ZABRANJENO DELO NAPOKON PRONAŠLO PUT: Potresna priča o srpskom seljaku Milutinu posle 35 godina na sceni
Foto: Promo

premijera

ZABRANJENO DELO NAPOKON PRONAŠLO PUT: Potresna priča o srpskom seljaku Milutinu posle 35 godina na sceni

Pop kultura -

Predstava "Knjiga o Milutinu", rađena prema istoimenom romanu Danka Popovića, doživeće svoju premijeru pred beogradskom publikom 11. novembra u Zvezdara teatru, a kao datum prvog izvođenja simbolično je uzet Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Milutin
foto: Promo

Glavni lik u ovoj priči je seljak Milutin, kog igra Nenad Jezdić, a govori nam o svojoj tragičnoj sudbini, ali i o sudbini celokupnog srpskog narod posle Sarajevskog atentata.

- Milutinovo žitije je toliko sadržajno, tačno, da nema šta da se doda. A toliko je važno da se svi naši Milutini, svi koji se nalaze u porodičnim albumima, porodičnom trajanju, da se ta paradigma oživi. Milutin je paradigma istinskog patriotizma, istinske hrabrosti i junaštva. I postavljam pitanje dostojnosti da ja to igram. Sveprisutna mi je sumnja u glavi da li sam uopšte dostojan da makar i tih sat i nešto na sceni budem Milutin Ostojić - rekao je glumac Nenad Jezdić na konferenciji za medije uoči premijere.

Milutin
foto: Promo

On je istakao da se duboko pozabavio ovom ulogom i samim delom, te da je našao intervju autora ovog dela Danka Popovića, u kom je predvideo da će "Knjiga o Milutinu" da doživi svoju adaptaciju baš u Zvezdara teatru, što se i ispunilo posle 35 godina.

Direktor Zvezdare Dušan Kovačević naglasio je da je reč o jednom od kultnih dela srpske književnosti i istorije, a da je predstava rađena kao monodrama u kojoj će moći da se vidi nešto što je nalik filmu.

- Jezda u ovoj ispovesti srpskog seljaka, koji putuje kroz tri rata, priča priču koja je opšte mesto našeg stradanja sa početka 20. veka. U balkanskim ratovima on gubi dva brata, a nakon Albanske golgote se vraća kući, gde zatiče ženu i majku koje ga jedva prepoznaju. Ovo je neverovatno uzbudljiva i opominjuća priča - kazao je Kovačević.

Dušan Kovačević
foto: Marina Lopičić

On je dodao da je ovaj srpski seljak posle Drugog svetskog rata i promena koje su s njim došle primoran da napusti svoje selo i njivu i da je oteran u "kokošinjac" na 13. spratu.

Reditelj Egon Savin istakao je da je naročito dobar osećaj kada publici ne mora da se prepričava sadržaj i da je ovo jedan od najznačajnijih romana moderne srpske književnosti.

- Kroz rad na ovoj adaptaciji prisetio sam se svog detinjstva, kada političari odlaze na grob Neznanom junaku. Uvek sam se pitao ko je on, zašto je neznan i nepoznat. Posle čitanja Milutina, rekao sam - to je taj neznani junak - izjavio je Savin.

Muziku za ovaj komad komponovao je Bora Dugić. Nakon premijernog izvođenja, reprize su 12, 18. i 19. novembra.

Egon Savin
foto: Dragan Kadić

Kurir.rs/Jovan Mladenović

Bonus video:

02:02

TOMA OSVAJA AMERIKU: Tamara Dragičević zapevala na premijeri filma u Čikagu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track