DIRLJIV OPROŠTAJ BEOGRADSKE FILHARMONIJE OD IVANA TASOVCA: Dragi naš Taso, na svim našim koncertima, SVAKA NOTA IDE KA TEBI
Foto: Beta/Miloš Miškov

veliki gubitak

DIRLJIV OPROŠTAJ BEOGRADSKE FILHARMONIJE OD IVANA TASOVCA: Dragi naš Taso, na svim našim koncertima, SVAKA NOTA IDE KA TEBI

Pop kultura -

Vest o iznenadnoj smrti Ivana Tasovaca (55) uznemirila je javnost. Beogradska filharmonija na zvaničnom sajtu oprostila se od svog dugogodišnjeg direktora.

Ivan Tasovac
foto: Zorana Jevtić

"Dragi naš Taso, u Beogradsku filharmoniju utkao si prvo i osnovno pravilo i naučio nas da baš sve radimo drugačije. Zato ne pišemo komemorativne tekstove, in memoriam osvrte i oproštaje, jer bi nas mnogo izgrdio.

Gnušajući se forme, vaspitano neposlušan i istančano bezobrazan do krajnjih granica, zadao si takt koji smo zajednički sledili više od dvadeset godina i ostvarili mnoge snove. U inat svima i uprkos svemu!

Gotovo da nije moguće popisati sve što si ovoj instituciji dao, jer si zaslužan za ono što je suština - vera svakog člana u našu Beogradsku filharmoniju. Tako smo podizali nivo, konstantno prebacivali lestvicu, slavili pobede i odmah nastavljali dalje ka sve višim ciljevima. Ako je trebalo da se prvo sruše zidovi oronule zgrade da bi se napravio bolji dom za muziku i muzičare, to ti nije bio ni najmanji problem. Posle manjih turneja, odmah smo išli na veće. U filharmonijski entuzijazam koji si neodoljivo širio, zaljubljivala su se sva goruća imena svetske muzičke scene i ostajala uz nas, danas veoma ponosna na sve što smo zajednički postigli. Ti ostaješ u svakom blistavom instrumentu koji oživljava u rukama muzičara, u svim partiturama, u svakoj podršci koju smo zaslužno dobijali sa svih meridijana.

Ivan Tasovac
foto: Damir Dervišagić

Čovek je velik onoliko koliko sanja i misli veliko. A za tebe ni previše nije dovoljno. Zato si izgradio drim-tim, snažan, ujedinjen i skladan, koji te neće izneveriti i koji će da čuva ono što smo postigli. Ali, ono što je najvažnije je da idemo dalje i da nećemo zaboraviti tu ludu zabavu koju si zarazno širio. Zato, na svim koncertima koje budemo odsvirali, svaka nota ide tebi, ka našem enfant terrible koji ne može od sreće da se suzdrži, već poskakuje na svom sedištu i iznova se oduševljava velesili Beogradske filharmonije, kao da je čuje prvi put.

Svojom vizijom i nesagledivom ludošću izgradio si ono što smo danas mi. Hrabri, nepomirljivi, spremni za izazov i nove uspehe. Prošlo vreme nije prihvatljiva opcija, jer mnogo toga imamo ispred sebe. Beogradska filharmonija se od tebe ne oprašta. Dosanjaćemo zajednički san u našoj novoj zgradi, i ne odustajemo, Taso, uprkos svemu.

Tvoja zauvek,

Beogradska filharmonija."

Ivan Tasovac
foto: Marina Lopičić

Podsetimo, Ivan Tasovac (55), direktor Beogradske filharmonije, preminuo je 29. septembra u svom domu u Beogradu oko 21 sat. Ekipa Hitne pomoći pokušala je reanimaciju.

Tasovac je bio direktor Beogradske filharmonije od 23. marta 2001-2013. godine. Početkom 2014. na konkursu za novog direktora jednoglasno je izabran kao najbolji kandidat za ovu poziciju. Nakon obavljanja funkcije ministra kulture i informisanja Republike Srbije od 2013. do avgusta 2016. godine, Vlada Republike Srbije ponovo je imenovala Tasovca za direktora Beogradske filharmonije, 24. januara, 2017. godine.

Ivan Tasovac
foto: Beta/Nenad Petrović

Kurir.rs/A.A.

Bonus video:

00:22

GONCIĆ O TASOVCU: Bio je moj prijatelj, razmišljao je specifično, svi smo iznenađeni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track