OGLASILA SE JOŠ JEDNA ZEMLJA KOJA JE OPTUŽENA ZA NAMEŠTALJKU NA EVROVIZIJI: To je NEOSNOVANO i APSURDNO! Ovo su im sledeći koraci!
Foto: Printscreen/RTS

I varšava se oglasila

OGLASILA SE JOŠ JEDNA ZEMLJA KOJA JE OPTUŽENA ZA NAMEŠTALJKU NA EVROVIZIJI: To je NEOSNOVANO i APSURDNO! Ovo su im sledeći koraci!

Pop kultura -

Televizija Polska takođe je objavila saopštenje u vezi sa glasanjem žirija na Pesmi Evrovizije 2022.

Poljska se nalazi među šest zemalja čiji su glasovi žirija uklonjeni sa takmičenja i zamenjeni EBU rezultatima „zasnovanim na prethodnim obrascima glasanja“, šta god to značilo. Šut-kartu su, uz njih, dobili Azerbejdžan, Gruzija, Crna Gora, Rumunija i San Marino.

Evrovizija
foto: Printscreen/RTS

U saopštenju koje je izdala TV Polska stoji da kategorički odbacuju sve optužbe na račun poljskih članova žirija kao neosnovane i apsurdne.

- Članovi poljskog žirija su glasali isključivo po svom osećaju i nahođenju, ne vodeći računa ni o jednom algoritmu, pa ni o EBU algoritmu. Ocenjujući Ukrajinu sa najviše bodova, oni su izrazili svoju nezavisnost, a ne postoji bilo kakva veza između glasova koje su dali ostalim takmičarima i glasova koje je dobio naš predstavnik.

Televizja Polska će narednih dana pokušati da sve razjasni sa predstavnicima Evropske radiodifuzne unije, koja je organizator Pesme Evrovizije. Uručiće im protest TVP i zahtev da se poboljša transparentnost glasanja i dodele bodova, „kako bi se ubuduće izbegle nepotrebne zabune“.

TVP se ovim pridružila emiterima Crne Gore, Rumunije, Gruzije i Azerbejdžana u traženju objašnjenja od EBU.

Evrovizija 2022
foto: Printscreen/Youtube

Inače, poljski predstavnik Okman je završio 12. u finalu sa pesmom „River“. Ovo je najbolji rezultat za Poljsku od 2016. godine, kada je Mihal Špak u Stokholmu osvojio osmo mesto.

Poljska je prvi put učestvovala na takmičenju za Pesmu Evrovizije 1994. zajedno sa nizom drugih istočnoevropskih zemalja. Njihova debitantska godina je bila i njihov najbolji rezultat do sada - Edita Gorniak plasirala se na drugo mesto sa pesmom „To nisam ja!“. Posle ovoga, Poljska nije uspela da ponovi početni uspeh, bila je u prvih 10 samo još jednom, nakon dugogodišnjeg odsustvovanja sa takmičenja iz kojeg se povukla zbog finansijskih poteškoća. Vratili su se na Evroviziju 2014. i bili u finalu svake godine do 2017.

Kurir.rs/EBU/Eurovoix/RT Polska

Bonus video:

01:24

Konstrakta stigla u Srbiju, evo kako je dočekana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track