PREMINULA SLAVNA GLUMICA: Bila je zvezda filma LET IZNAD KUKAVIČIJEG GNEZDA za koji je dobila Oskara
Foto: Profimedia

tuga

PREMINULA SLAVNA GLUMICA: Bila je zvezda filma LET IZNAD KUKAVIČIJEG GNEZDA za koji je dobila Oskara

Pop kultura -

Američka glumica Luiz Flečer (Louise Fletcher), dobitnica Oskara za ulogu u filmu "Let iznad kukavičjeg gnezda", preminula je u 88. godini, javili su američki mediji.

Luiz Flečer
foto: Profimedia

Flečer je umrla u svojoj kući na jugu Francuske, javili su Verajeti (Variety) i Dedlajn (Deadline) pozivajući se na izvore u njenom okruženju.

Njen sin Endru Bik je za Hollywood Reporter kazao da je umrla u petak prirodnom smrću. Preživela je dve borbe s rakom dojke.

Rođena je 22. jula 1934. u Birmingemu u američkoj državi Alabami. Luiz Flečer je znakovnim jezikom zahvalila svojim roditeljima, koji su oboje gluvi, kada je primila svog Oskara 1976. godine.

Luiz Flečer, Džek Nikolson
foto: Profimedia

Njena najistaknutija rola je uloga bolničarke Mildred Rečed u "Letu iznad kukavičjeg gnezda" gde je glavni lik interpretirao Džek Nikolson, i za koji je takođe dobila Zlatni Globus i Baftu za najbolju glumicu.

Ona je zatim igrala u filmovima kao što su "The Player" Roberta Altmana, i "Isterivač đavola dva", a takođe se pojavljivala na američkoj televiziji u serijama kao što su "Nesalomivi" i Star Trek.

Nominovana je za Emi nagrade za uloge u televizijskim serijama "Picket Fences (1996) i "Joan of Arcadia" (2004), a njena uloga sestre Rečed je inspirisala i istoimenu seriju na Netfliksu.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

00:14

Sahrana Kornelija Kovača na novom groblju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track