PRVI BEOGRADSKI POBEDNIK OTIŠAO DRAGU KEKANOVIĆU: Roman godine je delo PRIVRŽENOST
Foto: Printskrin

pala odluka

PRVI BEOGRADSKI POBEDNIK OTIŠAO DRAGU KEKANOVIĆU: Roman godine je delo PRIVRŽENOST

Pop kultura -

Nagradu Beogradski pobednik za najbolji roman godine osvojio je Drago Kekanović za delo "Privrženost".

Ime prvog pobednika tačno u podne u Skupštini grada Beograda saopštio je predsednik petočlanog žirija Predrag Petrović, a prethodno se obratio zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Nagradu je primio izdavač, jer je dobitnik bio sprečen da dođe na dodelu.

Beogradski Pobednik
foto: Kurir

Novi roman Kekanovića svedoči o propitivanju centralne, stvaralački izuzetno produktivne teme: pojedinac i istorija koju autorsko "ja" Drage Kekanovića kontinuirano istražuje od svog prvog dela "Potomak sjena" te svoevrsnog mimikriranog romana "Panonski diptih" da bi nastavio sa "Ribljom stazom", "Američkim sladoledom" i "Veprovim srcem".

Pobednik se obratio preko video-bima.

"Čast mi je što sam prvi dobitnik. Želim i vama da čestitam Beogradskog pobednika", rekao je Kekanović.

Beogradski Pobednik
foto: Kurir

Posle romana "Forward", "Mi, izbrisani" i "Veliki juriš", pisac i profesor na Odseku za srpsku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Slobodan Vladušić objavio je novu knjigu "Omama". Reč je o istorijskom trileru u kom se kao jedan od glavnih junaka pojavljuje Miloš Crnjanski. Novi roman u izdanju "Lagune" vrlo brzo je dospeo na vrhove top lista

U finalu se našlo šest romana: "Omama" Slobodana Vladušića (Laguna), "Smrti ishod atletskih povreda" Milice Vučković (Booka), "Dvadeset peti sat" Aleksandra Gatalice (Službeni glasnik), "Privrženost" Draga Kekanovića (SKD Prosvjeta), "Deca" Milene Marković (Lom) i "Noćna projekcija" Ota Horvata (Akademska knjiga). Milena Marković prošle nedelje je dobila Ninovu nagradu i važi za favorita. Dobitniku Beogradskog pobednika uručivaće se statueta beogradskog Pobednika, rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, diploma i novčani iznos od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Beogradski Pobednik
foto: Profimedia

Kurir.rs/ J. Mladenović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track