U OVOJ PORODICI SU SVI SLAVNI: Milena je tetka poznate glumice, njen otac je tvorac ŽIKINE DINASTIJE, a BRAT i MUŽ SU VIP
Foto: Zorana Jevtić, Ana Paunković, Dragana Udovičić

možda niste znali

U OVOJ PORODICI SU SVI SLAVNI: Milena je tetka poznate glumice, njen otac je tvorac ŽIKINE DINASTIJE, a BRAT i MUŽ SU VIP

Pop kultura -

Profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti i čuvena pesnikinja Milena Marković šesta je žena i 68. dobitnica Ninove nagrade za roman "Deca".

Milena Marković
foto: Ana Paunković

Rođena 9. aprila 1974. u Beogradu. Diplomirala FDU Dramaturgija, 1998. u Beogradu. Majka je dvoje dece. Njene značajnije drame su igrane u Jugoslovenskom dramskom pozorištu ("Paviljoni", "Šine", "Zmajeubice", "Brod za lutke"), na sceni Ateljea 212 ("Šuma blista", "Deca radosti", "Pet života pretužnog Milutina"), kao i u Srpskom narodnom pozorištu ("Nahod Simeon", "Brod za lutke" – druga verzija). U poslednjem periodu izvedena je njena nova drama "Livada puna tame" u Narodnom pozorištu, tokom 2019. godine. Od nje publika za nešto više od mesec dana može da očekuje i nastavak serije "Močvara" u režiji njenog supruga Olega Novkovića, a koja je nastala u saradnji sa "Fajerfaj produkcijom" i uz podršku "Telekoma Srbija". Zajedno sa Olegom radila je i filmove "Beli, beli svet", "Otadžbina" i "Živ čovek".

Oleg Novković
foto: Ana Paunković

Međutim, Milena nije jedina umetnica u svojoj porodici Marković. Do kraja godine biće snimljen nastavak čuvenog serijala "Žikina dinastija", a malo ljudi zna da je njen tvorac zapravo Milenin otac- Jovan Marković.

Osim prvog ostvarenja ("Lude godine", 1977), sva ostala scenarija uradio je on i tako postao glavni "krivac" što porodica Žike Pavlovića i njegovog prijatelja Milana Todorovića ne silazi s naših malih ekrana evo već više od tri decenije.

Za samo osam godina (od 1980) proveo je jugoslovensku publiku kroz filmove "Došlo doba da se ljubav proba", "Ljubi, ljubi, ali glavu ne gubi", "Kakav deda, takav unuk", "Idi mi, dođi mi", "Šta se zgodi kad se ljubav rodi", "Žikina dinastija", "Druga Žikina dinastija" i "Sulude godine".

Jovan Marković
foto: Ana Paunković

Nastavak "Luda godina" radila je Milena, a njen otac na nastavak gleda s osmehom.

"Žikina žila se i dalje provlači. Nemamo više te probleme. Ideja je da Miša ima sina Žiku, koji je isti deda. Nikola Kojo je sjajan glumac i nemam sumnje da može da nosi celu priču", otkrio je ranije za Kurir Jovan Marković.

Predrag Marković
foto: Dragana Udovičić

Jovan, inače otac istoričara Predraga Markovića, koji je Milenin rođeni brat. On je jedan od osnivača kviza "Visoki napon" koji se dugo emitovao na RTS. Poznat je i kao pobednik velikog finala kviza "Kviskoteka" za sezonu 1989-1990. Radi na Institutu za savremenu istoriju, bavi se politikom, a učestvovao je u pretposlednjem ciklusu kviza koi се еmitоvао na prostoru cele SFRJ i dva puta na nastupima pre finala obarao rekord po broju osvojenih bodova. U finalu je pobedio svog zeta Aleksandra Saljnikova.

Miona Marković
foto: Nemanja Nikolić

Mlada glumica Miona Marković je ćerka Predraga Markovića, a Milena joj dođe teksta. Igrala je u njenoj seriji "Močvara".

" Volela bih da u svojoj karijeri nižem masne i zahtevne uloge, međutim, to je danas teško, ali zato i toliko retko, pa samim tim i predivno. "Močvara" se razlikuje od svega što sam dosad radila. Svima nam je bilo jasno koje ljude igramo, u kakvom smo žanru i kojim stilom glumimo. Paradoksalno koliko je ovo bilo glumački najzahtevnije samim tim što je sve bilo unapred precizno određeno, zapravo je bilo lakše nego mnoge druge stvari. Opuštenost dolazi kada si siguran u nešto. Siguran u ono šta igraš", rekla je Miona za Kurir o ulozi koju joj je napisala rođena tetka.

Miona Marković, Serija Močvara
foto: Firefly Production

Kurir.rs, LJ. Radanov

Bonus video:

00:25

MIONA MARKOVIĆ: Pukli su mi kapilari, visila sam naopačke, glumim striptizetu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track