Najnovije vesti

OVO SE ČEKALO: Oglasio se Muzej grada Beograda povodom slučaja slike STRAŽAR PAJE JOVANOVIĆA
Foto: Muzej grada Beograda

odgovor na medijske natpise

OVO SE ČEKALO: Oglasio se Muzej grada Beograda povodom slučaja slike STRAŽAR PAJE JOVANOVIĆA

Pop kultura
16:25h

Navodi se i da muzej određenom dokumentacijom dobija dokaz da je slika u legalnom vlasništvu poklonodavca i tek posle toga može sačiniti Ugovor o poklonu sa potencijalnim poklonodavcem

Povodom medijskih natpisa u vezi sa pravosudnim postupcima koji se vode pred nadležnim organima u vezi sa slikom "Stražar" Paje Jovanovića, Muzej grada Beograda obaveštava javnost da gradski sekretar Nikola Kovačević nije u dogovoru sa Muzejem grada Beograda i gradom Beogradom kupovao tu sliku.

- Sa Kovačevićem nismo bili u komunikaciji po pitanju kupovine slike Paje Jovanovića. Muzej grada Beograda prati aukcije u svetu kako bismo znali da li se na njima nude na prodaju umetnička dela koja predstavljaju naše nacionalno blago. Po saznanju da se u Beču na prodaju nudi ova slika kontaktirali smo rukovdstvo grada Beograda koje je zamolimo jednu austrijsku kompaniju koja posluje u Beogradu da učestvuje na aukciji, pokuša da kupi sliku i da je pokloni Muzeju grada - navodi se u saopštenju i dodaje:

Paja Jovanović
foto: Muzej grada Beograda

- Novac koji je ta kompanija bila spremna da ponudi za sliku Stražar Paje Jovanovića nije bio dovoljan da se ova slika kupi. Sada kada smo saznali da je sliku kupio g. Kovačević to ne znači da sliku ne može da pokloni ili da na pozajmicu Muzeju koju Zakon o kulturi predviđa. Svaki privatno lice može da kupi sliku sa svog računa ili računa svojih srodnika ili da do slike dođe nasledstvom, zamenom, poklonom i da nakon toga umetničko delo Ugovorom o poklonu stavi Muzeju grada Beograda na staranje.

Navodi se i da muzej određenom dokumentacijom dobija dokaz da je slika u legalnom vlasništvu poklonodavca i tek posle toga može sačiniti Ugovor o poklonu sa potencijalnim poklonodavcem.

- Muzejska komisija stavlja na predlog prijem poklona i o tome se odlučuje nakon procene svrsishodnosti poklona po više Muzej grada Beograda je najlepši primer legatorske prakse u našoj zemlji u zahtevi za prijemom poklona su najredovnija praksa u našij ustanovi. Sam Paja Jovanović je svoju zaostavštinu upravo našoj ustanovi poklonio, a dogovorio je za svog života i preuzimanje njegove urne sa pepelom nakon smrti. Mi pratimo aukcijske kuće i prodaje dela koja su za naš Muzej važna i naravno nadamo se prilici da dođemo do dela za popunu naših zbirki.

Kako ne možemo da znamo kada će se i šta negde ponuditi o svakoj ponudi za umetnička dela za koje je smo kao Muzej grada zainteresovani obaveštavamo našeg osnivača, grad Beograd. Tako su sredstvima grada Beograda otkupljene slike iz kolekcije Jugoeksport koje su sada deo kolekcije Muzeja grada. Nadali smo se da će na sličan način da "Stražar" Paje Jovanovića postati vlasništvo Muzeja grada Beograda. Nismo u tome uspeli ali se slika čudnim spletom okolnosti našla u Beogradu pa eto prilike da se ipak nadje u Muzeju grada Beograda - zaključuje se u saopštenju.

Muzej grada Beograda
foto: Beoinfo

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

SLIKA BLAGOVEŠTANSKI SABOR UKRADENA U VELIKOJ PLJAČKI 1993: Muzej Vojvodine čeka povratak neprocenjivo vrednog umetničkog dela
01:57

SLIKA BLAGOVEŠTANSKI SABOR UKRADENA U VELIKOJ PLJAČKI 1993: Muzej Vojvodine čeka povratak neprocenjivo vrednog umetničkog dela

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja