Najnovije vesti

NA DANAŠNJI DAN SVIREPO JE UBIJEN DŽON LENON: Njegovim životom UPRAVLJALA je žena koju je obožavao, ovako je govorio o Jugoslaviji
Foto: Profimedia

sećanje

NA DANAŠNJI DAN SVIREPO JE UBIJEN DŽON LENON: Njegovim životom UPRAVLJALA je žena koju je obožavao, ovako je govorio o Jugoslaviji

Pop kultura
12:19h

Na današnji dan, 8. decembra 1980, svet je šokirala vest da je legendarni pevač "Bitlsa", Džon Lenon ubijen u svojoj 41. godini. Ispred zgrade u Njujorku ubio ga je obožavalac Mark Dejvid Čepmen.

Sa Džonom Lenonom je davne 1969. godine u Amsterdamu imao prilike da razgovara čuveni zagrebački novinar Konstantin Miles, a legendarni "Bitls" govorio je i o Jugoslaviji.

- Ja sam mnogo slušao i čitao oko toga što se događa kod vas. Joko (Joko Ono, Lenonova supruga) i ja bili bismo presrećni ako bismo mogli da posetimo vašu zemlju da to sve vidimo. Da razgovaramo s vašim ljudima, studentima, radnicima i intelektualcima, da im govorimo o našim idejama - rekao je Lenon Milesu.

Džon Lenon
foto: Profimedia

Pevač grupe "Bitls" je naveo da je imao velike simpatije prema radničkom samoupravljanju u Jugoslaviji.

- Sve moje simpatije na strani su komunizma. To je sistem budućnosti, a verujem da ga upravo vi Jugosloveni nastojite da ga stvorite - rekao je svojevremeno Lenon Milesu, prenosi Yugopapir.

Iako je živeo samo četiri decenije, ime Džona Lelona, najpoznatijeg člana grupe "Bitlsi", ostalo je upamćeno i zabeleženo u istoriji muzike, a njegov doprinos pop kulturi prepoznali su mnogi širom planete. Po njegovom imenu nazvan aerodrom u Liverpulu, najveći park u Havani, park u Barseloni, u njegovu čast podignuti su mnogi spomenici, a o njegovom životu napisano je desetak biografija, prenosi "Glossy".

Nakon što ga je majka napustila, njegov otac pokušavao da dobije starateljstvo nad njim, to mu nikada nije pošlo za rukom, pa je muzičar rastao okružen ženama. Majka ga je redovno posećivala, i upravo ona mu je usadila ljubav prema muzici, kupivši mu na poklon prvu gitaru.

U školi je bio veoma loš đak, najviše zbog loše reputacije koju je stekao podsmevajući se kako učenicima tako i profesorima. Stalno je smišljao kako da napakosti drugima. Pošto je bio izuzetno posvećen muzici, vezu sa devojkom iz srednje škole Sintijom shvatao je vrlo površno, ali kada je ona ostala u drugom stanju, rešio je da se njome oženi.

Džon Lenon
foto: Profimedia

- Šokirao sam se kada mi je Sintija saopštila da je trudna jer je to bilo apsolutno neplanirano, uradio sam ono što bi uradio svaki muškarac - oženio sam se njome, iako mi iskreno do toga nije bilo stalo - pričao je Džon koji je sudbonosno da svojoj školskoj ljubavi izgovorio u opštini u Liverpulu 23. avgusta 1962. godine, a kum mu je bio Brajan Epštajn.

Sedam meseci kasnije rodio se njegov sin Džulijan za koga slavni muzičar nikada nije bio previše vezan. Baš tih šezdesetih, kada je počela prava bitlmanija, Lenon je počeo da konzumira LSD, drogu koja je potpomagala njegovu kreativnost, ali isto tako razvijala agresiju zbog koje je najviše patila njegova supruga Sintija koju je vrlo često tukao. Po rođenju deteta, njihov brak postao je pravi horor. Muzičar je počeo da spoznaje u sebi ljubav prema osobama istog pola, i veoma brzo je shvatio kako je zaljubljen u svog kuma Brajana. Njih dvojica su otputovali u Španiju, a svetom su počele da kruže spekulacije o njihovoj romansi.

- To je bila gotovo prava homoseksualna ljubav. Nas dvojica jesmo gajili emocije jedan prema drugome, ali nikada nismo konzumirali našu ljubav, nismo imali seksualne odnose, što znači da nismo ni bili u vezi - objašnjavao je Lenon.

Džon Lenon
foto: Profimedia

Ipak, njegova supruga je zbog ljubavi trpela sve, tvrdeći da je Džon loš samo kada popije ili konzumira narkotike, ali kada je 1966. godine saznala da se on polako zaljubljuje u devojku Joko Ono, rešila je da se razvede od njega, dok je poznatom muzičaru ostalo da plaća sto hiljada funti mesečno za alimentaciju.

I dok je on uplovljavao u vezu sa ekscentričnom Japankom koja je bila trinaest godina starija od njega, popularnost Bitlsa već je dostigla tolike razmera da bi, gde god bi se pojavili, članovi ovog benda izazivali toliku pažnju da nisu smeli da izlaze bez obezbeđenja.

Pošto je pronašao ženu u koju se beskrajno zaljubio i sa kojom se osećao kao voljeno biće, spoznao je šta znači ljubav.

- Joko Ono je najsavršenije biće koje korača ovom planetom, pored nje sam shvatio ko sam i šta sam - govorio je Lenon za svoju ljubavnicu koja mu je ubrzo postala supruga.

Samo nekoliko dana pošto se Džon razveo od prve supruge, Joko Ono je pobacila njihovo prvo zajedničko dete. Iako je na svoju novu partnerku gledao kao na pravo božanstvo, ona je vezu sa muzičarem postavila tako da je drugima delovalo kao da ga nimalo ne voli. Uz to, Joko je u svojim intervjuima često izjavljivala kako je muzičar homoseksualac koji to ne želi da prizna i nastavila da izlazi sa drugim muškarcima.

Uprkos tome, Lenon i Ono venčali su se 20. marta 1969. godine na Gibraltaru, a medeni mesec proveli su u Amsterdamu gde su i nastale fotografije i spot u krevetu pod nazivom "Bed in for Peace" kojim su zagovarali ideju mira u svetu.

Džon Lenon
foto: Profimedia

Pod uticajem žene koja ga je nipodaštavala, Lenon je počeo da se oseća sputano u grupi koja ga je proslavila, pa ju je napustio 1969. godine, što je razbesnelo mnoge njegove obožavaoce.

- Pre poznanstva sa Joko mislio sam da su žene niža bića, pa sam se u skladu sa tim prema njima i ophodio. Priznajem da sam bio nasilan i često nepravedan, ali mi je moja druga supruga otvorila oči i pomogla mi da shvatim kako nisam bio u pravu - govorio je tada Lenon, a kako bi dokazao svojoj ženi koliko je voli, zvanično je promenio ime u Džon Vinston Ono Lenon.

Iako je prvobitno bio veoma vezan za svoju suprugu, fascinacija njom počela je polako da bledi. Lenon je na njen nagovor 1973. godine započeo vezu sa njihovom saradnicom Mej Fang Ji, a kada je posle osamnaest meseci Joko odlučila da je njen suprug dosta uživao u ovoj mladoj devojci, rekla mu je da mora da je ostavi, što je on bez pogovora i učinio.

- Veza sa Mej bila je jedan promašeni vikend u mom životu. Oduvek sam voleo samo jednu ženu, a to je Joko. Mada mi je Mej pomogla da uspostavim odnos sa sinom Džulijanom koga dugo nisam ni video ni čuo, ona jednostavno nije bila kao Joko, a to je dovoljno da je više nikada i ne pogledam - rekao je Džon.

Džon Lenon
foto: Profimedia

Kontroverzna Japanka ponovo je preuzela kontrolu nad muzičarevim životom kada se 1975. godine rodio njihov sin Šon, pošto mu je prethodno pretila da će abortirati ako ne obeća da će svom detetu biti potpuno posvećen.

- Od prvog dana Šonovog života bio sam mu predan bez trunke rezerve. Svaki dan sam ga fotografisao, crtao mu i pevao, i on je moja najveća životna ljubav. Šon je dete ljubavi, dok mi se prvi sin jednostavno dogodio i zato sam ga i zapostavio, ali to ne znači da ga ne volim - objasnio je jednom prilikom slavni muzičar.

Muzičar nije imao puno vremena da uživa u svom porodičnom životu jer je ubijen 8. decembra 1980. godine u Njujorku pred ulazom u zgradu u kojoj je živeo. Ubio ga je njegov obožavalac Mark Čepman kome se samo nekoliko časova ranije pevač potpisao na svoj novi album "Double Fantasy". Ovaj verni poštovalac njegovog dela ispalio je četiri metka u muzičareva leđa, a iako je hitna pomoć stigla za nekoliko minuta, doktori su u obližnjoj bolnici "Roosvelt" samo mogli da konstatuju smrt.

Džonova supruga je narednog dana saopštila da neće biti sahrane i da će njegovo telo biti kremirano, a pepeo posut po Central parku gde se danas nalazi i spomen ove muzičke legende - obeležje "Strawberry Fiedels" Memorial".

Njegov ubica osuđen je na kaznu od dvadeset godina do doživote robije, a i dan-danas nalazi se iza rešetaka. U testamentu koji je ostavio, čuveni Bitls je sve ostavio svojoj supruzi Joko Ono i njihovom sinu, dok njegova prva žena i njihov sin nisu dobili ništa.

Džon Lenon
foto: Profimedia

Kurir.rs/A.A./Yugopapir/Glossy

Bonus video:

OTETO-PROKLETO! Mina Kostić otkrila da je sa pokojnim Džejom gradila zgradu! URADILI IM NEŠTO STRAŠNO!
01:57

OTETO-PROKLETO! Mina Kostić otkrila da je sa pokojnim Džejom gradila zgradu! URADILI IM NEŠTO STRAŠNO!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja