NJEN PEPEO ĆE ZAVRŠITI U SVEMIRU: Glumičine posmrtne ostake šalju u duboki kosmos, a ovo je razlog
Foto: Profimedia

uhura

NJEN PEPEO ĆE ZAVRŠITI U SVEMIRU: Glumičine posmrtne ostake šalju u duboki kosmos, a ovo je razlog

Pop kultura -

Pokojna glumica Nišel Nikols, najpoznatija kao poručnik Uhura u Zvezdanim stazama, još je jedan član glumačke ekipe televizijske serije iz 1960-ih čiji će ostaci leteti u svemir.

Nišel Nikols
foto: Printscreen

Nikolsova, koja je umrla 30. jula u 89. godini, zaslužna je za razbijanje rasnih stereotipa i redefinisanje holivudskih uloga crnih glumaca na vrhuncu pokreta za građanska prava u SAD, kao jedna od prvih crnkinja koja je prikazala snažan filmski lik.

Sada je dodata posthumnom manifestu putnika na stvarnom raketnom brodu koji nosi kolekciju bočica pepela i uzoraka DNK desetina entuzijasta svemirskih entuzijasta na njihovom poslednjem i večnom putovanju oko Sunca, rekli su organizatori.

Datum lansiranja još nije određen.

Među ostalim glumcima Zvezdanih staza i glavnim ljudima čiji ostaci lete u svemir su Džejms Duhan, koji je igrao glavnog inženjera serije Skotija i kreator Zvezdanih staza Džin Rodenberija.

Takođe će se lansirati i ostaci Rodenberijeve supruge, Majel Baret-Rodenberi, koja je u seriji igrala medicinsku sestru Kristin Čapel, kao i poznatog naučno-fantastičnog umetnika vizuelnih efekata Daglasa Trambula, čiji se rad pojavio u filmovima poput 2001: Odiseja u svemiru i Zvezdane staze 1.

Lansiranje organizuje Celestis Inc, kompanija sa sedištem u Teksasu koja, u rastućem komercijalnom svemirskom sektoru, nudi meru kosmičke besmrtnosti kupcima koji mogu da priušte dramatičan ispraćaj.

Celestis nije otkrio cenu ovog leta, ali navodi cene svojih komemorativnih svemirskih letova na svojoj veb stranici. Predstojeći memorijalni let biće na raketi Vulkan Kentaur, koju su zajednički razvili Boing, Lokhid Martin i "United Launch Alliance" (ULA).

Prema planovima, više od 200 kapsula koje sadrže ljudske ostatke i DNK, u onome što Celestis naziva svojim Enterprise Flightom, trebalo bi da uđe u gornji deo rakete koja će leteti u duboki svemir, izvan gravitacionog privlačenja Zemlje i Meseca, i na kraju ući u večnu solarnu orbitu, rekao je Čarls Čefer, suosnivač i izvršni direktor kompanije Celestis.

"To je prelep spomenik za nju, zauvek", rekao je glumičin sin Kajl Džonson za Rojters. NASA je unajmila glumicu 1970-ih da pomogne u regrutovanju više marginalizovanih grupa i žena u svemirsku agenciju.

Bila je uticajna u privlačenju talenata kao što su prvi američki astronaut Seli Rajd, prvi crni astronaut Mej Džemison i prvi crni šef NASA-e Čarli Bolden.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:42

JELENA GAVRILOVIĆ PREPLAKALA KONCERT: Glumica otkrila šta joj je nateralo suze na oči STVARNO SMO ZASLUŽILI TAKAV JEDAN KONCERT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track