ŠTA ZNAČI KATABAZA IZ SERIJE CRNA SVADBA? Prva epizoda oduševila publiku, ali neki odgovori su i dalje MISTERIJA!
Foto: Promo

misterija

ŠTA ZNAČI KATABAZA IZ SERIJE CRNA SVADBA? Prva epizoda oduševila publiku, ali neki odgovori su i dalje MISTERIJA!

Pop kultura -

Serija “Crna svadba”, psihološki triler čiji su kreatori scenarista Strahinja Madžarević i reditelj Nemanja Ćipranić, svetsku premijeru imala je na 27. Sarajevo Film Festivalu. Prve dve epizode oduševile su publiku, a pred televizijske gledaoce RTS serija od 10 epizoda stigla je večeras na male ekrane. Iza ovog originalnog TV projekta stoje produkcijska kuća "Firefly" i Telekom Srbije.

Specifičan naziv Crna svadba došao od starog vlaškog obreda u kojem prilikom smrti mladog muškarca koji je godištem stasao za ženidbu, on biva sahranjen u svadbenom odelu, a ispraća ga verenica ili neka druga devojka odevena u venčanicu. Kroz veoma izraženo prisustvo folklornih elemenata i narodnih verovanja iz ovog dela Srbije, upravo će ovaj obred biti jedan od prikazanih verovanja sa kojima će se suočavati i dvojica inspektora.

Serija Crna svadba, Crna svadba
foto: Firefly Production

Priča počinje u malom mestu u Istočnoj Srbiji gde Mitar, inače miran i blag čovek, iznenada i na brutalan način ubija dvanaestoro svojih komšija. Pokušavajući da rasvetle motive zločina, Petar, pripadnik bezbednosne agencije i inspektori Tomić i Blagojević pozivaju Natašu, renomiranog psihologa, da kao sudski veštak utvrdi da li je Mitar psihički oboleo ili se iza zločina krije neki drugi motiv. Ali time će samo otključati misteriju gde se prepliću vlaška magija i tajanstveni centri moći, u borbi dobra i zla koja traje vekovima.

Nakon premijere na RTS svu pretražuju pojam "katabaza", što znači pad ili sunovrat. Slavko Štimac izgovara ovu repliku pre nego što ubije i svoju poslednju žrtvu.

"Ključni pojam serije, tu se koristi u negativnom značenju i predstavlja najstrašniju pretnju za neke od junaka, u šta će se publika uveriti kada bude odgledala svih deset epizoda", objasnio je scenarista Strahinja Madžarević.

Strahinja Madžarević
foto: Zorana Jevtić

Kurir.rs

Bonus video:

00:56

CRNA SVADBA IMALA 19 VERZIJA SCENARIJA Nova serija predstavljena u Kinoteci, a na male ekrane se vraća jedan veliki glumac

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja