NISU SVI KOJI LUTAJU IZGUBLJENI: 15 Tolkinovih saveta za BOLJI ŽIVOT, pisac Gospodara i Hobita je znao po neku stvar o tome
Foto: Profimedia, Printscreen/Youtube

predivno

NISU SVI KOJI LUTAJU IZGUBLJENI: 15 Tolkinovih saveta za BOLJI ŽIVOT, pisac Gospodara i Hobita je znao po neku stvar o tome

Pop kultura -

Prošlo je 129 godina od rođenja slavnog engleskog pisca Dž. R. R. Tolkina. Otac modernog fantazi žanra iza sebe je ostavio svetski poznata štiva poput trilogije "Gospodar prstenova" i "Hobit" te je svaku generaciju čitatalaca svojim rečima obeležio za čitav život.

Tolkin, Hobit, Gospodar prstenova
foto: Profimedia

Dž.R.R. Tolkin svoje je misli pretvorio u dela koja su postala niti vodilje mnogih putovanja i pustolovina njegovih književnih likova. No u ovim napisanim rečima krije se univerzalna istina.

Nismo likovi iz knjiga, ali svakako bismo trebali dopustiti Tolkinu da nas vodi kroz naša životna putovanja.

1. Nisu svi koji lutaju izgubljeni. 2. Čovek koji beži od svog straha mogao bi shvatiti da je samo uzeo prečicu u suočavanju sa njime. 3. Gde ima života, ima i nade. 4. Često se nada rodi onda kada je sve napušteno. 5. Nije važna snaga tela, već snaga duha. 6. Sve što trebamo jeste da odlučimo što ćemo s vremenom koje nam je dato. 7. Na ovome svetu ima dobrote i vredi se boriti za nju. 8. Malo-pomalo, čovek otputuje daleko. 9. Lažne nade opasnije su od strahova. 10. Mudri govore samo o onome što znaju. 11. Svi imaju svoju vrednost te jedni doprinose vrednostima drugih.

12. I najmanja osoba može promeniti tok budućnosti. 13. Nije loša stvar slaviti jednostavan život. 14. Kada bi većina nas cenila hranu, slavlje i pesmu više od nagomilanog zlata, svet bi bio veselije mesto. 15. Nikad je preduga reč čak i za mene.

Džon Ronald Ruel Tolkin rođen je 3. januar 1892., a preminuo je 2. septembra 1973. godine. Iako je rođen u Južnoj Africi, život je proveo u Engleskoj. U oktobru 1911. počeo je studirati klasicizam na Oksfordu, no 1913. godine opredelio se za engleski jezik i književnost. Diplomirao je 1915. s najvišim akademskim uspehom.

Tokom Prvog svetskog rata borio se u Francuskoj, a nakon što je 1920. otišao iz vojske, radio je za Oksford English Dictionary. Tamo je proučavao povest i etimologiju reči germanskog porekla koje su počinjale slovom W. Ubrzo nakon toga postao je najmlađi profesor engleske književnosti na Univerzitetu u Lidsu.

Tolkin, Hobit, Gospodar prstenova
foto: Profimedia

Vratio se na Oksford 1925. godine kao profesor anglosaksonskog na koledžu Pembrok te je tada započeo pisati "Hobita". Osim toga, Tolken je tada završio i s pisanjem prva dva nastavka "Gospodara prstenova".

Dvadeset godina kasnije Tolken je postao profesor engleskog jezika i književnosti na koledžu Merton u Oksfordu, gde je ostao do odlaska u penziju. Od penzije pa sve do smrti slavni pisac postao je vrlo zanimljiv javnosti, a njegove su se knjige toliko dobro prodavale da je žalio što nije otišao u raniju penziju.

Gospodar Prstenova
foto: Profimedia

Poznati pisac bio je član književne grupe "Inklings", koja je bila usko vezana za Univerzitet u Oksfordu te je postojala od ranih 30-ih do kasnih 40-ih prošloga veka. Članovi su bili književni entuzijasti koji su cenili fiktivno pripovedanje i koji su podsticali pisanje fantazi žanra.

Osim Tolkina, najpoznatiji članovi "Inklingsa" bili su C. S. Lewis ("Narnijske hronike") i Tolkinov sin Kristofer, koji je nacrtao originalne mape za "Gospodara prstenova" te je nakon očeve smrti uredio većinu njegovih postumno objavljenih dela.

Sa suprugom Idit Bret vjenčao se 1916. godine pa su imali četvoro dece, od kojih je dvoje živo i danas. Zajedno su bili sve do njene smrti, koja se dogodila 1971. godine, a manje od dve godine kasnije preminuo je i Tolkin.

Na njihovom spomeniku urezana su imena Lutien i Beren. Naime, Lutien je bila ćerka vilenjačkog kralja poznata po velikoj lepoti, a odbacila je svoju besmrtnost zbog ljubavi prema ratniku Berenu, koji je bio smrtan.

Tolkin, Hobit, Gospodar prstenova
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M./Zadovoljna.hr)

Bonus video:

00:15

Verila se glumica Anja Alač: Zaprošena u pozorištu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track