DVA PUTA SU ŽIVIĆA ODBILI NA GLUMI, BIO BI NOVINAR DA GA NIJE PRIMIO RADE MARKOVIĆ: Ovako glumca pamte njegove kolege u Novom Sadu
Foto: ATA images

uspomene

DVA PUTA SU ŽIVIĆA ODBILI NA GLUMI, BIO BI NOVINAR DA GA NIJE PRIMIO RADE MARKOVIĆ: Ovako glumca pamte njegove kolege u Novom Sadu

Pop kultura -

Srpski pozorišni i filmski glumac Marko Živić preminuo je 14. oktobra u 49. godini, baš na dan kad je pre jednog veka rođen njegov profesor Rade Marković.

Prerano preminuli umetnik rođen je u Kruševcu 1972. godine, studirao je novinarstvo tri godine, a glumu je upisao i završio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

- Dva puta nije primljen u Beogradu. Marko je bio dobar student žurnalistike. Davao je godinu za godinom. Stigao je već do četvrte godine kad je odlučio da ponovo pokuša da položi prijemni u Beogradu i Novom Sadu. Rade Marković mu je rekao da će ga, ako se ne pojavi na prijemnom u Beogradu, primiti u svoju grupu i tako je i bilo - priča za Kurir njegov kolega sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu Saša, koji je veoma potresen njegovim odlaskom.

Marko Živić
foto: ATA images

Beogradsko dramsko pozorište obeležava 100 godina od rođenja Radeta Markovića velikom izložbom fotografija u svom foajeu. Rade je te godine u klasu primio sedam momaka i tri devojke. Markove kolege su bili Srđan Timarov, Nebojša Savić, Milorad Kapor, Milica Zarić, Nataša Rejčel Ćosović, Ivan Cerović, Dušan Tomić, Sanja Moravčić i Vuk Tošković.

Sanja Moravcic, Sanja Moravčić
foto: Aleksandar Letić

Sanja Moravčić, glumica Narodnog pozorišta u Subotici i zvezda filma "Dara iz Jasenovca", za Kurir potvrđuje ovu priču.

- Tri godine je bio na novinarstvu. Gluma je bila pravi izbor za njega. Mi smo svi bili kao porodica. Vrlo sam bila bliska s njim tokom i posle studija. Volim ga. Ne mogu o njemu da pričam u prošlom vremenu - iskrena je Sanja. Ona priznaje da je bio posebno pažljiv prema devojkama.

- Bio je divan sa svojim dečačkim osmehom i očima punim ljubavi. Brz i nasmejan. Za nas devojke je bio pun strpljenja. Dušica naša - seća se njegova koleginica.

Fotografiju sa svojim klasićem podelio je preko društvenih mreža i Milorad Kapor, a dragog kolege prisetila se Sonja Damjanović.

- Marko je bio izuzetan čovek. Mi smo se upoznali kad je upisao akademiju. Bio je stariji od mene. Odmah smo se sprijateljili. Letovali smo zajedno u Rovinju. Voleo je ljude i uvek je brinuo o ljudima. Znam da je ovo mnogo kolega za njega reklo, pa ću se i ja ponoviti. Umeo je da te nasmeje i da te digne. Tokom svoje prethodne bolesti bio je izuzetno hrabar. Uvek pun optimizma. Velika je ovo tragedija i gubitak. Znam da je studirao žurnalistiku. Nije odustao od svojih snova - kaže Damjanovićeva.

Proba Deobe, Sonja Damjanović
foto: Srđan Doroški

Marko Živić bio je stalni član Beogradskog dramskog pozorišta, gde je ostavio nezaboravne pozorišne kreacije. Imao je svoj večernji TV šou, vodio je kviz "Zdravo, Evropo" i bio je član žirija u programu "Audicija". Davao je glas mnogim likovima u srpskim verzijama animiranih filmova, a najpoznatiji su Balu iz "Knjige o džungli" i tajni agent Izi iz istoimene emisije.

Glumio je u mnogim filmovima i serijama, od kojih su najpoznatiji "Ljubav, navika, panika", "Čitulja za Eskobara", "Gorki plodovi", "Folk", serijal "Montevideo, bog te video", "Toma" i mnogi drugi, a pored glume, Marko se bavio i humanitarnim radom.

Marko Živić
foto: ATA images

Kurir.rs

Bonus video:

03:56

MARKO ŽIVIĆ IZGUBIO BITKU SA KORONOM: Kolege ne mogu da zaustave suze dok se opraštaju od glumca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track