MNOGI GLUMCI OSTALI ISPOD CRTE: Za Nacionalnu penziju nisu prošla mnoga zvučna imena, a evo ko je predložen
Foto: Ana Paunković, Nikola Anđić, Zorana Jevtić

više sreće drugi put

MNOGI GLUMCI OSTALI ISPOD CRTE: Za Nacionalnu penziju nisu prošla mnoga zvučna imena, a evo ko je predložen

Pop kultura -

Priznanje poznato kao "Nacionalna penzija", posle više od osam godina pauze, biće ponovo dodeljena najzaslužnijim imenima iz sveta domaće kulture i umetnosti.

Maja Gojković
foto: Tanjug/Rade Prelić

Preciznija pravila sada regulisana Uredbom o bližim uslovima i načinima dodele priznanja za vrhunski doprinos naiconalnoj kulturi. Ovaj akt Vlada Republike Srbije usvojila je u februaru prošle godine i posle duže pauze omogućila da neki od naših najistaknutijih umetnika dobiju zaslužene penzije.

Posle selekcije u reprezentativnim udruženjima, pred sedmočlanom stručnom komisijom, koju imenuje ministarka Maja Gojković, izbor nosilaca ovog uglednog priznanja svešće se na ukupno 20 najzaslužnijih.

Lazar Ristovski
foto: Filip Plavčić

Udruženje dramskih umetnika Srbije i Savez dramskih umetnika Vojvodine, apsolutnom većinom odlučili su se za rediteljku, dramskog i proznog pisca Vidu Ognjenović, glumca i reditelja Lazara Ristovskog i glumca Voju Brajovića.

Tri imena izdvojila su se i zajedničkom odlukom Udruženja filmskih umetnika Srbije i Udruženja filmskih glumaca Srbije koji su predložili reditelja Gorana Markovića, scenografa Miljena Kreku Kljakovića i glumca Bogdana Diklića, dok su dan ranije, sa imenima uglednih članova istupila su i književna udruženja, a najzaslužniji trojac su Đorđo Sladoje, Mošo Odalović i Dragan Velikić.

Voja Brajović
foto: Dragana Udovičić

Neka od velikih imena koja nisu prošla u najuži krug izbora, kako saznajemo, su glumci Miodrag Krivokapić, Petar Božović, Slavko Štimac, Ljiljana Blagojević, Gorica Popović i Radoš Bajić. I njihove druge kolege to verovatno zalužuju, ali moraće da konkurišu narednih godina. Udruženja su imala mogućnost samo da predlože najviše šest kandidata iz svih grana filmske i dramske umetnosti.

Petar Božović
foto: Marina Lopičić

Podsetimo, 2007. godine ustanovljeno je nacionalno priznanje za vrhunske domete, u vreme kada je ministar kulture bio glmac Voja Brajović, dodeljivano je sve do 2013. kada je obustavljena. Za to vreme dodeljena su 503 priznanja, dok ih trenutno prima 231 umetnika penzionera.

Prošlogodišnjom uredbom koju je donela Vlada Srbije, između ostalog, predviđa da svaka umetnička oblast može da kandiduje najviše tri stvaraoca u dvadeset dve umetničke oblasti. Uz ostvarenje prava na penziju kandidati treba da ispune kriterijume kojima su doprineli razvoju kulturnih vrednosti u zemlji i međunarodnoj afirmaciji, kao i da su dobitnici najznačajnijih nagrada i priznanja.

Ljiljana Blagojević
foto: Zorana Jevtić

Kurir.rs/ J.M./ Novosti

Bonus video:

06:06

Glumac Raša Bukvić o drugoj sezoni serije Besa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track