VLADAN JE BIO VEČITI EPIZODISTA, KOJI JE PLENIO IGRAJUĆI OBIČNE LJUDE: Reditelj objavio fotografiju čuvenog tandema iz TESNE KOŽE
Foto: Reditelj Milan Todorović

Poznati se opraštaju od omiljenog glumca

VLADAN JE BIO VEČITI EPIZODISTA, KOJI JE PLENIO IGRAJUĆI OBIČNE LJUDE: Reditelj objavio fotografiju čuvenog tandema iz TESNE KOŽE

Pop kultura -

Vladan Živković, predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije i jedan od pokretača Filmskih susreta u Nišu, preminuo je 3. januara nakon duge i teške bolesti u Beogradu. U karijeri dugoj više od četiri decenije Živković je ovekovečen u više od 70 igranih filmova, a njegova jedina želja bila je da bude sahranjen u krugu porodice, što će mu ispuniti.

Od omiljenog kolege, umetnika i šarmantnog epizodiste danas se opraštaju mnogi. Reditelj Milan Todorović nema zajedničku fotografiju sa Vladom, ali je ovekovečio svojim aparatom njegovo druženje s Nikolom Simićem. Obojica su igrali zajedno u "Tesnoj koži".

Vladan Živković, Nikola Simić
foto: Printskrin / You Tube

- Vladana Živkovića upoznao sam još 2004. godine, kada sam došao na razgovor za posao organizatora festivala Filmski susreti. Tu je bila cela stara garda - Voja Mirić, Dušan Tadić, Dušan Janićijević, Alenka Rančić i Tamara Miletić. Sve legende jugoslovenske kinematografije. Vladan me je zagrlio, bio je veoma srdačan i sve je postalo nekako lagano - i to je bio moj prvi profesionalni angažman. Od tada smo ostali prijatelji i uvek sam se radovao kad se čujemo ili vidimo. Jedva sam čekao svake godine da idem u Niš, i između ostalog da se vidim sa Vladanom, da slušam njegove priče i anegdote. Ne znam koliko desetina puta sam ga molio da mi prepričava doživljaje sa snimanja "Gvozdenog krsta" i kako je bilo raditi sa Semom Pekinpoom. Poslednji put smo se videli pre nekoliko meseci, na Filmskim susretima. I dalje je bio srdačan i bilo je lepo videti ga... Bila je čast poznavati ga i zvati ga prijateljem - kaže Todorović za Kurir.

Milan Todorović
foto: Damir Dervišagić

Od umetnika se oprostila i ministarka kulture Maje Gojković preko oficijelne stranice Ministarstva kulture.

- Srpska umetnička i glumačka scena ostale su bez jednog od najznačajnijih dramskih umetnika koji je svojim ulogama obogatio našu filmsku produkciju - Vladana Živkovića. Ostaće upamćen po raskošnom talentu kojim je plenio i likovima običnih i neposrednih, takozvanih malih ljudi. Bogata filmografija Vladana Živkovića donela mu je epitet večitog i omiljenog epizodiste svih reditelja. Pamtićemo prepoznatljivo lice čoveka starog kova i njegovu energiju - piše u saopštenju.

Rođeni Beograđanin (1941) proslavio je 80. rođendan 15. decembra, karijeru na filmu je počeo s Draganom Nikolićem, a završio u ostvarenju "Montevideo, bog te video", ali i kod svog velikog prijatelja Radoša Bajića u serijama "Šifra Despot" i "Psi laju, vetar nosi".

Džoni Dep, Maja Gojković
foto: Damir Dervišagić

Kurir.rs

Bonus video:

12:35

Virtuoz na gitari! Igor Simić peva uživo u studiju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track