10 DOMAĆIH FILMOVA BEZ KOJIH PRAZNICI NISU ISTI: Znate ih napamet, ali ostali su neprevaziđeni i uvek nasmeju do suza! (VIDEO)
Foto: Shutterstock, Printscreen/Youtube, Printscreen/Daily Motion

za uživanje

10 DOMAĆIH FILMOVA BEZ KOJIH PRAZNICI NISU ISTI: Znate ih napamet, ali ostali su neprevaziđeni i uvek nasmeju do suza! (VIDEO)

Pop kultura -

Praznici nam stižu i to vidimo na svakom koraku, od televizije, novina do izloga radnji odakle nam se smeše šarene lutkice, Deda Mrazovi i ostali novogodišnji i božićni ukrasi.

Jelka, Nova Godina
foto: Shutterstock

Nema šanse da ih izbegnete sve i da hoćete, a nećete ni ove filmove jer će se većina vrteti po domaćim kanalima. To su praznični klasici ili samo klasici koje je svako pogledao po nekoliko puta, ali svejedno ih, iz nekog razloga ponovno pogleda.

0332675421, praznici, Božić, porodica
foto: Profimedia

U nastavku sledi lista nekih najzanimljivijih ostvarenja kojima se uvek rado vraćamo kada su praznici jer nam treba pozitivne energije i dobrog raspoloženja za kraj godine.

2 sata kvalitetnog TV programa

Ovaj TV film je snimljen za čuveni Treći kanal 1994. godine. U njemu su se pojavili mnogi naši glumci od Dragana Bjelogrlića, Nikole Koje, Milorada Mandića Mande, Dragana Jovanovića do muzičkih gostiju Momčila Bajagića, Partibrejkersa i Električnog orgazma. Film je tokom godina stekao kultni status, a mnoge replike se i danas prepričavaju te je ovaj film utkan u kolektivnu svest našeg naroda kao nešto što se obavezno gleda za praznike.

Kako je propao rokerol

Klasik omnibus srpske kinematografije je napunio 30+ godina, ali spada u omiljenije zbog svoje 3 priče: Do izvora 2 putića, Nike sve u ljubavi,ima neštoi u lovi i Ne šalji mi pisma, a status prazničnog filma je dobio zbog priče broj 2 u kojoj Anica Dobra i Nebojša Bakočević glume vrlo zanimljiv par koji se upoznaje na dočeku Nove godine i tu stvari kreću da se zahuktavaju. Takođe, jedan od filmova čije se replike često citiraju. Od ostalih pojavljuju se i Žika Todorović, Koja iz Discipline Kičme kao Zeleni Zub, Bata Živojinović, Branko Đurić Đuro, Vesna Trivalić i mnofi drugi. Smeh je zagarantovan, kao i dobro raspoloženje.

Mi nismo anđeli

Još jedan klasik srpske kinematografije (1992.) koji je obeležio jednu generaciju, od Nikole Koja napravio seks simbol, “vaskrsao” tada već zaboravljenu Micu Troftaljku, naučio dečurliju da pevaju Hare Krišna i da nije baš svaki Nikola Džoni već da to može da bude i Radoš. Takođe, brojnim devojkama i devojčicama dao neke poprilično zanimljive ideje kako osvojiti frajera. Kako se rasplet filma dešava na dočeku Nove, mnogi vole da ga pogledaju i podsete se “gradiva”.

Slatko od snova

Dragana Mirković, Branka Katić, Rambo Amadeus i Manda kao Veselin Prislić odnosno duh Elvisa Prislija koji je poreklom iz naših krajeva. Film je toliko neobičan i futuristički za to vreme (1994. godina) da je na kraju dobio kultni status, a kombinacija Dragane Mirković i Ramba Amadeusa toliko dobra da suze polaze na oči od smeha. Sjajan film sa hepi endom.

Lajanje na zvezde

Film je rađen po knjizi Milovana Vitezovića vraća nas u neko jednostavnije vreme i priče maturanata iz provincije. Ovo ostvarenje je lansiralo karijere mnogih glumaca i glumica, najčuvenija je ona replika: “Kako Tanjug javlja, ja te volim!”. Kada se pominje ovaj film, nezaobilazna je i trka Nikole Đurička sa vozom, susret sa Ivom Andrićem i Dragan Jovanović kao profesor fiziočkog sa čudnim metodama za buđenje. Odličan izbor za praznike jer njegova naivnost i čistota prosto plene,a ima i dosta dobrih fora. Nije nužno praznični, ali emitovan je 1. januara 1998. godine prvi put pa može da se provuče.

Tri palme za 2 bitange i ribicu

Još jedan film koji se ne dešava za vreme praznika, ali njegova priča je toliko dobra da zavređuje da se nađe na ovoj listi. Žika Todorović i Goran Radaković su bitange, a Dubravka Mijatović ribica, a cela priča se vrti oko malog, običnog čoveka koji će pobediti sistem i imati svoj srećan kraj.

Mrtav ‘ladan

Ako glumačka ekipa i sjajan scenario nisu dovoljna preporuka za gledanje još jednog klasika srpskog filma, onda stvarno… Priča prati dvojicu braće koji su totalno švorc i koji pokušavaju da dopreme leš svog dede alternativnim načinima do provincijskog gradića gde će imati sahranu. Šta se na tom putešestviju događaje zapravo srž cele priče. Inače,ovo je poslednja uloga Bate Paskaljevića.

Munje

“Rizlu imaš, a ličnu kartu nemaš, možda ćeš večeras ti u stanici da dremaš” ili čuveni kameo Duleta Savića koji u bitnom trenutku daje “vetar u leđa” protagonistima. Sergej, Boris Milivojević, Nebojša Glogovac, Zoran Cvijanović, Đuričko su samo neka od imena koja su se pojavila u ovom filmu koji je sjajno obeležio te godine (film je iz 2001.).

Kad porastem biću kengur

Fudbal, kladionica, Gangula (Aleksandar Šapić), Sumpor (Gordan Kičić) i Voždovac. Tri isprepletene priče koje nasmeju gledaoca, ali ga i podsete na odrastanje i neumitni protok vremena. Svako ima svoju muku:Sergej je student umetnosti koji hoće da smuva lepu mankekenku, Boris Milivojević i drugar se klade na engleski klub u kom brani njegov drugar Kengur (Nikola Đuričko), a u trećoj priči drugari koji kradu dane Bogu na krovu jednog solitera su videli NLO… Na kraju, svi sa tog istog krova viču… Znate već.

Žikina dinastija, Tesna koža i Hajde da se volimo - ultimativni klasici i kojim god redosledom da gledate, nećete pogrešiti jer su ovi filmovi toliko puta puštani da su postali deo kolektivne svesti.

Bilo da želite da uživate u zgodama her Žike i prijatelja mu Milana, nesrećnog Pantića koji je vazda mlađi referent i Šojića koji želi da bude kapetan “na belu lađu” ili uživate u Breninim dogovoštinama dok putuje bivšom zemljom i peva svoje hitove koji su i dan-danas neizostavni kada je neko slavlje u pitanju. Oni su večiti klasici i to se neće skoro promeniti.

(Kurir.rs/A.Miletić)

Bonus video:

03:18

Prodat brijač Sanje Vučić za 55.000 dinara, a sada se oglasio i postavljač oglasa ONA JE NENORMALNA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track