DOBITNICA NINOVE NAGRADE SPREMA NOVI PROJEKAT: Sve oduševila romanom DECA, a uskoro ćemo gledati DRUGU SEZONU njene krimi serije
Foto: Ana Paunković

lepe vesti

DOBITNICA NINOVE NAGRADE SPREMA NOVI PROJEKAT: Sve oduševila romanom DECA, a uskoro ćemo gledati DRUGU SEZONU njene krimi serije

Pop kultura -

Profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti i autorka serije "Močvara" Milena Marković šesta je žena i 68. dobitnica Ninove nagrade za roman "Deca". Odluku o pobedniku s tri glasa doneo je žiri koji je radio u sastavu Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Teofil Pančić.

- Milena piše o odrastanju i sazrevanju, a kroz pripovedački krak prema prošlosti i budućnosti, precima i deci glavne junakinje, uspostavlja jedan široki vremenski luk, od vremena koje je bilo do onoga koje će tek biti - rekla je članica žirija Marija Nenezić na konferenciji za novinare povodom proglašenja dobitnika.

Ninova nagrada
foto: Ana Paunković

Milena Marković nije krila zadovoljstvo zbog odluke da bude ovogodišnji laureat u društvu petoro kolega.

- Od svega što sam pisala nekoliko godina odlučila sam da napravim poemu, odnosno roman u stihu. Bavila sam se epohom i svetom koji je zauvek nestao - rekla je Milena i dodala:

- Prvo da kažem da mi je velika čast što sam dobila Ninovu nagradu i što sam bila u užem izboru sa Albaharijem i Kopiclom, drugu gospodu nisam imala čast da pročitam, što ću da ispravim vrlo brzo. Bilo mi je puno srce kada sam čula objašnjenje žirija. Što se tiče poezije i proze, to je tanka linija, šta je šta.

Ninova nagrada
foto: Ana Paunković

Osvrćući se na ocene da se radi o remek-delu, Markovićeva, do sada više poznata kao pesnikinja i dramaturginja, poručila je da će se potruditi da bude "skrušena" pred tim ocenama, jer samo tako, kako kaže, može da nastavi da radi, što joj je izuzetno važno.

- Tema romana "Deca" je agonija slobode, kojom se bave i Uelbek, Prilepin ili Knausgor, a ja sam je proširila i na pitanje cene slobode, koju ne plaćaju samo moji junaci već čitava zapadna civilizacija - zaključila je dobitnica 68. Ninove nagrade za roman.

Predsednik žirija Teofil Pančić nije krio da je Milena bila njegov favorit u ovogodišnjoj selekciji od 196 prijavljenih dela.

- Siguran sam ne samo u to da je ovo jedna od najboljih knjiga ovoga izbora nego da je knjiga koja će obeležiti ovaj period u srpskoj književnosti - izjavio je Pančić.

Serija Močvara, Dejan Dedić
foto: Firefly Production

Nagrada će Mileni Marković biti uručena, kako su saopštili, kad se steknu epidemiološki uslovi za javnu dodelu tih priznanja. Od nje publika za nešto više od mesec dana može da očekuje i nastavak serije "Močvara" u režiji njenog supruga Olega Novkovića, a koja je nastala u saradnji sa "Fajerfaj produkcijom" i uz podršku "Telekoma Srbija".

Glumica Svetlana Ceca Bojković izabrana je za Ninovu ličnost 2021. godine, objavio je juče glavni urednik tog nedeljnika Milan Ćulibrk. On je naglasio da je redakcija odlučila da joj to priznanje dodeli imajući u vidu pojačanu svest građana o ugroženosti životne sredine i njen angažman na ekološkim protestima. Nagrada "Ninova ličnost godine" ustanovljena je pre osam godina, a prošlogodišnja dobitnica je infektolog Lejla Ćeranić iz novopazarske bolnice.

Svetlana Bojković
foto: ATA images

Kurir.rs

Bonus video:

00:27

SVETISLAV BASARA O KNJIZI ZA KOJU JE DOBIO NIN-OVU NAGRADU: U Kontraendorfinu nema nikakve politike! (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track