JEDINA OSOBA KOJA JE SAHRANILA I ELIZABETU I NJENOG OCA: Evo ko je misteriozni vojvoda koji je NADŽIVEO dva britanska monarha!
Foto: Marco BERTORELLO / AFP / Profimedia

SVEDOK ISTORIJE

JEDINA OSOBA KOJA JE SAHRANILA I ELIZABETU I NJENOG OCA: Evo ko je misteriozni vojvoda koji je NADŽIVEO dva britanska monarha!

Pop kultura -

Ceo svet i dalje bruji o sahrani kraljice Elizabete II, a jedina osoba u njenoj pogrebnoj povorci koja može da kaže kako je bila i na njenoj i na sahrani njenog oca je princ Edvard, vojvoda od Kenta.

Naime, vojvoda od Kenta ima 86 godina i 10 je godina mlađi od Elizabete II, no bio je i sa 16 godina na sahrani njenog oca, kralja Džordža VI. Princ Edvard je inače Elizabetin bratanac u prvom kolenu, a ove godine joj je bio desna ruka kod organizovanja proslave njenog platinastog jubileja vladavine.

vojvoda od Kenta
foto: Marco BERTORELLO / AFP / Profimedia

Vojvoda od Kenta inače je bio blizak prijatelj kraljice Elizabete, a bio je i u pogrebnoj povorci njenog oca 1952. Takođe je bio u Vestministerskoj katedrali kada je kraljica krunisana.

Radi se o čoveku koji je s očeve strane rođak kraljeva i kraljica Velika Britanije, a s majčine povezan s grčkom aristokratskom vladajućom kućom, kojoj je pripadao i princ Filip. Rođen kao princ Edvard, nasledio je titulu vojvode od Kenta kada je imao samo 7 godina jer mu je tada otac umro.

vojvoda od Kenta
foto: LEON NEAL / AFP / Profimedia

Od ranog detinjstva princ Edvard je živio u Kensingtonskoj palati, a odrastajući s kraljicom Elizabetom II postao joj je blizak prijatelj i saradnik.

(Kurir.rs/ Story.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja