NAŠA GLUMICA KRIJE PRIVATNI ŽIVOT KAO ZMIJA NOGE! Pojavljuje se u hit seriji koja je oduševila Srbiju, a nekada je živela za balet
Foto: Zorana Jevtić

fazoni i fore

NAŠA GLUMICA KRIJE PRIVATNI ŽIVOT KAO ZMIJA NOGE! Pojavljuje se u hit seriji koja je oduševila Srbiju, a nekada je živela za balet

Pop kultura -

Nova psihološka triler serija "Crna svadba" oduševljava gledaoce, i svakodnevno se prepričavaju scene koje su iznenadile i šokirale publiku.

Glumica Borka Tomović, koja igra lik Vesne, kaže da je scenario za seriju "Crna svadba" jedan od najuzbudljivijih sa kojima se susrela.

Crna svadba
foto: Zorana Jevtić

- To je bila jedna od onih serija koje dok sam čitala jedva sam čekala da saznam šta će se dalje desiti, ali ne samo sa mojim likom nego uopšte u celoj seriji, objašnjava poznata umetnica.

Prema njenim rečima, glumcima je važno kakva je njihova rola, ali, kako ističe, ako celina nije dobra ni pojedinačne uloge ne mogu biti tako dobre.

- Svaka epizoda je sve uzbudljivija od prethodne i sigurna sam da će gledaoce držati prikovane uz ekran, kaže Borka dodajući da do sada nije imala prilike da igra u domaćoj triler seriji sa elementima horora.

- Lik Vesne koji igram je u epohi, odnosno u 70-tim godinama 20. veka tako da mi je bilo interesantno da se vratim u to vreme i vizuelno, a i da doživim Beograd iz tih godina, da to vidim kroz fotografije svojih roditelja, objasnila je Borka ne otkrivajući previše dešavanja u kojima njen lik učestvuje.

U seriji pored nje glume još i Uliks Fehmiu, Jelena Ðokić, Slavko Štimac i drugi, a Tomović igra lik "verne i odane žene" radijskog voditelja.

Biografija

Borka Tomović je srpska pozorišna, televizijska i filmska glumica koju je publika upoznala u emisiji „Fazoni i fore“, a koja je veću prepoznatljivost stekla ulogom Vanje Bakić u seriji „Istine i laži“. Rođena je 14. decembra 1983. godine u Beogradu. Živi i radi u rodnom gradu.

Privatni život

Borka je u detinjstvu je maštala o tome da postane balerina. Trenirala je košarku i svirala je klavir. Pohađala je Filološku gimnaziju nakon koje je upisala španski jezik i književnost na Filološkom fakultetu. Međutim, ljubav prema glumi je preovladala, pa je odlučila da studira Fakultet dramskih umetnosti.

Iz prvog puta je položila prijemni ispit i bila je u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Diplomirala je 2006. godine. Borka smatra da je, zahvaljujući svom poslu, mnogo naučila o sebi. Uloge koje tumači navode je da istražuje svoje granice i da se usavršava. Želela je da sazna više o transakcionoj analizi, a nakon toga je nastavila da ide na seanse. One su joj pomogle da postane sigurnija u sebe i da smireno donosi važne životne odluke. Za nju psihoterapija predstavlja vid mentalne higijene.

Glumici veliku podršku pružaju članovi porodice među kojima je i starija sestra Ana koja se bavi pozorišnom režijom. Iako je zbog posla često odsutna, trudi se da ne propusti nedeljni ručak koji predstavlja tradiciju u njenoj porodici. Uprkos tome što je javna ličnost, Borka uspešno čuva svoju intimu, pa detalji iz njenog ljubavnog života nisu poznati. Za sebe kaže da je divna kada je zaljubljena. Smatra da su ljubav, razumevanje i isti pogledi na budućnost najvažniji za opstanak veze.

Glumica je od 2015. godine u vezi sa nekadašnjim odbojkašem Novicom Bjelicom. Par se retko zajedno pojavljivao u javnosti, a glumica u intervjuima uglavnom govori o profesionalnom radu, a manje o privatnom životu. Polovinom 2018. godine, nakon emitovanja prve sezone serije „Istine i laži“ Borka je napustila snimanje serije. Početkom decembra iste godine domaći mediji su objavili da su glumica i njen partner Novica Bjelica dobili sina.

Karijera - filmovi i serije

Borka Tomović je 2004. godine igrala u studentskim filmovima „Beograd Bagdad“, „Princeza na zidu“ i „Cvet i kaiš“ koji je izazvao polemiku u delu javnosti jer govori o lezbijstvu. Naredne godine kolega Viktor Savić ju je predložio za ulogu Nadice u seriji „M(j)ešoviti brak“, a saradnju su nastavili u pozorišnoj predstavi „Snežana i sedam patuljaka“.

Zatim su usledili angažmani u emisiji „Fazoni i fore“, mini seriji „Košarkaši“, kao i u trećoj sezoni serije „Ljubav, navika, panika“ u kojoj je zamenila kolegicu Mariju Karan. Godina 2008. je bila jedna od najznačajnijih za Borkinu karijeru. Započela je snimanje svog prvog filma „Jelena, Katarina, Marija“ u kome je imala glavnu ulogu. Neke scene su snimane u Njujorku, a film je premijerno prikazan 2012. godine u Novom Sadu. Glumica se 2009. godine pojavila u reklami za jednu banku.

Borka je 2011. godine igrala u filmu „Scene sa ženama“ koji je prikazan na Sarajevskom filmskom festivalu. Nakon toga su joj dodeljene uloge u serijama „Cvat lipe na Balkanu“, „Žene sa Dedinja“, „Urgentni centar“ i „Istine i laži“. Tomović je 2012. godine snimila reklamu „Loto: Sastanak sa srećom 2“ u kojoj tumači ulogu devojke koja kod loto kioska nailazi na Nikolu Đurička. Takođe je počela da vodi dečju emisiju „Plava ptica“ koja se prikazuje na prvom programu Radio Televizije Srbije. Glumica ovu emisiju smatra veoma bitnom jer se bori protiv šunda koji je zastupljen na programima.

Tokom 2014. godine je snimila film „Vlažnost“, a godinu dana kasnije su joj dodeljene uloge u filmovima „Igra u tami“ i „Ničije dete“ koji je na Filmskom festivalu u Veneciji osvojio tri nagrade. Borka ne prihvata uloge ukoliko joj se ne dopada scenarijo. Veliki je profesionalac pa bi zbog dobre role pristala i da se ošiša na ćelavo. Šminkanje je njena strast i uživa u ulogama koje zahtevaju da se transformiše.

U popularnoj seriji „Istine i laži“ Borka je igrala Vanju Bakić. Nakon prve sezone se povukla iz prve postave, da bi se ulozi Vanje vratila u četvrtoj sezoni. Utelovila je lik Violete Oroz u trećoj sezoni kriminalističke serije „Ubice mog“ oca. Od oktobra 2021. godine Radio Televizija Srbije i još nekoliko komercijalnih televizijski kuća počela je emitovanje horor-triler serije "Crna svadba".

Reditelj Nemanja Ćipranić je glavne uloge poverio Uliksu Fehmiuu, Jeleni Đokić, Nikoli Koji i drugima, dok Borka Tomović tumači lik Vesne Đurić.

Pozorište

Uporedo sa televizijskim i filmskim ulogama, glumica je ostvarila i veliki broj pozorišnih uloga. Diplomirala 2006. godine sa predstavom „Bliskost“ u kojoj je glumila s Ivanom Nikolić, Viktorom Savićem i Petrom Benčinom.

Borkina matična kuća je pozorište Boško Buha. Tokom 2011. godine je održana premijera predstave „Vasilisa Prekrasna“ u kojoj je Borka imala glavnu ulogu. Novac od ulaznica je doniran u humanitarne svrhe. Glumica takođe vodi radionice čiji je cilj da se, kroz pozorišnu improvizaciju, podstakne dečja mašta, radost igre i stvaranja na pozornici. Jednom prilikom je kazala da bi volela da igra Nastasju Filipovnu iz „Idiota“ i da se pojavi u nekom komadu Tenesija Vilijamsa (Tennessee Williams).

(Kurir.rs/A.M./Blic)

Bonus video:

03:54

JASMINA ANA IZNOSI DETALJE O POSRNULOJ PEVAČICI: Postala elitna prostitutka kad joj je karijera propala, ODSELILA SE U AMERIKU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track