PREMINUO SLAVNI ITALIJANSKI DIZAJNER: Nino Ćeruti promenio muško oblačenje, a revolucionarni izum ga stavio na modnu mapu sveta
Foto: EPA/Jens Kalaene

majstor

PREMINUO SLAVNI ITALIJANSKI DIZAJNER: Nino Ćeruti promenio muško oblačenje, a revolucionarni izum ga stavio na modnu mapu sveta

Pop kultura -

Nino Ćeruti je preminuo u bolnici u Verćeliju, u Pijemontu, na severozapadu Italije, gde je primljen zbog operacije kuka, piše italijanski list Corriere della Sera.

On je uveo "casual chic" u mušku visoku modu izumevši 1970-ih prvu jaknu na kopčanje. U to je vreme postao majstor profinjenog sportskog stila.

Rođen je 25. septembra 1930. u Bieli i nakon smrti oca Silvija, kada mu je bilo 20 godina, morao je da napusti studije filozofije i odustati od svog sna da postane novinar kako bi preuzeo porodičnu tekstilnu tvornicu.

U 60-im upoznaje ĐorđaArmanija, četiri godine mlađeg od sebe i zapošljava ga kao muškog modnog kreatora. Tandem koji je snažno obeležio svet mode razišao se deset godina posle, nakon Armanijeve odluke da 1975. osnuje sopstvenu kuću.

Njegova linija sportske odeće doživljava velik uspeh u 1980-im i tada sponzoriše vrhunske sportiste, poput američkog teniskog asa Džimija Konorsa i švedskog skijaša Ingemara Stenmarka.

No osim sportista njegove kreacije nosili su i francuski glumac Žan-Pol Belmondo i italijanski Marčelo Mastrojani.

Nino Ćeruti koji je 2000. primio počasni naslov Viteza rada, bio je 1994. i službeni dizajner Ferarijeve ekipe u trkama Formule 1.

On je 2001. je italijanskim investitorima prodao svoju marku "Cerruti 1881" koju je posle preuzeo američki investicioni fond, a zatim je prešla u ruke kineske grupacije Trinity.

Nino Cerruti, Nino Čeruti
foto: EPA/Jens Kalaene

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

00:15

Ovo je dom Marije Kilibarde, njena koleginica snimila sve

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track