POČELI 30. DANI ZORANA RADMILOVIĆA U ZAJEČARU: Festival posvećen ženama, u trci za nagrade sestre Mićalović
Foto: Damir Dervišagić

tradicija

POČELI 30. DANI ZORANA RADMILOVIĆA U ZAJEČARU: Festival posvećen ženama, u trci za nagrade sestre Mićalović

Pop kultura -

U Zaječarskom pozorištu počeli su 30. Dani Zorana Radmilovića, a cela manifestacija posvećena je ženama. Za nagradu Zoranov brk i najboljeg glumca festivala boriće se glumci od sestara Mićalović do Nataše Ninković i Mime Karadžića.

Tara Manić
foto: Dragana Udovičić

Publika je mogla da pogleda komad "Emilija Galoti", koji je radila Tara Manić, dok je o velikom umetniku govorio Goran Sultanović. Dan ranije prikazan je dokumentarni film o Zoranu Radmiloviću "Glumčina", čime je počela manifestacija. Film je rađen u produkciji "Siti grupe" iz Niša, a koproducent je Narodno pozorište Timočke Krajine "Zoran Radmilović". Saradnik na scenariju je Milan Caci Mihailović, a reditelj filma je Vladimir Ristić.

Milan Caci Mihailović
foto: Arhiva Ateljea 2012

Film "Glumčina" o velikom srpskom glumcu Zoranu Radmiloviću, koji je obeležio drugu polovinu 20. veka svojim jedinstvenim darom i ostavio neizbrisiv trag u istoriji srpskog teatra i kinematografije, naišao je na odličan prijem kod publike, koju je raznežio i oduševio. Uoči projekcije filma, direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić podsetio je da su prošle godine, povodom 35 godina od smrti Zorana Radmilovića, zamolili Milana Cacija Mihailovića da u okviru svoje divne edicije "Uspomenar" uradi i knjigu posvećenu baš Zoranu, što je on i uradio na najbolji mogući način.

- Krenuli smo i sa izradom predstave o Zoranu Radmiloviću, ali je Ivan Bekjarev, nažalost, preminuo. Producent Oliver Paunović je došao sa odličnom idejom da uradimo i film o Zoranu, pročitavši knjigu "Uspomenar 4 - Čarobnjak Radmilović" autora Milana Cacija Mihailovića. Čujem da će film biti prikazan u Americi i ko zna gde - poručio je Đuričić.

Milan Caci Mihailović dobio je nagradu od domaćina.

- Sve ono što smo umeli i znali da kažemo rekli smo za ovaj film, koji će, nadam se, ostati da živi mnogo dugo i posle svih nas - rekao je Milan Caci Mihailović.

Dejan Dedić, Uroš Jakovljević
foto: Zorana Jevtić

Dani Zorana Radmilovića daće i omaž Milošu Šobajiću i predstaviće njegovu knjigu "Vecin cirkus" u izdanju pozorišta, kojoj će prisustvovati i Šobajićeva supruga Maja Iskjerdo.

Iz Ateljea 212 stiže predstava "Ova će biti ista", koju je po tekstu Staše Bajec režirao Ivan Vuković. Publika će videti i hit "Ana Karenjina" Narodnog pozorišta Niš, koju je po tekstu Lava Nikolajeviča Tolstoja režirao glumac Irfan Mensur, uz sopstvenu dramatizaciju i adaptaciju, a s Draganom Mićalović u glavnoj ulozi. Beograd će se predstaviti i bokeljskom melodramom "Tre sorele" Zvezdara teatra, koju je po tekstu Stevana Koprivice režirao Milan Karadžić, sa popularnom ekipom glumaca (Sloboda Mićalović, Nataša Ninković, Ana Franić, Milutin Mima Karadžić, Aleksandar Radojičić, Dragan Petrović Pele). Koprodukcija Gradskog kazališta "Joza Ivakić" iz Vinkovaca i Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku stiže na Zoranove dane sa klasikom svetske dramaturgije - "Gospođicom Julijom" Augusta Strindberga u režiji Aide Bukvić. Na repertoaru festivala je i nagrađivani komad "Jugoslavija, moja otadžbina", prema romanu Gorana Vojnovića, reditelja Marka Misirače, u koprodukciji Pozorišta Prijedor (Republika Srpska) i Gledališča Kopar (Slovenija). Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada će se predstaviti delom "Ko je ubio Dženis Džoplin" u režiji Sonje Petrović, dok će festival 23. oktobra biti zatvoren komedijom "Pokondirena tikva" Jovana Sterije Popovića, u režiji Olivere Viktorović Đurašković, u produkciji domaćina festivala.

Olivera Viktorović
foto: Printscreen/Instagram

Kurir.rs

Bonus video:

02:14

GLUMČINA: Po čemu Zaječarci i glumci pamte Zorana Radmilovića (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track