PREMINUO IVO ŠTIVIČIĆ U 86. GODINI: Autor je čuvene serije Kuda idu divlje svinje i dobitnik velike nagrade
Foto: Printscreen/Youtube

tuga

PREMINUO IVO ŠTIVIČIĆ U 86. GODINI: Autor je čuvene serije Kuda idu divlje svinje i dobitnik velike nagrade

Pop kultura -

Dramaturg Ivo Štivičić, najpoznatiji kao autor prve hrvatske igrane dramske serije "Kuda idu divlje svinje", preminuo je u 86. godini.

Štivičić je studirao na Pravnom i Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na tadašnju zagrebačku televiziju došao je 1958., radio kao dramaturg i scenarist, a od 1992. do 1995. bio je urednik Dramskog programa HTV-a, a zatim je postao profesor dramaturgije na Akademiji dramske umetnosti, prenosi "Jutarnji.hr".

Ivo Štivičić
foto: Printscreen/Youtube

Adaptirao je brojne drame za televiziju i napisao originalne scenarije, zasnovane na vodećim televizijskim i filmskim rediteljima, poput Eduarda Galića, Ivana Hetricha, Marija Fanelija i Nikole Tanhofera. Njegovu karijeru obeležile su i serija "Putovanje na Vučjak" i igrani film "Horvatov izbor".

Od televizijskih projekata radio je na "Venčanju", "Vuku", "Pijanoj noći", "Mokroj koži", "Pilićima" ... Bio je i urednik Dramskog programa HTV -a, a na toj televiziji radio je do 2000. godine. Tada je dobio nagradu za životno delo „Ivan Šibl“. Njegovu karijeru osamdesetih godina obeležili su serija Putovanje na Vučjak i igrani film Horvatov izbor.

Dobitnik je Nagrade za životno delo Ivan Šibl za televizijski rad te Nagrade Vladimir Nazor za životno delo.

Od ostalih njegovih važnih televizijskih scenarija svakako treba pomenuti sledeće: Venčanje (1959), Goli put (1961), Vuk (1961), Pijana noć 1944 (1962), Kandidat smrti (1963), Mokra koža (1966). ), Zatezanje užeta (1967), Pilići, (1968), Carmine (1977), Puška u cik-caku (1981), Izbrisani prostor (1981), Tambure (1982), Vaskrsenje nade (1996).).

U skorije vreme napisao je i pozorišne predstave - Pijana noć 1918. premijerno je izvedena 2007., a Šekspir u Kremlju 2013. godine. Bio je urednik Dramskog programa HTV -a, predavao je televizijsku dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Na hrvatskoj televiziji radio je do 2000. godine, a iste godine dobio je nagradu za životno djelo "Ivan Šibl" za televizijski rad. Dobitnik je i Nagrade grada Zagreba i Nagrade Vladimir Nazor. Postao je član Društva hrvatskih književnika 1966. godine, a objavio je prvu knjigu dramskih tekstova Ratnici (1968.). Objavio je i zbirku dramskih tekstova „Ratnici“. Napisao je i pozorišne drame, uključujući "Pijanu noć 1918." i „Šekspir u Kremlju“. Otac je hrvatske dramaturginje Tene Štivičić, čija je predstava "64" sinoć premerno izvedena u zagrebačkom HNK i otvorila novu dramsku sezonu ovog kazališta.

Ivo Štivičić
foto: Printscreen/Youtube

Kurir.rs

Bonus video:

03:56

MARKO ŽIVIĆ IZGUBIO BITKU SA KORONOM: Kolege ne mogu da zaustave suze dok se opraštaju od glumca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track