POKUŠAO JE DA UBIJE PREDSEDNIKA DA BI ZADIVIO LEPU GLUMICU: Tri osobe su ranjene, 1 ubijena, a sud doneo odluku da nije OPASAN!
Foto: Image Press Agency / Alamy / Alamy / Profimedia, TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia, Kevin Dietsch / Getty images / Profimedia

NEVEROVATNO

POKUŠAO JE DA UBIJE PREDSEDNIKA DA BI ZADIVIO LEPU GLUMICU: Tri osobe su ranjene, 1 ubijena, a sud doneo odluku da nije OPASAN!

Pop kultura -

Savezni sudija prihvatio je zahtev za bezuslovno puštanje na slobodu Džona Hinklija mlađeg koji je pokušao da ubije predsednika SAD Ronalda Regana 1981. godine kako bi impresionirao glumicu Džodi Foster, šest godina nakon što je pušten iz psihijatrijske bolnice.

Sud je presudio da Hinkli, posle decenija lečenja i psihološkog nadzora, više nije opasan po društvo i da od 15. juna može biti bez sudske revizije.

Džon Hinkli
foto: Youtube/Printscreen

Hinkli (67) je pucao u američkog predsednika dok je izlazio iz hotela Hilton u Vašingtonu 30. marta 1981. Rekao je da je želeo da impresionira glumicu Džodi Foster koju je video u filmu "Taksista".

Sud ga je proglasio krivično neodgovornim. Jedan metak se odbio od predsedničkog oklopnog automobila i pogodio Regana u grudi, prošavši prilično blizu srca. Tri osobe su povređene, uključujući Džejmsa Brejdija, tadašnjeg portparola Bele kuće koji je delimično lišen i ima problema sa govorom.

Nakon što je bio zatvoren u psihijatrijskoj bolnici više od 30 godina, Džon Hinkli mlađi je pušten 2016. i dozvoljeno mu je da živi sa svojom 90-godišnjom majkom.

Džodi Foster, Aleksandra Hedison
foto: Ap

Pravila sudskog nadzora su bila stroga: morao je da prijavi svaki izlazak iz kuće (navede kojim ulicama će ići, u koje vreme i da li mu se nešto desilo), redovno je odlazio kod lekara ili tražio njegov savet telefonom, ali je i pravio dnevnik njegovih svakodnevnih aktivnosti. Takođe je imao bezuslovnu zabranu direktnog i indirektnog kontakta sa Džodi Foster i njenom porodicom, kao i sa potomcima Ronalda Regana i okruženjem žrtava čija je imena sudija naveo.

Sudski dokumenti pokazuju da je njegovo psihičko stanje sada "stabilno".

- Da nije bilo ubistva predsednika, on bi odavno bio na slobodi - rekao je u septembru sudija Pol Fridman.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track