PREMINUO ČUVENI ROKER IZ FLITVUD MEKA Klavijaturista Bret Tagl nije uspeo da se izbori sa opakom bolešću: Bio je naše tajno oružje
Foto: Profimedia

velika tuga

PREMINUO ČUVENI ROKER IZ FLITVUD MEKA Klavijaturista Bret Tagl nije uspeo da se izbori sa opakom bolešću: Bio je naše tajno oružje

Pop kultura -

Čuveni muzičar, klavijaturista Bret Tagl iz rok benda Flitvud Mek preminuo je u 70. godini.

Vest o njegovoj smrti potvrdio je sin Met Tagl za Rolling Stone i otkrio da je njegov otac preminuo od komplikacija povezanih sa rakom.

"Njegova porodica ga je mnogo volela. Bili smo uz njega sve vreme dok je bio bolestan. Bio je divan otac. Dao mi je muziku u životu", rekao je Matt, prenosi Page Six.

Bret Tagl, Flitvud Mek
foto: Profimedia

Tuggle je još u mladosti otkrio svoju ljubav prema sviranju klavira, a na kraju se iz Denvera preselio u Teksas kako bi nastavio svoju muzičku karijeru. No, tek 1981. je postao poznat, nakon što je počeo da nastupa sa Džonom Kejem i Stepenvulfom. Godinu dana kasnije, upoznao je Rika Springfilda i priključio se bendu i proveo nekoliko godina nastupajući s njim.

Kasnije se pridružio Dejvidu Li Rotu i bio s njim na turneji od 1986. do 1994., što ga čini jednim od osnivača benda. Njih su dvojica bili koautori hita "Just Like Paradise" iz 1988. godine.

Bret Tagl, Flitvud Mek
foto: Profimedia

Njegova blistava karijera tek ga je 1997. dovela do Flitvud Meka. Pridružio se bendu tokom njihovog ponovnog okupljanja i ostao s njima više od dve decenije. Nakon 21 godinu saradnje, dobio je poziv kojim mu je poručeno da je izbačen iz benda. Ranije je govorio o tome, rekavši da se to dogodilo zato što je pevačica Stivi Niks mislila da je previše blizak s gitaristom Lindzijem Bakinghemom.

Bret Tagl, Flitvud Mek
foto: Profimedia

Tagl im se pridružio tokom njihovih solo nastupa, ali je na kraju ipak morao da donese konačnu odluku. "Došlo je do tačke u kojoj mi je Stevi rekla - moraćeš da odlučiš. Rekao sam joj: 'Znaš, Stivi, volim da sviram sa tobom. Podržavam te. Ali Lindzi nema bend.' Ona mi je rekla: 'Znam da mu trebaju dobri ljudi.' Činilo se da je bila u redu s tim da odem da sviram sa Lindzijem. No, na kraju me ipak gledala kao da sam je napustio i kao da sam odabrao Lindzijevu stranu", ispričao je jednom prilikom za Rolling Stone.

Vest o njegovoj smrti rastužila je mnoge, a njegov kolega gitarista Bili Šean na Tviteru se oprostio od Tagla.

"Bret Tagl - zaista "tajno oružje" benda i turneje Eat 'Em & Smile. Voljen od svih koji su ga ikada upoznali i veoma nadaren, pravi vrhunski talenat - počivaj u miru. Nikad te nećemo zaboraviti," napisao je.

Brojni muzičari su se oprostili od njega na Tviteru, a među njima i Dejvid Koverdejl, frontmen benda "Whitesnake".

Iza Tagla su ostali sin Met i ćerka Mišel.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:55

Francuski glumac progovorio na srpskom jeziku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track