POJMOVI O VLAŠKOJ MAGIJI UZ KOJE ĆETE LAKŠE PRATITI SERIJU CRNA SVADBA: Šta znače termini fakaturi, katabaza i rajska sveća!
Foto: Promo

scenarista Strahinja Madžarević otkriva

POJMOVI O VLAŠKOJ MAGIJI UZ KOJE ĆETE LAKŠE PRATITI SERIJU CRNA SVADBA: Šta znače termini fakaturi, katabaza i rajska sveća!

Pop kultura -

Psihološki triler "Crna svadba" počeo je svoj televizijski život 23. oktobra na Superstar TV, a od večeras emitovaće se i na RTS.

Crna Svadba serija
foto: Promo

Iza ovog originalnog TV projekta stoje produkcijska kuća "Fajerflaj" i Telekom Srbija, a u glavnim ulogama gledaćemo Nikolu Koju i Uliksa Fehmiua kao inspektore. Kreatori serije su Strahinja Madžarević i Nemanja Ćipranić, dok Ćipranić potpisuje i režiju svih deset epizoda.

- Dve godine sam radio na priči. Imali smo i po 19 ruku scenarija nekih epizoda. Snimanje je trajalo četiri meseca i postprodukcija skoro godinu dana. Ukupno preko tri godine od inicijalne ideje - rekao je reditelj Ćipranić.

Crna Svadba serija
foto: Promo

Priča počinje u malom mestu u istočnoj Srbiji, gde Mitar, inače miran i blag čovek, iznenada i na brutalan način ubija dvanaestoro svojih komšija.

Strahinja Madžarević
Strahinja Madžarevićfoto: Zorana Jevtić

Pokušavajući da rasvetle motive zločina, Petar, pripadnik bezbednosne agencije, i inspektori Tomić i Blagojević pozivaju Natašu, renomiranog psihologa, da kao sudski veštak utvrdi da li je Mitar psihički oboleo ili se iza zločina krije neki drugi motiv. Ali time će samo otključati misteriju u kojoj se prepliću vlaška magija i tajanstveni centri moći, u borbi dobra i zla koja traje vekovima.

Crna Svadba serija
foto: Promo

Kako bismo lakše pratili radnju serije koja je već podigla prašinu u javnosti, scenarista Strahinja Madžarević otkriva nam značenja termina koji se najčešće pojavljuju u njoj: fakaturi, crna svadba, katabaza i rajska sveća.

  • FAKATURI - vlaški naziv za magiju. U seriji svedok masakra Saša (igra ga Jovo Maksić), Srbin koji ne razume vlaški, govori inspektorima svoje viđenje masakra u selu i spominje fakaturi, izgovara tu reč pogrešno, kao "fakturi", što kod sumnjičavog inspektora Tomića (Nikola Kojo) stvara još veću odbojnost prema Sašinim stavovima jer misli da ga Saša provocira vračarom koja izdaje fakture.
  • CRNA SVADBA - obred koji se održavao kod Vlaha u istočnoj Srbiji. Kada mladić dorastao za ženidbu izgubi život, venčavaju ga sa živom devojkom pre nego što ga sahrane. Mlada godinu dana posle toga ne sme da se udaje.
  • KATABAZA - pad, sunovrat. Ključni pojam serije, tu se koristi u negativnom značenju i predstavlja najstrašniju pretnju za neke od junaka, u šta će se publika uveriti kada bude odgledala svih deset epizoda.
  • RAJSKA SVEĆA - posebno izrađena sveća za svakog pokojnika koji nije umro sa svećom u ruci. Vlasi za takve pokojnike veruju da se muče i zlopate između dva sveta. Rajska sveća služi da se duši da svetlost koja će joj obasjati put ka raju.
Crna Svadba serija
foto: Promo

Kurir.rs

Bonus video:

00:16

Održan pomen Marini Tucaković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track