BIVŠA JUGA U ŠOKU ZBOG SMRTI SLAVNOG MUZIČARA: Marko je bio frontmen poznate grupe koja je obeležila jedno prohujalo VREME
Foto: Printcreen/Youtube

odlazak velikana

BIVŠA JUGA U ŠOKU ZBOG SMRTI SLAVNOG MUZIČARA: Marko je bio frontmen poznate grupe koja je obeležila jedno prohujalo VREME

Pop kultura -

Nekadašnja SFRJ ili bar oni delovi koji su slušali rokenrol, što domaći, što strani, ostali su zatečeni vešću o smrti Marka Brecelja, pevača i tekstopisca slovenačke grupe Buldožer. Imao je 71 godinu, a slovenačni Radio Koper je objavio informaciju.

Marko Brecelj se rodio u Sarajevu 30.aprila 1951. godine u učiteljskoj porodici, odakle se godinu dana posle rođenja preselio u Maribor. U mladosti je počeo da privlači pažnju na sebe skandalima. Posle mature i završetka gimnazije odlazi na studije u Ljubljanu gde prvo studira geologiju, a zatim počinje studije tehničke fizike. Njegova želja da postane meteorolog se nikada nije ostvarila jer dalje od treće godine nije otišao.

Marko Brecelj
foto: Stefan Jokić, Shutterstock

Možda je za to bio kriv profesor matematike Alojz Kodre koji je predavao predmet matematička fizika. Marko mu je u čast toga posvetio legendarni komad " Alojz valcer" koji tumara dugim noćima, a svojim mladim očima opevao je majstora za sve i mafiju. Taj komad omogućio mu je da postane samostalni kulturni radnika, koji svoju muzičku karijeru započinje sviranjem violine, a zatim nastupa u kvartetu Tri crnca i u triu Krik sa kojima 1973. nastupa na omladinskom festivalu u Subotici.

Sledeće godine kada je ponovo nastupao u Subotici ukrali su mu violinu, ali je osvojio uglednu nagradu žirija za pesmu Duša i ja, a isteg godine izlazi mu ploča " Koktel", za koju je aranžman radio poznati kompozitor Bojan Adamič.

Album mu je doneo nagradu Sedam sekretara SKOJ-a, koju je Marko zaboravio na železničkoj stanici u Kranju, jer mladi pesnik i pevač je u vozu spavao na podu i prespavao Ljubljanu, a iz voza izleteo u Kranju. Sa Koktelom je nastupao bezuspešno na nekim festivalima, jer je žiriju smetao Markov scenski nastup akrobacije po pozornici i blebetanje u mikrofon. To je bio uvod u nastanak jedne od najboljih rok grupa bivše Jugoslavije Buldožer.

Sa Buldožerima Marko snima prvu ploču: " Pljuni istini u oči" ,koja zbog neobičnih reči i cinizma nije doživela reizdanje. Buldožeri počinju svirati koncerte širom bivše Jugoslavije. Negde su odiževeli aplauze i ovacije, a negde i kritike, pa i napade. Marko je u Buldožerima autor većine tekstova i glavni pevač. Njihovi nastupi su prave atrakcije. Na primer u Zagrebu se Marko na pozornicu dovezao u invalidskim kolicima, dok ga članovi grupe pljuju zbog čega su dobili zabranu nastupa. U Ljubljani tokom izvođenja hita Dan bolesti sa gitarama na pozornici pokosili su red bolesnika.

Sledeći skandal je usledio kada je pred rasprodanom studentskom menzom uz pratnju gitara uzeo sataru i isekao ogormni komad mesa. Buldožeri su se ubrzo raspali. Dve su verzije po kojima je došlo do raspada.

Po jednoj za to je navdno Markovo "šmrkanje" tokon nastupa po bivšoj Jugoslaviji, a po drugoj verziji ponuda Bregovića da Buldožeri budu predgrupa Bijelom Dugmetu, ali Marko s njima nije hteo da nastupa. Zanimljivo je da je Buldožer kada je svirao u Beogradu nastupao u SKU-u, KST-u i u Akademiji jer su to bila alternativna mesta za vrstu muzike koju su izvodili.

Marko se posle okončanja muzičke karijere preselio u Kopar gde je postao WC direktor ponovo formiranog Omladinskog kulturnog centra. Zbog specifičnog vođenja dobio je nadimak diktator. Tada počinje njegovo uzdizanje, jača alternativnu kulturu, ali ima i političke ambicije. Međutim na izborima 1994 pogorio je za mesto gradonačelnika Kopra.

Marko Brecelj
foto: Stefan Jokić

U novoj slovenačkoj istoriji postao je poznat kada je " izbrsanima" koji su maršem upozoravali na svoj status ponudio da prespavaju kod njega. Ostao je upamćen po vređanju lidera slovenačke opozicije Janeza Janše prilikom pisanja grafita zbog čega je novčano kažnjen kao i tužbom za vređanje morala i osećanja državljana.

Kada je u Sjedninjenim državama Džordž Buš postao predsednik Marko se pojavljuje kao organizator "mekih" teroirstičkih akcija. Kao što je kidnapovanje američkih marinaca. Naime Brecelj je šokirane marince poslao plemenskom vraču da im pomogne da se oboje. Marko pred njima drži kraći govor o američkoj spoljnoj politici i što mu sve smeta, posle čega marinici u šoku odlaze na brod.

Buldožer, Marko Brecelj
foto: Printscreen/Youtube

Ostao je upamćen kao oštar protivnik priključenja Slovenije NATO-u, pa je čak bacao papirnate avione na američku amabasadu, a isplovljavanje nosača aviona iz Kopra 2003. godine pozdravio je detonacijama baruta, pa je bila sreća da američki brod nije odgovorio.

Takođe Brecelj je došao u konflikt sa katoličkom crkvom jer je sa pomoćnicima na koparskom zvoniku sa etisonom oblepio sedam zvonova. Zatim je na slovenačkoj televiziji izvređao kardinala i rekao mu da se gubi u Vatikan. Uvek oštar i beskompromisan, živeo je svoju istinu.

Buldožer, Marko Brecelj
foto: Printscreen/Youtube

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

01:16

Vukojica otkrio detalje spašavanja mlade devojke

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track