01:49

PROGLAŠENJE POBEDNIKA: Milena Marković dobila Ninovu nagradu

pala odluka

DODELJENA NINOVA NAGRADA POSLE SILNIH PROBLEMA! Bilo je bojkota, povlačenja dela, a pobednica je MILENA MARKOVIĆ za roman DECA!

Pop kultura -

Književnica Milena Marković je 68. je dobitnica Ninove nagrade, najznačajnijeg književnog priznanja u Srbiji za roman Deca.

Ninova nagrada
foto: Ana Paunković

"Sve to što sam pisala nekoliko godina, ja sam se odlučila da napravim poemu, odnosno roman u stihu. Bavila sam se epohom i svetom koji je zauvek nestao." rekla je autorka.

03:21

GOVOR POBEDNICE: Milena Marković o Ninovoj nagradi

"Prvo da kažem da mi je velika čast što sam dobila Ninovu nagradu i što sam bila u užem izboru sa Albaharijem i Kopiclom, drugu gospodu nisam imala čast da pročitam, što ću da ispravim vrlo brzo. Bilo mi je puno srce kada sam čula objašnjenje žirija. Što se tiče poezije i proze, to je tanka linija, šta je šta.", rekla je između ostalog, Milena Marković.

Milena Marković se obratila prisutnima povodom nagrade.

Ninova nagrada
foto: Ana Paunković

Teofil Pančić kaže da ovo nije sezonska knjiga već delo koje će se pamtiti.

"Milena piše o vremenu koje je prošla. Vrlo intimna knjiga." - rekla je članica žirija, Marija Nenezić.

Ninova nagrada
foto: Ana Paunković

Milena je inače šesta žena u istoriji koja je dobila Ninovu nagradu. Žiri je doneo odluku na ovaj način: troje je glasalo za Milenu, a po jedan glas su dobili David Albahari i Srđana V. Tešin.

1 / 16 Foto: Ana Paunković

Ninov žiri, kojim predsedava Teofil Pančić, saopštio je da je najbolji roman u 2021. godine delo Deca.

Ninova Nagrada
foto: Mitar Mitrović - PR

O nagradi, pored Pančića, odlučivali su i Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević. Dodelu i 2022. prati bojkot pojedinih autora, a svoje delo povukao je Aleksandar Jugović.

Ninova nagrada
foto: Kurir

Romani šest autora - Ilije Đurovića "Sampas" (Treći trg / Srebrno drvo), Enesa Halilovića "Ono o čemu se ne može govoriti" (Laguna), Milene Marković "Deca" (LOM), Vladimira Kopicla "Španska čizma" (Laguna), Srđana V. Tešina "Mokrinske hronike" (Arhipelag) i Davida Albaharija "Pogovor" (Čarobna knjiga) odabrani su za finale Ninove nagrade za 2021. godinu.

Ninova nagrada
foto: Kurir

Na adresu nedeljnika Nin je do zaključenja konkursa pristiglo 196 knjiga. Književna nagrada dodeljuje se od 1954. godine, a prvi laureat je Dobrica Ćosić. Kolumnista Kurira Svetislav Basara nagrađen je prošle godine za roman "Kontraendorfin".

Svetislav Basara
foto: Printscreen

Kurir.rs

Bonus video:

00:11

NINOVE nagrade: Atmosfera pred dodelu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja