CENE STANOVA U BEOGRADU: Pad kirija donosi olakšanje
Foto: Shutterstock

CENE STANOVA U BEOGRADU: Pad kirija donosi olakšanje

Zabava -

Mnogi su pokušavali da predvide kada će doći do pada cena nekretnina - prodavci, analitičari, studenti i kupci. Gotovo svi su pažljivo pratili situaciju. I napokon, čini se da se dogodilo dugoočekivano snižavanje cena.

Nedavno su cene kirija u Beogradu počele da padaju, naročito nakon što su tokom jeseni i zime 2022. godine dosegle astronomske visine. Pojedini stanovi za izdavanje u Beogradu sada koštaju i do 30 odsto manje.

Ovo je dobra vest za sve građane, a posebno za studente koji već traže stanove u univerzitetskim gradovima širom Srbije.

Najveći pad zabeležen je u samom centru grada, gde su cene bile dvostruko veće nego sada. Tada nije bilo moguće naći stan za manje od 500 evra, a cene za manje kvadrature su čak išle i do 1.000 evra. Sada je moguće pronaći stanove za iznajmljivanje i do 30 odsto jeftinije.

Stabilizacija cena na tržištu izdavanja stanova

Očekivani pad cena delimično proizlazi iz trenda koji su postavljali strani državljani, ali koji nije bio održiv za domaće stanovništvo.

Aktuelni oglasi za nekretnine ukazuju na stabilizaciju situacije na tržištu iznajmljivanja stanova, a ne očekuje se brz povratak visokih cena kao prošle godine. Normalizacija na tržištu stanova rezultat je i smanjenja broja stranih državljana, koji su često koristili Srbiju kao prolaznu tačku.

Mnogi od onih koji su ostali u zemlji prepoznali su da mogu živeti kvalitetnije i jeftinije u manjim gradovima, te su napustili centralne lokacije.

Dodatno, na korekciju cena utiču izazovi kao što su inflacija, rast kamatnih stopa i smanjenje kupovne moći, što oblikuje cene zakupa ove godine.

Na nekim mestima, cene su već pale na nivo koji je bio pre nego što su Ukrajinci i Rusi počeli masovno da dolaze.

Prosečna cena mesečnog zakupa stanova u Beogradu

U Beogradu, prosečna cena mesečnog zakupa stanova se kreće od 350 do 400 evra, dok se garsonjere mogu pronaći po ceni od oko 200 evra. Na periferiji grada, moguće je iznajmiti stanove već i po ceni od 150 evra, dok su nekadašnje kirije od 600 evra sada spale na 400 ili čak manje.

Najviše cene zakupa i dalje su prisutne u centralnim delovima Beograda i na Novom Beogradu, posebno u novim zgradama koje su istovremeno i najtraženije. Lokacije poput Altine, Vidikovca, Banjice, Žarkova i Borče nude najpristupačnije opcije, sa prosečnom kirijom od oko 250 evra.

Kao ilustracija, dvosoban stan od 43 kvadrata na Ledinama, Novi Beograd, u blizini Holivuda, može se iznajmiti za 360 evra mesečno. Stan je novijeg datuma i nalazi se u prizemlju. Tu su i dodatne pogodnosti - obezbeđeno spoljno parking mesto i etažno grejanje.

Sa druge strane, stan iste kvadrature blizu Fontane, takođe na Novom Beogradu, nudi se za 550 evra. Ovaj stan nalazi se na drugom spratu nove zgrade i opremljen je centralnim grejanjem. Prema oglasu, nedavno je renoviran i kompletno opremljen novim nameštajem i opremom prilagođenim prostoru.

Kupiti ili iznajmiti stan?

Da li je iznajmljivanje nužnost ili stil života? To je pitanje koje mnogi postavljaju, a odgovor uglavnom zavisi od individualnih potreba i životnih (finansijskih) okolnosti.

Život u iznajmljenom stanu omogućava fleksibilnost i mobilnost, što je posebno privlačno za mlade ljude bez dugoročnih planova. Preseljenje je jednostavno i nema brige o eventualnim popravkama i održavanju stana. Međutim, postoji nedostatak - nema dugoročne isplativosti.

Nasuprot tome, kupovina stana putem stambenog kredita donosi kontrolu nad prostorom i štednju. To je dugoročna investicija u budućnost. Ali, donosi i visoke mesečne rate i obaveze oko održavanja.

Uzmimo za primer manji stan od oko 30 kvadrata na Novom Beogradu. Mesečna renta za takav stan će iznositi otprilike 400 evra. Ali, ako razmišljate o uzimanju stambenog kredita za isti takav stan na istoj lokaciji, mesečna rata kredita biće oko 500 evra.

No, tu se ne završavaju finansijske obaveze. Trebalo bi unapred da spremite najmanje 10.000 evra za učešće i dodatnih oko 1.400 evra za administrativne troškove obrade kredita. Ako tome dodate i troškove opremanja ili eventualne adaptacije stana, jasno je da se ukupna računica brzo komplikuje.

Dakle, situacija je prilično jednostavna - za većinu onih koji iznajmljuju stan, renta je neretko jedina opcija, dok je ideja o otplaćivanju kredita i posedovanju sopstvenog stana često van njihovog finansijskog dometa.

Troškovi stanovanja za studente: Solo i deljeni stanovi

Što se tiče troškova stanovanja za studente, za pristojan smeštaj, budući studenti moraju računati na oko 300 evra mesečno, ukoliko žele da žive samostalno u stanu površine od 20 do 25 kvadratnih metara. Osim toga, treba računati na dodatne troškove za režije od oko 70 evra.

Alternativno, za one koji razmišljaju o deljenju stana sa cimerom, dostupni su stanovi po ceni od oko 500 evra.

Ovi stanovi se često nalaze u centralnim delovima grada i obično imaju dve odvojene sobe. Troškovi po osobi u ovom scenariju iznose oko 250 evra mesečno bez režija.

Ipak, uprkos trenutno nižim cenama stanova, studenti se suočavaju s drugim izazovima. Često se susreću s problemom dugoročnog iznajmljivanja jer mnogi stanodavci nisu zainteresovani za izdavanje stana na period kraći od godinu dana.

Dakle, cena stanarine nije jedini problem - ljudi koji izdaju stanove i njihova selektivnost predstavljaju dodatnu prepreku.

Cene stanova u Beogradu: Iznajmljivanje još uvek pristojna opcija

Cene stanova i dalje su visoke u različitim beogradskim opštinama. Samo za ulazak u stan ulaganje od najmanje 700 evra postaje norma.

Potencijalni stanari su suočeni s obavezom plaćanja mesečne kirije i depozita u istom iznosu unapred.

I iako trenutne cene stanova nisu blizu realnih vrednosti, najmanje možemo reći da zakupci, nakon što prebrode inicijalne izdatke, mogu malo lakše da dišu kada je reč o redovnim mesečnim troškovima stanovanja.

To znači da, iako ulazak u tržište nekretnina može biti finansijski izazovno, mesečni troškovi zakupa ostaju pristojni u poređenju sa kupovinom.

Ovaj trend visokih cena stanova može pružiti razmatranje kupovine u budućnosti, ali za sada, iznajmljivanje stana ostaje prihvatljiva opcija za mnoge.

(Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track