SRBIJA VEĆA OD STRAHA! FILM O ZLOČINIMA U KRAGUJEVCU: Priča iz perspektive MAJKE ubijenog dečaka i deteta svedoka streljanja!
Foto: Privatna Arhiva

povodom 80. godišnjice

SRBIJA VEĆA OD STRAHA! FILM O ZLOČINIMA U KRAGUJEVCU: Priča iz perspektive MAJKE ubijenog dečaka i deteta svedoka streljanja!

Pop kultura -

Dokumentarno-igrani film „Srbija veća od straha: predavanje o tišini profesora Pavlovića“ predstavljen je na konferenciji za novinare u Kombank dvorani. Film je nastao kao doprinos Muzeja žrtava genocida, povodom 80 godina od nemačkih zločina u Kragujevcu.

Film je nastao uz pomoć Telekoma Srbija na čijem čelu se nalazi Vlada Lučić. Inače, ovo je prvi dokumentarno-igrani film u produkciji Muzeja žrtava genocida, do sada su rađeni isključivo dokumentarni filmovi.

Jelica Kovačević, Srbija veća od straha, Muzej žrtava genocida, nemački zločin, Kragujevac
foto: Privatna Arhiva

Polučasovni film osvetljava sudbine žrtava stradalih u masakru u oktobru 1941. godine u Kragujevcu i okolnim selima. Sniman je na autentičnim lokacijama, gde su se streljanja dogodila i gde se danas nalazi spomen-park „Kragujevački oktobar“.

O filmu je govorio i istoričar i v. d. direktora Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić a spomenuo je i istoričara Stanišu Brkića, koji je 18 godina istraživao kragujevačku tragediju i iza sebe ostavio nekoliko dela od kojih je najznačajnije „Ime i broj“.

Jelica Kovačević, Srbija veća od straha, Muzej žrtava genocida, nemački zločin, Kragujevac
foto: Privatna Arhiva

Zahvaljujući „Filmskim novostima“ u filmu su korišćeni i autentični snimci, koju su retko ili nikada prikazivani.

„Imali ste prilike da vidite fizionomije majki na prvim komemoracijama u godinama nakon streljanja, i čini mi se da su te fizionomije i njihova tuga, koja se ocrtavala decenijama na njihovim licima, možda i najveća opomena svima nama da kragujevačka, kraljevačka, draginačka i brojne druge tragedije nisu lokalnog karaktera, već da su opšteg, nacionalnog i svetskog, zato što simbolizuju i predstavljaju tragediju čitavog jednog naroda“, istakao je Ristić.

Strahinja Berić
foto: Privatna Arhiva

Film će biti prikazan 21. oktobra, na sam dan godišnjice zločina, na programu RTS-a, u 20 časova, potom i na svim televizijama koje budu želele da ga emituju, a naći će se i na muzejskom Jutjub kanalu, najavio je Ristić.

On je dodao da će u narednih nedelju dana u muzeju „21. oktobar“ u Kragujevcu posetioci po prvi put moći da vide poruke streljanih đaka i građana Kragujevca, koje se inače čuvaju u trezoru muzeja.

Radomir Nikolić
foto: Privatna Arhiva

Reditelj filma Ivica Vidanović rekao je da su ovim filmom želeli da razbiju tišinu koja je pala na ovo vreme i sve žrtve koje smo dali za otadžbinu i da pokrenu emocije i sećanje na teška vremena.

Ivica Vidanović
Ivica Vidanović foto: Privatna Arhiva

„Mislim da je tišina dobra kao pijetet, ali nije dobra kao nesećanje, treba da se sećamo ovakvih stvari“, rekao je Božidar Knežević, scenarista filma.

Film se odvija kroz priču iz perspektive profesora i direktora kragujevačke Gimnazije, majke ubijenog dečaka, nemačkog oficira i dečaka svedoka streljanja. Uloge u filmu tumače: Jelica Kovačević, Nenad Maričić, Radomir Nikolić i Strahinja Berić, a naratorka je Biljana Đurović.

Hadži Nenad Maričić
foto: Privatna Arhiva

Kurir.rs

Bonus video:

03:22

DŽONI DEP SE ZAHVALIO KUSTURICI: Kada sam se razboleo njegovi roditelji su brinuli o meni! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track