PRAVNIK SAM I MAJSTOR DŽUDA, ALI ZALJUBLJEN U OPERU: Dimitrije Cincar Kostić nova zvezda pozorišne scene
Foto: Privatna Arhiva

neobiča životna priča

PRAVNIK SAM I MAJSTOR DŽUDA, ALI ZALJUBLJEN U OPERU: Dimitrije Cincar Kostić nova zvezda pozorišne scene

Pop kultura -

Opera i teatar Madlenijanum poslednjih godina iznedrili su nekoliko sjajnih umetnika, a jedan od njih je Dimitrije Cincar Kostić. Mladi tenor nedavno je zablistao u glavnoj ulozi grofa Danila u opereti "Vesela udovica". On potiče iz cincarske porodice, a za Kurir otkriva kako se jedan uspešni sportista i pravnik zaljubio u muziku.

Kod vas je prvo neobično ime, a drugo, što imate dva prezimena?

- Ime sam dobio po Svetom Dimitriju, zaštitniku grada Soluna. Prezime obeležava moje cincarsko poreklo. Moja familija sa očeve strane potiče iz Kruševa, grada u Makedoniji, u kojem živi mnogo Cincara. Ono bi u izvornom obliku zvučalo Kosta, ali je vremenom dobilo oblik kakav ima i danas.

Dimitrije Cincar Kostić
foto: Srđan Bosnić

Otkud majstor borilačkih veština i pravnik u operi?

- Kao najmlađe dete u porodici, rano sam, uz svoja dva brata, krenuo da se bavim muzikom i sportom. Svirao sam violinu i trenirao džudo. U trenutku kada sam birao fakultet, nisam se odlučio za muziku, već sam upisao pravo, ali nakon prve godine studija privuklo me je opersko pevanje. Moje prethodno muzičko iskustvo mi je mnogo pomoglo u pevačkom izrazu, a bavljenje sportom mi je olakšalo zahteve scenskog nastupa.

U Madlenijanumu ste od 2017. godine. Kažu da kad treba da se zameni neki kolega, vi ste prvi kog zovu u pomoć. Da li je to stresno i kako samo za nekoliko sati pripremite svoju ulogu?

- Obradujem se kad dobijem priliku da uskočim u neku predstavu. Uostalom, tako sam započeo svoj rad u Madlenijanumu, uskačući u mjuzikl "Jadnici". To ume da bude stresno, ali, sa druge strane, ima i svojih prednosti - uključujete se u gotov projekat, koji već ima svoj život, ljudi su uigrani. Tako je bilo kad sam postao deo ansambla mjuzikla "Jadnici". Posebno mi je drago uskakanje u koncertnu predstavu "Svetlosti pozornice", gde sam zamenio Ivana Bosiljčića, jednog od najvećih mjuzikl umetnika. Imao sam dovoljno vremena da se pripremim i uživao sam u procesu pripremanja jer se u ovoj predstavi izvode neke od najlepših pevačkih numera, od operskih arija, preko songova, do šlagera.

Izdvojio bih i moje preuzimanje uloge Kaskade u opereti "Vesela udovica", u kojoj inače igram glavnu mušku ulogu - grofa Danila. S obzirom na to da sam član predstave, nova uloga mi je već bila poznata, pa mi je možda i najteže bilo da ostanem potpuno fokusiran, da iz mene instinktivno ne propeva ili ne progovori grof Danilo.

Pevate u mnogim hitovima ovog teatra, od "Jadnika" do "Poslednjih pet godina". Koja uloga vam je posebno draga?

- Uloga grofa Danila u "Veseloj udovici" mi je posebno značajna jer je to bila moja prva glavna uloga. Imao sam sreću da debitujem u takvoj predstavi, koja je dragocena za publiku. U pitanju je šaljiva opereta, zanimljive priče, lepe i prepoznatljive muzike Franca Lehara, koja uvek dobije odličnu reakciju publike.

U mjuziklu "Poslednjih pet godina" igram Džejmija. Ovo je brodvejski mjuzikl Džejsona Roberta Brauna, savremene ljubavne tematike, koji je zahtevan i dramski i igrački i pevački, tako da se kao izvođač osećam kao da zaista dajem sve od sebe. Poseban doživljaj ove predstave pružaju upečatljiva scenografija, kostim i vizuelni efekti. Priča je moderna i ispričana na netipičan način - hronološki sled je nelinearan, pa na poseban način drži pažnju gledaocima, koji povezuju elemente u celinu. Sa nestrpljenjem iščekujem večerašnje izvođene. Pevaću delove numera iz komada "Svetlosti pozornice" 3. decembra u Čačku i "Veselu udovicu" 20. decembra na matičnoj sceni.

Dimitrije Cincar Kostić
foto: David Pavlašević

Kurir.rs

Bonus video:

04:28

DARA BUBAMARA NA KOMEMORACIJI: Marina je predosetila smrt. Laca mi je pokazao njenu poslednju poruku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track