00:45

KONCERT UMESTO KOMEMORACIJE: Beogradska filharmonija ispratila Ivana Tasovca na večni počinak muzikom

EMOTIVNO

KONCERT UMESTO KOMEMORACIJE: Beogradska filharmonija ispratila Ivana Tasovca na večni počinak muzikom (VIDEO)

Pop kultura -

Pogođena iznenadnim gubitkom Ivana Tasovca, Beogradska filharmonija posvetila je voljenom direktoru koncert pod upravom šefa-dirigenta Gabrijela Felca.

Umesto komemoracije, Beogradska filharmonija se od velikog protivnika forme i ordinarnih protokola oprašta muzikom - za koju je upravo i živeo.

1 / 20 Foto: Damir Dervišagić

Legendarnom vizionaru, prijatelju svih muzičara i filharmonijske publike, orkestar ne posvećuje samo koncert sada, već i svaki naredni koji bude odsvirao kako na Kolarcu, tako i u budućoj dvorani Beogradske filharmonije, za koju je Tasovac živeo.

Beogradska Filharmonija
foto: Damir Dervišagić

Na koncertu sviraju dela Šostakoviča, a na početku nastupa Tasi je posebno posvećen valcer istog kompozitora. Pojavila se i Ana Brnabić sa partnerkom Milicom.

Beogradska Filharmonija
foto: Damir Dervišagić

Ivan Tasovac je bio direktor Beogradske filharmonije od marta 2001. do septembra 2013. godine.

Ivan Tasovac, komemoracija
foto: Damir Dervišagić

Za to vreme, Filharmonija je postala "jedan od vodećih evropskih orkestara" (Indipendent), "kultni srpski orkestar" (Fajnenšel tajms), "najuspešnija kulturna institucija u Srbiji" (Jutarnji list, Zagreb) i "najjače PR oružje Srbije" (Kvelsposten, Malme).

Beogradska Filharmonija
foto: Damir Dervišagić

U tom periodu rekonstruisana je zgrada Beogradske filharmonije, obnovljeni su instrumenti u velikom delu orkestra, orkestar je podmlađen, angažovani su najkvalitetniji muzičari koji su se vratili sa školovanja u inostranstvu. Pokrenuo je Fondaciju "Zubin Mehta" 2004. godine, koja se smatra začetnikom i glavnim promoterom modela finansiranja kulture kroz saradnju privatnog i državnog sektora u Srbiji. Na poziciji ministra kulture nalazio se od septembra 2013. do avgusta 2016. godine, ali se posle toga vratio na svoje staro radno mesto.

Beogradska Filharmonija
foto: Damir Dervišagić

Kurir.rs/LJ.R.

Bonus video:

02:35

TASOVAC PROGOVORIO O TUMORU NA KIČMI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track