PONOSNI NA SVOJE KORENE! Ovo su SVETSKE ZVEZDE poreklom iz Srbije: Ne zaboravljaju ko su, a jedna osoba baš ŠOKIRA! (FOTO)
Foto: Zorana Jevtić, Profimedia

dika

PONOSNI NA SVOJE KORENE! Ovo su SVETSKE ZVEZDE poreklom iz Srbije: Ne zaboravljaju ko su, a jedna osoba baš ŠOKIRA! (FOTO)

Pop kultura -

Brojne su poznate ličnosti srpskog porekla koje koriste svaku priliku da to i naglase. Oni našu zemlju u svetu filma predstavljaju u najboljem mogućem svetlu, jer stalno podsećaju svet na to ko su i odakle su potekli.

Srbija, palata Srbija
foto: Shutterstock

Marina Abramović

Ova Beograđanka je svetski priznata umetnica. Njeni perfomansi prate se sa ogromnim interesovanjem, kritika i publika ih odlično prihvataju. Marina Abramović koja od 2002. živi u Njujorku dobitnica je brojnih priznanja, poput "Zlatnog lava“ na Bijenalu u Veneciji 1997. godine i nagrade Udruženja američkih kritičara 2004. godine. Osim što širom sveta dočarava moć svojih performanska Marina i predaje, Berlinu, Hamburgu, Parizu. Osnovala je Marina Abramović Institut (MAI) u Hadsonu, u Njujorku. Boravila je nedavno u Beogradu, povod njenog dolaska bilo je venčanje njene bratanice Ivane Ambramović i Katarine Mišović, ćerke Irene Mišović.

Marina Abramović, Marina Abramovic
foto: Profimedia

Piter Bogdanović

Čuveni režiser i glumac Piter Bogdanović, čije je pravo ime Petar Bogdanović, rođen je 30. jula 1939. godine u Kingstonu, gde su se njegovi roditelji bežeći od nacista preselili neposredno pre nego što se on rodio. Njegov otac je bio Srbin, a majka je poreklom iz austrijsko-jevrejske porodice. O tome koliko Piteru znači njegovo srpsko poreklo, govori i film koji je snimio film o svojim precima iz Rume. Piter je bio više puta nominovan za prestižnu nagradu Oskar. Gordon BijelonićProducent i režiser Gordon Bijelonić, koji je rođen u Americi, čije pravo ime je Goran, srpskog je porekla, i nije se odrekao svojih korena. Radi sa svetskim zvezdama, najbolji prijatelj mu je Vin Dizel, druži se sa holivudskim zvezdama, ali i dalje sanja svoj najdraži film, i to o Tesli. Bio je izvršni producent i poslednjeg filma koji je snimio pokojni Robin Vilijams "Najljući čovek u Bruklinu".

Piter Bogdanović
foto: Profimedija

Koko Ti

Nikol Ostin, poznatija pod pseudonimom Koko Ti, jedna od najpopularnijih starleta u Americi, srpskog je porekla, i to po babi i dedi sa majčine strane. Plejboj zečica, fitnes model, zvezda rijaliti programa, glumica, vlasnica sopstvene modne linije, kolekcije seksi igračaka, ali i supruga repera Ajs Tija pažnju privlači i isticanjem svog porekla. Koko je na društvenim mrežama molila je za pomoć Srbiji i poručila da saoseća sa tragedijom koja je zadesila našu državu u maju mesecu 2014. godine. Poznata je po bujnim oblinama, a nekoliko puta se slikala i za magazin "Plejboj". Koko prati veliki broj kritika, ali i pohvala, jer su oprečne reakcije u komenatrisanju provokativnih javnih ličnsoti neizbežne. Koko bi lako mogla da ponese titulu one najšokantnije na ovoj listi. Ako se pod šokom podrazumeva golotinja. Ako pak šokom odredimo ono što izaziva pažnju i ne ostavlja nikog ravnodušnim, šokantna bi bila Marina Abramović, dijametralno suprotna od Koko Ostin.

Koko Ti
foto: Profimedia

Katarina Oksenberg

Katarina Oksenberg je britanska glumica srpskog porekla. Ona je ćerka Hauarda Oksenberga i princeze Jelisavete Karađorđević. Rođena je 1961. godine u Njujorku. Kao glumica debitovala je 1982. godine ulogom princeze Dajane. Proslavila se ulogom Amande u seriji „Dinastija“. Do sada je glumila u više od dvadeset filmova i u epizodama različitih serija. Katarina poseduje srpski pasoš.

Katarina Oksenberg
foto: Profimedija

Stana Katić

Iako je rođena u Kanadi, glumica Stana Katić je postala prava TV zvezda u Americi. Proslavila se najpre u seriji "24 sata", a zatim i u hit seriji "Kasl", u kojoj igra glavnu ulogu - detektivku Kejt. Stanin otac je Srbin, poreklom iz dalmatinskog gradića Vrlika, koji je sa suprugom emigrirao u Kanadu još pre raspada Jugoslavije. Glumila je i u filmu "Zrno utehe", o Džemsu Bondu, iz 2008. godine. Osim srpskog i engleskog, Stana tečno govori još tri jezika, a čak je, na njegovo insistiranje, naučila popularnog američkog voditelja Džimija Kimela da psuje na srpskom. Glumica se 2015. udala za Krisa Brkljača, koji je odrastao u Australiji, a koji je poreklom iz Like. Venčanje je organizovano u Dalmaciji. Stana je zvezda u Holivudu, a s vremena na vreme poseti naš region i svima jasno pokaže koliko joj prija boravak na ovim prostorima.

Stana Katić
foto: Profimedia

Saša Aleksander

Najuspešnija i najpopularnija glumica srpskog porekla svakako je Suzana Drobnjaković, poznatija kao Saša Aleksander. Zbog predugačkog imena, roditelji su joj dali nadimak Saša, po starijem bratu Aleksandru, koji je Suzana prisvojila i kao umetničko ime. Našoj publici najpoznatija je po ulozi agentkinje Ketlin Tod iz serije "Marinci", u kojoj je igrala tri sezone, kao i u mnogobrojnih filmovima. Ona se proslavila ulogom u seriji "Dosonov svet", a nedavno je gostovala i u hit seriji "Shameless". Glumica kaže da je do kasnog tinejdžerskog doba dolazila u domovinu svojih roditelja, obilazivši rodbinu na selu, gde je znala da provede ceo letnji raspust.

Saša Aleksander
foto: Profimedia

Karl Malden

Sigurno najuspešniji srpski glumac u Holivudu je Karl Malden, koji je 1912. rođen u Čikagu kao Mladen Sekulović. Otac mu je Srbin, a majka Čehinja. Mladenov otac, Petar Sekulović, trbuhom za kruhom, napustio je rodno Podosoje i otišao u Čikago. Tu je rođen i Mladen, kao najstariji od trojice braće. Malden je snimio više od 70 filmova, među kojima su i klasici „Pakao Montezume“, „Sedam veličanstvenih“ i „Jednooki Džek“, a 1952. godine osvojio je „Oskara“ za sporednu ulogu u filmu „Džungla na asfaltu“. Takođe, Malden je bio i predsednik Udruženja američkih glumaca, a 1998. je objavio autobiografiju „Kako sam počeo“ u kojoj govori o svojim roditeljima, srpskoj koloniji u Americi...

Mladen Sekulović, Karl Malden
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

00:11

POSLE FOTKE JK U TANGAMA, ISPLIVAO SNIMAK IZ HOTELA! Karleuša u dosad neviđenom IZDANJU: Gore samo BRUS, a dole se sve OCRTAVA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track