BASARA: Novi roman će biti tri puta žešći! Direktorka Službenog glasnika stala na stranu kontroverznog pisca i PORUČILA OVO!
Foto: Marina Lopičić

rekapitulacija

BASARA: Novi roman će biti tri puta žešći! Direktorka Službenog glasnika stala na stranu kontroverznog pisca i PORUČILA OVO!

Pop kultura -

Kontroverzni pisac Svetislav Basara potpisao je juče izdavački ugovor u knjižari "Geca Kon" sa "Službenim glasnikom", koji će objaviti njegov roman u nastajanju "Rekapitulacija". On je nastavak piščevog hit romana "Kontraendorfin", koji je svojevremeno izazvao burne reakcije književnog, ali i celokupnog auditorijuma.

Svetislav Basara, Basara
foto: Ana Paunković

Književnik je kazao da je ideja da roman objavi u "Glasniku" bila stara zamisao direktorke ove izdavačke kuće Jelene Trivan i da se on odlučio na ovaj potez iako je već imao dobrog izdavača.

- Kad sam odlučio da ovaj roman objavim u "Službenom glasniku", Jeleni sam rekao da će on biti tri puta žešći i provokativniji nego "Kontraendorfin", koji je izazvao toliko buke i polemike u javnosti. Tada sam je pitao da li je spremna na to, na šta je ona odgovorila potvrdno - ispričao je Basara.

Jelena Trivan
foto: Kurir

Direktorka "Službenog glasnika" Jelena Trivan rekla je da je prilika da jednog od najboljih i najpopularnijih savremenih srpskih pisaca dovede u poziciju da bude njihov autor jedan od najvećih izazova.

- "Službeni glasnik" hoće da kaže da je ovo demokratska zemlja u kojoj ne postoji cenzura i da smo se s velikom mukom izborili za umetničke i političke slobode. Svetislav Basara može da piše šta god želi i na način na koji god želi izazivajući duhove, a za to će imati punu podršku i zaštitu - naglasila je Trivanova i napomenula da Basara nije standardni pisac, već da je reč o provokativnom i intrigantnom umetniku koji izaziva polemike i oprečna mišljenja zbog čega ga konzervativni umovi nisu videli videli u "Glasniku".

Prema njenim rečima, "Kontraendorfin" je pokazao da književnost ponovo podleže cenzuri i da mora da bude društveno prihvatljiva, inače će i delo i sam autor naići na osudu desničarskih i levičarskih organizacija.

Službeni Glasnik
foto: Kurir

Podsećanja radi, u avgustu ove godine došlo je do incidenta kada je prekinuta promocija Basarine knjige "Kontraendorfin" u Aranđelovcu, gde je grupa ekstremnih desničara upala na književno veče u okviru programa "Mermer i zvuci". Incident se završio bez ozbiljnih posledica, ali je Basara morao da napusti događaj.

- Obnovilo se vreme za koje su svi mislili da je daleko iza nas, kada masa ide protiv pisca zbog onoga šta piše, čak i kada citira druge i navodi njihove psovke. Naša želja je da se zaštite pisci i sloboda umetnosti, a sada iza njih stoji država i državni izdavač - rekla je Trivanova.

- Ovaj ugovor ne menja mnogo stvari, promenio sam samo izdavača. Važno mi je da pišem, a "Službeni glasnik" je tu da odštampa i plasira moje delo - zaključio je Basara.

Svetislav Basara
foto: printscreen/RTV Sumadija

Kurir.rs/Jovan Mladenović

Bonus video:

03:45

NAVALA NA RIJALITI BAR! Hiljade ljudi na audiciji USKORO NAJVEI SPEKTAKL U REGIONU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track