RETROSPEKTIVA VLADIMIRA VELIČKOVIĆA U Beogradu će biti izloženo više od 100 dela koja su stigla iz Pariza i cele bivše Jugoslavije
Foto: Profimedia

Velika izložba u Muzeju savremene umetnosti

RETROSPEKTIVA VLADIMIRA VELIČKOVIĆA U Beogradu će biti izloženo više od 100 dela koja su stigla iz Pariza i cele bivše Jugoslavije

Pop kultura -

Retrospektivna izložba "Vladimir Veličković: Figura kao izraz egzistencije" u Muzeju savremene umetnosti Beograda otvara se danas i trajaće do 21. februara naredne godine.

U deset odvojenih tematskih celina obuhvaćen je složen umetnički opus Vladimira Veličkovića (1935-2019) koji korespondira sa najvišim dometima savremenog slikarstva, a one su naslovljene: Mladost, Raspeća, Telo u pokretu, Mesta, Gubilišta, Glave, Poreklo, Životinje, Ništavilo i Bez imena. - Izložba nije hronološki koncipirana, prati karijeru slikara na domaćem terenu i kasnije nakon odlaska u Pariz 1966. godine, kroz dalji razvoj umetničkog izraza pod krovom francuske nove figuracije - navodi se u saopštenju. Izložba na svih pet nivoa MSUB obuhvata više od 100 Veličkovićevih radova realizovanih u medijima slike i crteža, među kojima je i 13 dela iz zbirki MSUB tokom proteklih decenija, od 1962. do 2019. godine. Kustosi su Svetlana Mitić i Žaklina Ratković.

Vladimir Veličković
foto: Žarko Vijatović

U Beograd su stigla i dela iz Pariza, Zagreba, Dubrovnika, Skoplja i Ljubljane. Vladimir Veličković diplomirao je 1960. na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, a samo tri godine kasnije počinje da izlaže samostalno i na kolektivnim postavkama u zemlji i inostranstvu. U Pariz se preselio 1966. godine.

Predstavljao je Jugoslaviju na 36. Bijenalu u Veneciji 1972. godine, bio je član SANU, Francuske akademije i Makedonske akademije nauka i umetnosti, a osnovao je fond za crtež "Vladimir Veličković", kojim se nagrađuju mladi umetnici Srbije.

Slikar je preminuo 29. avgusta 2019. godine u Splitu, a sahranjen je na Novom groblju u Beogradu u Aleji zaslužnih građana.

Vladimir Veličković
foto: Mona Cukić

Kurir.rs

Bonus video:

01:08

KULTURA JE KLJUČ JEDNOG NARODA! Nele Karajlić: Narod se ne prepoznaje po BDP, nego po pesmama (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track