KRALJU ČARLSU ĆE ZAVIDETI SVAKA ŽENA NA SVETU! Na POSEBNOJ ceremoniji će nositi BLAGO, pašćete u NESVEST kada čujete koliko VREDI!
Foto: Stephane De Sakutin / MirrorPix / Profimedia

Cena – prava sitnica

KRALJU ČARLSU ĆE ZAVIDETI SVAKA ŽENA NA SVETU! Na POSEBNOJ ceremoniji će nositi BLAGO, pašćete u NESVEST kada čujete koliko VREDI!

Pop kultura -

Ceremonija krunisanja kralja Čarlsa III trebalo bi da se održi tokom sledeće godine, a dojučerašnji princ od Velsa bi na sebi i u rukama mogao ovim povodom da ponese i da se pohvali pred svetom s bar jednom tonom dragog kamenja neprocenjive vrednosti!

kraljica Elizabeta, mediji, novine
foto: UrbanImages / Alamy / Alamy / Profimedia

Nakon smrti kraljice Elizabete 8. septembra, mnogi obožavaoci britanske kraljevske porodice pitali su kada će se održati krunisanje kralja Čarlsa III. Zvaničan datum Bakingemska palata nije potvrdila, ali se očekuje da će ceremonija biti organizovana u proleće ili leto 2023. godine.

Ipak, otkriven je jedan detalj: dragulji vredni čak 3,5 milijardi funti mogli da se pojave na kraljevoj ceremoniji krunisanja!

Dragulji uključuju carsku državnu krunu vrednu 2,5 milijardi funti, koja je prekrivena dijamantima, a koja je poslednji put viđena na sahrani kraljice Elizabete, ukrašavajući njen kovčeg pored skiptra i kugle.

Stručnjak za kraljevske dragulje, Maksvel Stoun, ovim povodom je rekao:

„Krunski dragulji sadrže neke od najdragocenijih i najpoznatijih dragulja na svetu. Protkani istorijom, neverovatno je teško proceniti ih, ali ja mislim da vrede neverovatnih 3,5 milijardi funti."

Novac, Funta
foto: Shutterstock

Kruna, žezlo i kugla biće obavezni kod krunisanja kralja Čarlsa III, pošto su viđeni na ceremoniji krunisanja kraljice Elizabete II u junu 1953. godine. Inače, imperijalna državna kruna, kako je zovu Britanci, je prvi put naručena 1937. za kralja Džordža VI, a nosio ju je dok je napuštao Vestminstersku opatiju posle istovetne svečanosti.

Žezlo krsta, takođe očekivani asesoar novog britanskog kralja, predstavlja monarhovu moć, a čuveni Cullinan dijamant na njemu se procenjuje na 700 miliona funti!

Suverenova kugla je vredna 175.000 funti. Stavlja se u desnu ruku novog monarha, a potom na oltar pre samog krunisanja. Ukrašena je sa devet smaragda, 18 rubina, devet safira, 365 dijamanata, 375 bisera, jednim ametistom i jednim staklenim kamenom.

dijamanti
foto: Shutterstock

Stručnjaci predviđaju da bi ceremonija krunisanja kralja Čarlsa mogla biti planirana za isti datum kada i krunisanje kraljice Elizabete II, 2. juna, a o dugo očekivanom događaju je govorio i kraljevski biograf Hugo Vikers u emisiji Ovo jutro:

„Imam osećaj da će to biti na leto jer će ljudi kampovati na ulicama i treba da im bude toplo. Bilo bi lepo da se krunisanje dogodi 2. juna, što bi bila godišnjica krunisanja kraljice Elizabete II. Zar to ne bi bio odgovarajući datum?“

Kurir.rs/Woman and Home

Bonus video:

03:11

KRALJ ČARLS DAO 600.000 FUNTI ZA OBNOVU HILANDARA! Stručnjaci: Nova šansa za saradnju sa Britanijom ČARLSA TREBA ZVATI U SRBIJU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track