KAMILA NEĆE NOSITI ELIZABETINU KRUNU ZBOG UKLETOG DIJAMANTA? Isplivali uznemirujući detalji o MISTERIOZNOM kraljevskom nakitu!
Foto: Dan Kitwood / PA Images / Profimedia

MOGLA BI MNOGE DA UZNEMIRI

KAMILA NEĆE NOSITI ELIZABETINU KRUNU ZBOG UKLETOG DIJAMANTA? Isplivali uznemirujući detalji o MISTERIOZNOM kraljevskom nakitu!

Pop kultura -

Kamila Parker Bouls, supruga kralja Čarlsa III, možda neće moći da nosi krunu kraljice majke na krunisanju kako ne bi uznemirila Indiju i druge nacije jer kruna sadrži kontroverzni dijamant Koh-i-Noor od 105 karata. Kada je Čarls pre nekoliko godina prvi put pokrenuo pitanje da njegova supruga bude uz njega na njegovom krunisanju, privremeno je dogovoreno da će ona biti proglašena kraljicom suprugom koristeći krunu pokojne kraljice majke, navodi Mail+.

Neprocenjivi komad sadrži 2.800 dijamanata s prednjim krstom koji drži poznati dijamant Koh-i-Noor od 105 karata, jedan od najvećih brušenih dijamanata na svetu. Međutim, Mail je objavio da sada postoji "značajna nervoza" zbog ovoga s obzirom na kontroverzu oko vlasništva nad dijamantom, koji potiče iz Indije i na koji pravo polaže ne samo ta zemlja, već i nekoliko drugih zemalja u regionu.

sahrana kraljice Elizabete, kraljica Elizabeta
foto: Kirsty Wigglesworth / MirrorPix / Profimedia

Dragulj, koji se drži u odvojivom platinastom nosaču, sada može da se izvadi iz krune pre upotrebe ili se umesto krune koristi nešto jednostavnije, kao što je kruna kraljice Viktorije.

Bakingemska palata odbila da komentariše

"Prvobitni plan bio je da kraljica supruga bude krunisana krunom pokojne kraljice majke kada njen suprug sedne na prijesto. To je svakako bio dogovor pre nekoliko godina kada se prvi put raspravljalo o ideji da vojvotkinja od Kornvola postane kraljica supruga.

Ali vremena su se promenila i njegovo veličanstvo kralj je vrlo osetljiv na ta pitanja, kao i njegovi savetnici. Oko njih postoji ozbiljna politička osetljivost i značajna nervoza, posebno u vezi s Indijom", rekao je izvor za Mail+.

Bakingemska palata odbila je da komentariše situaciju, dodajući kako će detalji o krunisanju zakazanom za 6. maj iduće godine, biti blagovremeno objavljeni. Ipak, britanski medij ističe kako će pitanje oko krune kraljice supruge biti ključno. Dijamant Koh-i-noor ugrađivan je u krune kraljice Aleksandre i kraljice Marije, te je ponovo postavljen za trenutnu krunu.

Mail+ piše kako je nemoguće znati odakle je dijamant došao, iako se sumnja da je iskopan u Indiji. Najranije se navodno povezuje uz 1628. godinu i mogulskog vladara. U Indiji je, što takođe nije moguće tačno proveriti, postao snažan simbol moći 1813, dok ga je Velika Britanija preuzela 1849.

Istorija najozloglašenijeg dijamanta na svetu

Dijamant je kraljici Viktoriji 1855. poklonio desetogodišnji Dulip Sajn, poslednji car Sikha. Zatim je postao deo poseda kraljice Viktorije, te je izložen na Velikoj izložbi u Londonu 1851. godine. Od tada je deo krunskih dragulja i predmet rasprava između Ujedinjenog Kraljevstva, Indije i nekoliko drugih zemalja.

Vilijam Dalrimpl, koji je s koleginicom Anitom Anand napisao knjigu "Koh-i-Noor: Istorija najozloglašenijeg dijamanta na svetu", rekao je: "Jako osetljivo pitanje u očima Indije. To je ogromna diplomatska bomba. Jedan od razloga zašto smo napisali knjigu bio je taj što ne verujemo da iko u ovoj zemlji ima uopšte pojma koliko je to važno u Indiji.

Za ljude je ovde to naziv indijskog restorana ili marke olovaka ili možda nešto što su videli na školskom izletu u Londonskom tornju. Dijamant su svojatali Pakistan, Bangladeš, Avganistan i talibani. To je vrlo osetljiv i vrlo tražen kamen, važan velikom broju ljudi.

"Britanci su to na neki način sami skrivili jer su kamen pretvorili u simbol svog carstva izloživši ga na Velikoj izložbi 1851. Tada je, s pravom ili ne, za mnoge kolonizovane ljude postao simbol svega što misle da smo im uzeli. Kakav god bio vaš stav o tome, tako se na to gleda."

(Kurir.rs/ Index.hr)

Bonus video:

03:11

KRALJ ČARLS DAO 600.000 FUNTI ZA OBNOVU HILANDARA! Stručnjaci: Nova šansa za saradnju sa Britanijom ČARLSA TREBA ZVATI U SRBIJU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track