SKANDALOZNO! HRVATI ISPALI SA TAKMIČENJA, PA UDARILI NA KONSTRAKTU: To je najveća SRAMOTA Evrovizije, umetnica mora biti gubitnica
Foto: Printscreen/RTS

haos

SKANDALOZNO! HRVATI ISPALI SA TAKMIČENJA, PA UDARILI NA KONSTRAKTU: To je najveća SRAMOTA Evrovizije, umetnica mora biti gubitnica

Pop kultura -

Ceo region je oduševljen Konstraktinim prolaskom u finale i mnogi su bili oduševljeni zbog rezultata koje je ostvarila. Naše komšije iz Hrvatske su takođe slavili zajedno sa nama, a mnogi njihovi mediji su imali veoma pozitivne reči za našu predstavnicu i nisu štedeli komplimente.

Konstrakta
foto: Printscreen/RTS

Međutim, na Tviter nalogu koji se bavi vestima sa Evrovizije i hrvatske "Dore" (njihov nacionalni izbor za Pesmu Evrovizije) pojavili su se veoma ružni tvitovi upućeni Konstrakti i njenim stočićima koji izgledaju kao slovo Z koje Rusi koriste u Ukrajini.

Priča o tim stočićima je ustalasala našu javnost za Vaskrs, ali je nedugo zatim sve objašnjeno. Iako ovo nije zvaničan Tviter nalog organizacije, baca veliku senku na dosadašnju dobru energiju posle Konstraktinog prolaska u finale.

Bez obzira na objašnjenje, na tom nalogu stoji mnogo tvitova koji prozivaju Konstraktu i Srbe.

- Najveća sramota u istoriji Evrovizije - tvituju oni.

- Umetnica mora biti gubitnica - nastavljaju dalje.

- Da li Konstrakta podržava Rusiju - stoji u sledećem tvitu, iako je samo umetnica objasnila da "stolovi su ponekad samo stolovi".

- Sramota za Konstraktu i Srbiju, na početku ruske invazije na Ukrajinu, njihova vojska jeb koristila slovo "Z" i koristila ga na tenkovima da bi se lakše prepoznali - pišu dalje., a svaki sledeći tvit se odnosi da Srbija i Konstrakta podržavaju Rusiju i da je sve ovo velika sramota.

Mnogi su se pobunili protiv ovakve retorike, a reagovali su i Hrvati koji su pisali kako je ovo preterano i da ne treba mešati politiku i umetnost, u ovom slučaju muziku i mnogi se nisu složili sa ovim tvitovima.

komentar
foto: Printscreen/Tviter

Situacija sa stočićima je objašnjena nekoliko puta, čak je RTS reagovao sa zvaničnim saopštenjem, tako da ostaje nejasno zašto bi ovo neko uradio, osim da unese "zlu" krv pred finale i eventualno skrenuo pažnju na sebe.

Konstrakta, vaskršnje fotografije, Tviter
foto: Printscreen/Tviter

Da podsetimo, prašina se digla jer je brojne tviteraše oblik malih stolova podsetio na latinično slovo "Z", slovo koje je postalo zabranjeno u mnogim zemljama Evrope zato što su ruska vojna vozila u Ukrajini označena tim simbolom.

Inače, kako je Kurir ekskluzivno saznao, sporni stočići s fotografija koristili su se u emisiji "Čas anatomije" na RTS još 2020. godine, što je i sam Javni servis istakao u svom saopštenju za javnost.

"Radio Televizija Srbije oštro osuđuje neprimerene insinuacije nekih pojedinaca na društvenim mrežama da sto na fotografiji naše predstavnice na Pesmi Evrovizije, zbog toga što podseća na slovo „Z“, ujedno „predstavlja podršku ruskoj vojsci u ratu u Ukrajini“.

Odlučno demantujemo bilo kakvu sličnu nameru i smatramo zlonamernim dovođenje u vezu naše predstavnice sa aktuelnom političkom situacijom u svetu. Stolovi na fotografiji se više od tri godine koriste za potrebe naših emisija, a u ovom slučaju su iskorišćeni za samo jedno fotografisanje. Učitavanje nekog novog smisla tom scenografskom elementu apsolutno je besmisleno, a u nekim slučajevima i zlonamerno.

Originalan nastup i pojava predstavnice Srbije intrigiraju ne samo našu, već i svetsku javnost, ali uvek i jedino kao umetnički performans za koji je sigurno da je okrenut ljubavi prema čoveku i životu.", stoji u saopštenju Javnog servisa.

(Kurir.rs/A.M.)

00:30

Kurir u areni Evrovizije: Večeras će ceo svet videti Beograd

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track