IZNENADA PREMINUO SLAVNI REŽISER: Ostavio porodicu i prijatelje u šoku, imao je samo 58. godina, a znate ga po ovim ostvarenjima
Foto: Profimedia

velika tuga

IZNENADA PREMINUO SLAVNI REŽISER: Ostavio porodicu i prijatelje u šoku, imao je samo 58. godina, a znate ga po ovim ostvarenjima

Pop kultura -

Čuveni kanadski režiser i scenarista Žan Mark Vale iznenada je preminuo u nedelju u 58. godini, prenose svetski mediji.

Njegov prerani odlazak ostavio je porodicu i prijatelje u šoku, a uzrok smrti još uvek nije poznat.

Vale je preminuo u svojoj kući u blizini Kvebeka.

Vale je bio poznat po svom naturalističkom pristupu snimanja filmova, a tokom protekle decenije radio je sa poznatim glumcima među kojima su Riz Viderspun, Nikol Kidman, Ejmi Adamas, Džejk Gilenhal.

On je režirao film "Mlada Viktorija" iz 2009. u kome je igrala Emili Blant i postao je traženo ime u Holivudu kada je film "Poslovni klub Dalas" (Dallas Bajers Club) sa Metjuom Mekonahijem i Džaredom Letom u glavnim ulogama dobio šest nominacija za Oskara uključujući i za najbolji film.

Često je snimao sa prirodnim svetlom i kamerama iz ruke i davao je glumcima slobodu da improvizuju tekst.

Sa Riz Viderspun snimio je film "Divljina" (Wild) iz 2014. godine, a ponovo se udružio sa njom kada je režirao prvu sezonu hit serijala televizije HBO "Nevine laži" (Big Little Lies) 2017. godine.

Sa Ejmi Adams ponovo je radio 2018. u seriji "Oštri predmeti" (Sharp Objects) takodje za HBO. Za obe serije dobitnik je nagrade Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America -DGA).

"Žan Mark se zalagao za kreativnost, autentičnost i isprobavanje novih, originalnih ideja. Bio je pravi umetnik i velikodušan, pun ljubavi. Svi koji su radili sa njim nisu mogli da ne primete talenat i viziju koje je nosio u sebi. Bio mi je prijatelj, kreativni partner i stariji brat. Nedostajaće mi snažno, ali je utešno znati da će njegov upečatljiv rad i prelep stil koje je podelio sa svetom i dalje živeti", saopštio je njegov poslovni partner Nejtan Ros.

Vale je iza sebe ostavio sinove Aleksa i Emila.

(Kurir.rs/A.M./Beta)

Bonus video:

03:18

Prodat brijač Sanje Vučić za 55.000 dinara, a sada se oglasio i postavljač oglasa ONA JE NENORMALNA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track