LEONARDO DIKAPRIO UVUČEN U PREVARU TEŠKU MILIJARDE DOLARA: Slavni glumac mora na SUD, a sve zbog PRANJA PARA poznatog repera!
Foto: Profimedia

NI KRIV, NI DUŽAN

LEONARDO DIKAPRIO UVUČEN U PREVARU TEŠKU MILIJARDE DOLARA: Slavni glumac mora na SUD, a sve zbog PRANJA PARA poznatog repera!

Pop kultura -

Leonardo Dikaprio naveden je kao svedok na saveznom suđenju reperu Prasu Mišelu, koji je optužen za saučesništvo u šemi pranja novca vrednoj više milijardi dolara koja je pomogla finansiranju Dikaprijovog filma "Vuk sa Vol Strita".

Dikaprio je već jednom svedočio u Vašingtonu, 2019. godine, u slučaju prevare povezane s tim filmskim hitom Martina Skorsezea u kojem je Leo glumio glavnu ulogu i bio producent. Sada bi mogao ponovo da sedne na klupu za svedoke na suđenju Mišelu, koje bi trebalo da počne 4. novembra.

Leonardo Dikaprio
foto: Profimedia

Reper Pras Mišel, jedan od članova legendarnog hip-hop benda Fugees, bio je povezan s Džoom Louom, malezijskim preduzetnikom koji je navodno proneverio milijarde iz malezijskog državnog fonda za ekonomski razvoj "1Malaysia Development Berhard" ili 1MDB i sada je u bekstvu. Mičel je, pak, navodno primio između 8 i 40 miliona dolara za svoju ulogu u proneveri.

Pras Mišel je takođe optužen da je pomogao Louu da prevari američku vladu prenosom više od 21 milion dolara u prekomorske fondove. The Washington Post gotovo piše kako je milion dolara od tih sredstava bio usmerio u predizbornu kampanju Baraka Obame 2012. godine, preko 20 donatora kako bi izbegao razotkrivanje prevare.

Dikaprio je nesvesno upleten u sve kada je Mišel pomogao da se finansira proračun "Vuka s Vol Strita" sa 100.000.000 dolara. Ipak, nejasno je koliko je novca ukupno osigurao za film.

Zanimljivo je da Dikaprio nije čekao pozive advokata ili suda - CNN navodi da se glumac, kada je 2019. godine iz medija saznao za optužbe protiv Mišela, sam se obratio Ministarstvu pravosuđa kako bi pomogao u istrazi.

Njegov portparol rekao je da on sarađuje s istražiteljima sve vreme "kako bi utvrdili jesu li on ili njegova fondacija, Fondacija Leonardo Dikaprio, ikada primili bilo kakve poklone ili dobrotvorne donacije direktno ili indirektno povezane s tim strankama, i ako jesu, da mogu da ih vrate što pre".

- I gospodin Dikaprio i LDF nastavljaju u potpunosti da podržavaju sve napore da se osigura pravda u ovoj stvari - takođe je rekao portparol - On je zahvalan je na vođstvu i uputstvima kako bi se to postiglo.

Leonardo Dikaprio
foto: Profimedia

Posledica priče je i definitivni kraj Fugeesa, koji su planirali ponovo da se okupe i krenu na svetsku turneju. Grupa koju su uz Mišela činili Lorin Hil i Vajklef Džin, sredinom 90-ih bila je na vrhuncu slave i dobijala Grammy nagrade, a najava njihovog povratka na scenu oduševila je mnoge. Od toga neće biti ništa, jer osim što mora da bude u sudnici, Pras Mišel ne sme da putuje u inostranstvo.

Mozak cele operacije, Lou, neće se pojaviti na sudu jer je u bekstvu - navodno bezbrižno živi u Kini, oni koje je oštetio žale se da se u Maleziji ni ne trude previše da ga pronađu iako su u toj zemlji čak izbile demonstracije na kojima se tražilo njegovo hapšenje i izvođenje pred lice pravde. Amerikanci govore da mu Kina pomaže jer je bio posrednik u nekim poslovima za njih.

Leonardo Dikaprio
foto: Profimedia

Spisak svedoka američke Vlade u ovom slučaju broji 72 osobe. Na spisku svedoka su i tri zaposlena Donalda Trampa u vreme njegovog predsedničkog mandata - šef osoblja Džon Keli, zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Mat Potinger i savetnik za nacionalnu bezbednost H.R. Makmaster.

(Kurir.rs/ Jutarnji.hr)

Bonus video:

07:44

SUĐENJE BALKANSKOM AL KAPONEU U PULI: U Srbiji optužen za pokušaj ubistva.HRVATSKA ODBIJA DA GA ISPORUČI NAŠOJ ZEMLJI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track