ŠTA JE SRBIJA ČITALA U 2021: Na listi najprodavanijih delo novinara, biografija jednog glumca i ISPOVEST srpske SLIKARKE
Foto: Shutterstock

domaća književnost

ŠTA JE SRBIJA ČITALA U 2021: Na listi najprodavanijih delo novinara, biografija jednog glumca i ISPOVEST srpske SLIKARKE

Pop kultura -

Najčitanije knjige bestseleri, baš kao što im i sam naziv kaže, predstavljaju izdanja koja su za kratko vreme po izlasku iz štampe stekle veliku popularnost.

Iako je 21. vek doneo digitalizaciju u svakoj oblasti, različiti moderni mediji nisu uspeli da zamene pisanu riječ. Kultura čitanja i dalje opstaje, što svedoče i statistički podaci o prodaju knjiga širom sveta i Srbiji. U našoj zemlji izdvojili smo tri domaća izdanja, koja su napravila zapažen uspeh.

Momčilo Petrović
foto: Nemanja Nikolić

Najtraženiji naslov u knjižarama "Laguna" i "Delfi" širom Srbije u 2021. bila je "Zanimljiva istorija Srba u 147 priča" urednika u Kuriru Momčila Petrovića. Za samo dva meseca od prvog pojavljivanja knjiga je doživela već četiri izdanja. Zbirka kratkih priča o manje poznatim događajima i zaboravljenim ljudima iz naše prošlosti nalazi se nedeljama na prvom mestu "Lagunine" top-liste publicistike, a bila je najprodavanije izdanje u Noći knjige i na Sajmu knjiga. Petrović je ostavio iza sebe Bakmana, Orvela, Nesbea, ali i neprikosnovenu Jelenu Bačić Alimpić.

- Ne verujem da postoji autor koji može da predvidi na kakav će odziv kod publike naići njegovo delo, pa ni ja nisam izuzetak. Iskren da budem, ni u snu nisam očekivao ovoliko zanimanje čitalaca, pa je moja radost time veća - kaže Petrović, koji sprema i novu knjigu.

Momčilo Petrović
foto: Nemanja Nikolić

Izdavačka kuća "Buka" godinama ima dobra izdanja. Trenutno je njihovo najtraženije domaće izdanje knjiga slikarke Milice Vučković "Smrtni ishod atletskih povreda". Rasprodato je pet izdanja romana, a osvojio je medije, društvene mreže i intimne debate.

"Za samo 5 meseci ovaj roman je stigao do 6 izdanja i čak 12.000 štampanih primeraka i postao književno delo o kom se definitivno najviše pričalo. Ako još uvek niste, vreme je da ga otkrijete", navodi izdavač ovog dela.

Milica Vučković
foto: ATA images

Milica Vučković je rođena 1989. godine u Beogradu. Završila je slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti, na kojem trenutno brani doktorat. Članica je umetničkog udruženja ULUPUDS, od 2014. godine sa statusom samostalnog umetnika, i ima iza sebe preko deset samostalnih slikarskih izložbi.

Prvu knjigu, zbirku kratkih priča Roj, objavila je 2014. Za Jedu ljudi i bez nogu dobila je 2017. prvu nagradu na konkursu za kratku priču „Biber“. Godine 2020. našla se u finalu na konkursu FEKP, takođe za kratku priču. Svoj prvi roman Boldvin objavila je 2018. i s njim je uvrštena u dva najuža izbora za književne nagrade „Vital“ i „Biljana Jovanović“. Piše i prozu i poeziju, pesme su joj objavljene u nekoliko književnih časopisa kao što su Fantom slobode, pančevački Rukopisi, Povelja, Sent.

Živi i radi u Beogradu i Herceg Novom. Uvek sedi u ćošku.

Milica Vučković
foto: ATA images

Veliko interesovanje izazla je i knjiga Sergeja Trifunovića "Stovarište“ koju je Geopoetika objavila polovinom novembra i već je prorado više od 10.000 primeraka.

"Delo je autobiografska proza poznatog glumca ispresečena pesmama i ilustrovana crtežima dece. Trifunović je autor svih pesama, osim dve", navodi izdavač.

Sergej Trifunović
foto: ATA images

"Putopis po isprepletanoj Amero-Srbiji, od Beograda i nazad, preko Pariza, Amsterdama, Njujorka i Los Anđelesa, u kojem je prikazao sve svoje javne, ali, što je važnije, skrivene emocije, kao i analitičnost, kreativnu percepciju, skromnost, bespoštednost u analizi samog sebe… Znani i neznani Sergej Trifunović", rekao je o knjizi je pisac i izdavač Vladislav Bajac.

Pisac, Vladislav Bajac
foto: Aleksandar Jovanović

„Talenat Sergeja Trifunovića vodi na razne strane i omogućava mu da vidi, upozna, čuje i zapamti mnogo od velikana sveta u kome se najbolje oseća. Nešto od tog emotivnog tovara lepo je deponovao u "Stovarište". To je učinio galantno, zavodljivo, strasno i iskreno. Kada napravite svoju pretragu Stovarišta, znaćete o čemu pričam", naveo je novinar i muzički kritičar Peca Popović.

Sergej Trifunović je rođen 1972. u Mostaru. Devica sa podznakom u Škorpiji, Mesecom u Raku. Završio je samo osnovnu školu. Posle drugog razreda gimnazije, upisao Fakultet dramskih umetnosti, koji takođe nije završio… Iza njega je svašta, ispred njega još svaštije. Ne bojte se, nema nameru da postane pisac, piše u kratkoj biografiji autora na koricama knjige.

Sergej Trifunović
foto: AP/Darko Vojinović

Kurir.rs/ Ljubomir Radanov

Bonus video:

00:54

ISTORIJA NA DRUGAČIJI NAČIN: Petrović odgovorio zašto je njegova knjiga NAJTRAŽENIJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track