00:37

SKANDAL NA EVROSONGU! Albanka pokazala simbol dvoglavog orla

PRATITE UŽIVO

PRVO POLUFINALE U SENCI SKANDALA ALBANIJE: Evo koje zemlje su prošle u VELIKO FINALE! Hrvatska i Slovenija se nisu proslavile

Pop kultura -

Završeno prvo polufinale 66. po redu Evrovizije, koja se ove godine održava u Torinu, a u našem blogu uživo, iz minuta u minut, mogli ste da pratite dešavanja na velikoj sceni.

Evrovizija 2022
foto: Printskrin /RTS

U prvom polufinalu Evrovizije predstavilo se 17 zemalja: Albanija, Letonija, Litvanija, Švajcarska, Slovenija, Ukrajina, Bugarska, Holandija, Moldavija, Portugal, Hrvatska, Danska, Austrija, Island, Grčka, Norveška, Jermenija.

Finaliste su izabrali žiri i publika iz 17 zemalja učesnica, te Francuske i Italije koje kao deo skupine prošlogodišnjih "top 5" imaju direktan plasman u finalu. Na sinoć završenoj generalnoj probi, glasao je stručni žiri koji se sastoji od po pet muzičkih stručnjaka iz svake od zemalja.

Srbija večeras nije mogla da glasa, s obzirom na to da naša predstavnica Ana Đurić Konstrakta nastupa u četvrtak, 12. maja.

23.05 - Zemlje koje su prošle u finale 66. Evrovizije su: Švajcarska, Jermenija, Island, Litvanija, Portugalija, Norveška, Grčka, Ukrajina, Moldavija i Holandija.

Evrovizija
foto: Printscreen/RTS

23.04 - Krenulo proglašenje rezultata.

22.59 - Francuska i Italija, koje su direktno prošle u finale, kao prošlogodišnji "top 5", takođe se predstavljaju večeras.

22.57 - Na Evrovizijskoj sceni je sada Malena iz Jermenije, pobednica dečije Pesme Evrovizije 2021. godine. Ima 15 godina, a u trenutku kad je pobedila u Parizu, imala je 14 godina.

Ove godine će se dečija Evrovizija održati u Jerevanu.

22.51 - Dok se broje glasovi, nastupa italijanski pevač Dio Date.

Evrovizija 2022
foto: Printskrin /RTS

22.50 - Kraj glasanja.

22.49 - Odbrojavanje poslednjih 10 sekundi.

22.48 - Ostao je još minut do kraja glasanja.

21.36 - Počeo revijalni deo večeri. Izvodi se pesma "Dance of Beauty".

22.31 - U toku je rekapitulacija svih 17 učesnika prve polufinalne večeri.

U Drugom polufinalu, 12. maja, predstaviće se 18 zemalja, a naša Konstrakta nastupa treća po redu.

22.30 - Proglašen početak glasanja.

22.26 - Poslednja zemlja koja se predstavlja u prvom polufinalu, 17. poredu, jeste Jermenija.

Rosa Lin je pevačica koja predstavlja Jermeniju s pesmom "Snap".

22.20 - Na redu je Norveška. U pitanju je bend Subwoolfer, a njegovi članovi maskirani su, simbolično, u vukove

22.16 - Grčka je naredna zemlja koja nastupa. Mlada Amanda Georgiani Tenfjord inače studira medicinu i živi u Norveškoj, a na evrovizijskoj sceni izvodi pesmu "Die Together".

Amanda je inače tokom pandemije kovida-19 radila s pacijentima u crvenoj zoni.

22.12 - Island nastupa pod rdnim brojem 14. Njih predstavlja porodični bend Sis Tur, u pitanju su tri sestre, a na bini im se pridružio i brat.

22.09 - Austrija je naredna zemlja koja se predstavlja. Njihova reprezentacija na Evroviziji su elektronski muzičar LUM X! i pevačica Pia Maria. Oni donose brz i moderan zvuk, a pesma nosi naziv "Halo".

S obzirom na moderan elektronski zvuk i energiju, mladi muzički duo napravio je pravi haos u dvorani među publikom.

22.05 - Voditelj Mika se obraća publici iz Grin Ruma.

22.02 - Ženski bend Reddi predstavlja se pesmom "The Show", a zemlja iz koje dolaze je Danska.

21.58 - Hrvatska predstavnica Mia Dimšić je pevačica i svetska putnica. Ona svoju zemlju predstavlja pesmom "Guilty Pleasure", a njen nastup je 11. po redu.

Evrovizija 2022
foto: Printskrin /RTS

Mia je inače pola pesme izvela na engleskom, a pola na hrvatskom jeziku, što je prisutnu publiku iznenadilo, ali im se i veoma dopalo, sudeći po reakcijama.

21.52 - Portugaliju predstavlja mlada pevačica Maro s pesmom "Saudade, Saudade".

21.49 - Rok grupa koja dolazi iz Moldavije izvodi pesmu "Treneletul". Njihova pesma je vesela sa zvucima harmonike, a publika je izvanredno prihvatila ovaj nesvakidašnji spoj rokenrol i tradicionalnog zvuka.

21.44 - Predstavnica Holandije, umetničkog imena S10 izvodi pesmu "De Diepte", što u prevodu znači dubina. Ona nastupa osma po redu.

21.40 - Bugarska nastupa sedma po redu. Predstavlja ih rok grupa Inteligent Music Project" s pesmom "Intention", što u prevodu znači namera.

21.32 - Ukrajina je naredna zemlja koja se predstavlja. Njih predstavlja rep grupa "Kalush Orchestra" s pesmom "Stefania", koja ima elemente tradicionalne etno muzike.

Evrovizija
foto: Printscreen/RTS

Ukrajina je inače, prema predviđanjima kladionica, apsolutni favorit za pobedu na ovogodišnjoj Evroviziji, što se može zaključiti i po reakcijama publike u dvorani.

Pevač benda se zahvalio na podršci Ukrajini tokom rata.

- Hvala što podržavate Ukrajinu - rekao je on nakon što je izveo pesmu, što je izazvalo ogromne ovacije i oduševljenje u dvorani.

21.28 - Slovenci su peti po redu, a nju predstavlja tinejdž bend Last Pizza Slice, koji izvodi pesmu "Disco".

Evrovizija 2022
foto: Printskrin /RTS

Slovenci takođe pesmu izvode na maternjem jeziku.

21.24 - Švajcarska je naredna zemlja koja nastupa. Marijus Ber je njihov predstavnik s pesmom "Boys Do Cry" (Dečaci plaču). U pitanju je balada. Inače, Marijus je počeo kao ulični muzičar.

21.20 - Litvanija je sledeća koja nastupa, a predstavnica je Monika Liu, koja izvodi numeru "Sentimental". Monika je kompletan autor svoje evrovizijske pesme.

Inače, ovo je prvi put čujemo litvanski na „Pesmi Evrovizije“ od 2001. godine, što je oduševilo publiku.

21.16 - Druga po redu nastupa Letonija. Njih predstavlja grupa Citi Zēni s pesmom "Eat Your Salad" (Pojedi svoju salatu), koja očito promoviše zdrav život.

21.12 - Zemlja koja otvara polufinale je Albanija, koju predstavlja Ronela Hajati, a ona izvodi numeru "Sekret", koja ima prepoznatljiv moderan zvuk.

Evrovizija
foto: Printscreen RTS

Albanska predstavnica je tokom izvođenja rukama pokazala dvoglavog orla, simbol Velike Albanije.

Predstavnica Albanije Ronela Hajati izazvala je medijsku pažnju još tokom proba, kada su organizatori takmičenja, zbog mišljenja da su joj delovi nastupa isuviše provokativni, odlučili da ne objave njene fotografije na društvene mreže.

Nakon toga se Ronela pravdala na Tviteru, a čak je i okačila deo nastupa, što je suprotno pravilima takmičenja.

Nastup albanske predstavnice na momente podseća na ritualne radnje, ali su je mnogi fanovi pohvalili zbog smelosti za prokovativne delove.

21.10 - Predstavljene su zemlje koje se večeras bore za prolazak u finale.

Evrovizija
foto: Printscreen/RTS

21.05 - Veče je otvoreno pesmom "The Sound of Beauty", koja nosi naziv kao i tema ovogodišnje Evrovizije.

Evrovizija
foto: Printscreen RTS

Italijanski javni servis RAI odlučio je da Pesmu Evrovizije u Torinu vode poznata italijanska pevačica Laura Pausini, voditelj Alesandro Katelan i svetski poznati pevač Mika.

Kroz takozvane razglednice, spotove između nastupa, vodiće nas dron Leo, koji je dobio ime po Leonardu da Vinčiju.

21.00 - Prvo polufinalno veče počelo je predstavljanjem Torina, koji je proglašen za grad dizajna. Tema ovogodišnje Evrovizije je "Sound of Beauty" (Zvuk lepote).

Evrovizija 2022
foto: Printskrin /RTS

Zahvaljujući pobedi italijanske grupe Maneskin prošle godine u Roterdamu, Evrovizija se ove godine održava u Torinu u dvorani Pala Olimpico. U ovoj dvorani su koncerte držale Madona, Lejdi Gaga, Bijonse i mnoge druge svetske zvezde.

Ove godine se takmiče 44 zemlje iz Evrope i Australija.

(Kurir.rs/ L.S.)

Bonus video:

04:41

KONSTRAKTA VEŽBALA 5 SATI BEZ PAUZE! Leontina otkrila šta se dešavalo IZA KULISA priprema za Evroviziju: DALA SAM JOJ JEDAN SAVET

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track