SERIJA KRUNA JE ZLONAMERNA GLUPOST? Čarls ni u snu nije hteo OVO da uradi kraljici Elizabeti! Sve se trese zbog pete sezone Krune
Foto: AP / Dominic Lipinski / Pool

GRUBI SENZACIONALIZAM

SERIJA KRUNA JE ZLONAMERNA GLUPOST? Čarls ni u snu nije hteo OVO da uradi kraljici Elizabeti! Sve se trese zbog pete sezone Krune

Pop kultura -

Oskarovka Džudi Denč je predložila da se svakoj epizodi "Krune" doda izjava o odricanju odgovornosti, rekavši da se hit Netflix drama približila „grubom senzacionalizmu“.

- Što se drama bliži našem današnjem vremenu, sve više se zamagljuju granice između istorijske tačnosti i grubog senzacionalizma.

Glumica smatra da, uprkos izjavama giganta za strimovanje kako je serija fikcija, postoji rizik da značajan broj gledalaca shvati njene događaje kao istorijsku istinu.

Ocenila je da bi se „neprijatne scene, koje su očigledno sadržane u novoj seriji“ mogle pokazati kao veoma štetne za monarhiju i da ne mogu ostati neosporne.

Denč je sve ovo navela u pismu Tajmsu, nakon što je zabrinutost zbog sadržaja dugo očekivane pete sezone serije Kruna, koja će početi da se prikazuje 9. novembra, izrazio i bivši britanski premijer Džon Mejdžor.

Džon Mejdžor
foto: Printscreen Yt

Predstojeće scene, koje navodno prikazuju današnjeg kralja, tadašnjeg princa od Velsa, kako planira zbacivanje kraljice opisao je kao "zlonamernu glupost".

Isto tako, Mejdžor očekuje da će se prikazati Čarls kako prekida odmor sa Dajanom, princezom od Velsa, kako bi bio domaćin tajnog sastanka sa Mejdžorom u Hajgrouvu 1991.

- Ser Džon Mejdžor nije usamljen u svojoj zabrinutosti da će najnovija serija "Krune" predstaviti netačan i štetan prikaz istorije. Iako će mnogi prepoznati "Krunu" po briljantnom, ali izmišljenom prikazu događaja kakav jeste, bojim se da bi značajan broj gledalaca, posebno u inostranstvu, njenu verziju istorije mogao shvatiti kao potpuno istinitu“, izrazila je zabrinutost slavna glumica.

princeza Dajana
foto: Reuters

Denč je rekla da su sugestije koje se očekuju u novoj seriji "okrutno nepravedne prema pojedincima i štetne za instituciju koju predstavljaju".

- Niko više ne veruje u umetničku slobodu od mene, ali to ne može proći bez izazova. I uprkos tome što su ove nedelje javno izjavili da je Kruna oduvek bila 'fikcionalizovana drama', kreatori programa su se odupirali svim pozivima da na početku svake epizode ponesu izjavu o odricanju odgovornosti. Došlo je vreme da se Netflix preispita – zarad porodice i nacije koji su nedavno duboko ožalošćeni, kao znak poštovanja prema suverenu koji je poslušno služio svom narodu 70 godina, i da sačuva svoju reputaciju u očima njenih britanskih pretplatnika.

Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

U predstojećoj seriji raskošne kraljevske drame, Dominik Vest glumi Čarlsa, dok Elizabet Debicki igra Dajanu, a Imelda Stonton kraljicu Elizabetu, a portparolka serije "Kruna" je izjavila da je ona „uvek bila predstavljena kao drama zasnovana na istorijskim događajima“.

Serija je zapravo izmišljena dramatizacija, koja zamišlja šta se moglo dogoditi iza zatvorenih vrata tokom značajne decenije za kraljevsku porodicu – ono što su novinari, biografi i istoričari već pažljivo ispitali i dobro dokumentovali.

Ipak, kreator programa, Piter Morgan, brani predstojeću sezonu serije "Kruna":

- Mislim da svi moramo da prihvatimo da su 1990-te bile teško vreme za kraljevsku porodicu, a kralj Čarls će gotovo sigurno imati bolna sećanja na taj period - rekao je.

Netflix je takođe saopštio da šesta i poslednja serija "Krune" neće prikazivati saobraćajnu nesreću u Parizu u kojoj je poginula Dajana u avgustu 1997. godine, suprotno medijskim izveštajima. Videće se samo početak fatalnog incidenta, kao i njegove posledice, ali ne i sam događaj.

Princeza Dajana, Princ Čarls, Ledi Di, Ispitivanje

Inače, četvrta serija raskošne Netfliksove drame takođe je bila kritikovana zbog toga što navodno nije učinila dovoljno da bi se osiguralo da gledaoci znaju da je to delo fikcije.

Kurir.rs/rte.ie

Bonus video:

00:19

Kako je snimana serija Blok 27

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track