršeno napisane priče. Takođe, veoma mi je drago što se žiri odlučio da nagradi zbirku koja je dobrim delom inspirisana rokenrolom, stripom i filmom. Čak tri priče u "Neonskom bluzu" su u direktnoj ili indirektnoj vezi sa Ijanom Kertisom, tragično preminulim frontmenom mančesterske grupe Džoj divižn - kaže Stojiljković za Kurir.

Dejan Stojiljković
foto: Promo Laguna

Kurir.rs

Bonus video:

05:25

laza kostic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track