SRPSKA AKADEMIJA NAUKA IZABRALA NOVE ČLANOVE: Dejan Mijač, Slobodan Šijan i Nikita Mihalkov u SANU
Foto: Dragan Kadić

pala odluka

SRPSKA AKADEMIJA NAUKA IZABRALA NOVE ČLANOVE: Dejan Mijač, Slobodan Šijan i Nikita Mihalkov u SANU

Pop kultura -

Izborna skupština Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) održana je danas u Beogradu. U izboru je za nove akademike ostalo je kandidata 37 za dopisne članove, 13 za redovne i pet inostrane. Najviše pažnje izazvaće izbor za odeljenje umetnosti, među kojima su Dejan Mijač, Slobodan Šijan i Nikita Mihalkov.

Za redovne članove Odeljenja istorijskih nauka SANU izabrani su Miodrag Marković i Slavenko Terzić, a dopisni je Dragan Bogetić.

Redovni član Odeljenja umetnosti postao je Svetislav Božić, a dopisni Mrđan Bajić, Dejan Mijač, Miodrag Tabački i Slobodan Šijan.

U Odeljenje jezika i književnosti SANU za dopisne članove izabrani su Miodrag Loma i Milivoj Nenin.

U Odeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke izabrani su kao redovni članovi Vladimir Rakočević i Vladica Cvetković, a dopisnog Igor Dolinka.

Redovni članovi Odeljenja hemijskih i bioloških nauka postali su Miloš Đuran i Velimir Popsavin, a dopisni Marjan Niketić i Željko Tomanović.

Slobodan Šijan
foto: Dragana Udovičić

Odeljenje tehničkih nauka SANU za redovne članove dobilo je Slobodana Vukosavića i Velimira Radmilovića, a dopisne Miodraga Mihaljevića, Vladimira Srdića i Vladana Devedžića.

U Odeljenju medicinskih nauka novi redovni članovi SANU su Goran Stanković, Bela Balint i Marko Bumbaširević.

Za nove inostrane članove izabrani su Čašlav Brukner, Slobodan Simonović Natalija Narušicka, Ginter Grincing i Nikita Mihalkov .

Do izborne skupštine SANU je brojala 119, od toga 88 redovnih i 31dopisnog, a u glasanju je danas učestvovalo 104 akademika, od toga 75 redovnih i 29 dopisnih članova.

Nikita Mihalkov
foto: Dragana Udovičić

Kurir.rs

Bonus video:

01:16

BRUTALNA JE IZMIŠLJOTINA I DEO ŠIRE KAMPANJE PROTIV SRBIJE: Linta u Usijanju o negiranju hrvatskog jezika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track