PRVI FILM IZ SRBIJE STIŽE NA NETFLIKS: Svet će konačno čuti priču da SRBI nisu krivi što je izbio PRVI SVETSKI RAT!
Foto: EPA/DIEGO AZUBEL

konačno

PRVI FILM IZ SRBIJE STIŽE NA NETFLIKS: Svet će konačno čuti priču da SRBI nisu krivi što je izbio PRVI SVETSKI RAT!

Pop kultura -

Dokumentarac "Dugo putovanje u rat" reditelja Miloša Škundrića naći će se na filmskoj platformi Netfliks od aprila 2022. godine.

Film posvećen Prvom svetskom ratu finansiran je sredstvima Filmskog centra Srbije, ali je za komercijalno korišćenje arhivskih snimaka bilo potrebno obezbediti dodatna sredstva. Imajući u vidu da je za ekspanziju srpske kinematografije važno prikazivanje na jednoj od najpopularnijih platformi u svetu, Upravni odbor FCS je na poslednjoj sednici doneo odluku da se zatraži preraspodela sredstava kojima će to se omogućiti.

Dugo putovanje u rat
foto: Promo

"Dugo putovanje u rat" je dokumentarni film sa nacionalnom temom koji dubinski analizira uzroke Prvog svetskog rata. O tome kako su Austrougarska i Nemačka pripremale ratni sukob decenijama i godinama pre Sarajevskog atentata, u filmu govore najeminentniji svetski istoričari. Poput najnapetijeg igranog filma, ovaj dokumentarac vodi gledaoce po dvorovima i kabinetima predsednika vlada, kroz zakulisne političke i vojne igre, istovremeno analizirajući širi kontekst i donoseći male, životne detalje situacija u kojima se odlučivalo o sudbini Evrope.

Dugo putovanje u rat
foto: Promo

Scenario, produkciju i režiju potpisuju Miloš Škundrić i "Paradoks film". Da podsetimo, film "Dugo putovanje u rat" prikazan je u Misiji Srbije u Briselu u okviru završnice obeležavanja stogodišnjice primirja u Prvom svetskom ratu, a projekciji su prisustvovali predstavnici Evropske komisije, Evropskog parlamenta, Evropske spoljnopolitičke službe, država članica EU, kao i predstavnici vojno-diplomatskog kora. Dokumentarac neće biti jedini film čiji je nastanak podržao FCS koji će se prikazivati na Netfliksu, a kako se navodi u saopštenju za medije, u najavi je prikazivanje još jednog domaćeg ostvarenja na istoj platformi do kraja 2022. zahvaljujući ulaganjima države u nacionalni film.

Dugo putovanje u rat
foto: Promo

Kurir.rs

Bonus video:

01:16

LEPA LUKIĆ ĆE LIČNO BIRATI 3 GLUMICE ZA FILM O SVOM ŽIVOTU: Nikad nisam pevala o GAĆICAMA I BRUSU, zato nemam NASLEDNICU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track